Yeni yıla, yeni nesil yazarkasalar ile gireceğiz

MURAT SAYAR / SMMM - Asist Denetim Danışmanlık SMMM Ltd.Şti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yazarkasalar ticari hayatımıza 3100 sayılı Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında Kanun ile 1985 yılında giriş yapmıştır. Yazarkasa fişi üst sınırı yıllar itibari ile yeniden değerleme oranına göre artış göstermiş ve 2015 yılı için 880 TL (Sekizyüzseksen lira) TL olarak uygulanmaktadır. 

Gelişen elektronik veri düzenlemeleri ve kayıt dışılık ile mücadele kapsamında Maliye Bakanlığı 69, 70, 426 ve 427 seri no.lu genel tebliğler ile yazarkasaların günün şartlarına uygun hale getirilmesine ilişkin şartları belirlemiştir. Söz konusu tebliğlere göre seyyar pos olarak tabir ettiğimiz EFT-POS sahibi mükellefler ile mali hafızası dolan ödeme kaydedici cihaz sahibi mükellefler için yeni nesil yazarkasa kullanım zorunluluğu getirilmiştir. Şuanda piyasada yaygın olarak yeni nesil EFT-POS özellikli yazarkasalar kullanılmaktadır. 

Bunlar dışında kalan ve halen daha eski nesil yazarkasa kullanan mükellefler için 31 Aralık 2015 tarihine kadar süre verilmiştir. Bu tarihine kadar mali hafızası dolan mükellefler ise eski nesil yazarkasalarını hurdaya ayıracaklar ve yerine yeni nesil EFT-POS özellikli yazar kasa kullanmaya başlayacaklardır. 

Sizleri yeni nesil EFT-POS özelliğine sahip ödeme kaydedici cihazlar hakkında bilgilendirmek istiyoruz. Bu cihazlar ile birlikte mükellefler hem fiş düzenleyecek hem de tahsilat yapabileceklerdir. Malum halen daha kullanılmakta olan GSM özelliği taşıyan sabit kablolu POS cihazlarının mülkiyeti bankalara aitti ve sadece kredi kartı ile yapılacak tahsilatlarda kullanılmaktaydı. Yeni nesil cihazlar ise hem nakit hem de kredi kartı tahsilatları için kullanılacak ve aynı zamanda fiş düzenleyecektir, mülkiyeti de mükellefe ait olacaktır. 

Yeni nesil yazarkasaların tedariki için bağlı bulunulan vergi dairesi/ mal müdürlüğüne bir dilekçe ile başvuru yapılması ve kaç adet cihaz alınacağının belirtilmesi gerekmektedir. Satın alınılan yeni nesil EFT-POS özellikli yazarkasaların faturaları ile birlikte vergi dairesi/mal müdürlüğüne (30 gün içinde) kayıt yaptırılması zorunludur. 

Yeni nesil yazarkasalar, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından belirlenecek kıstaslara göre anlık ya da dönemsel olarak GİB’e elektronik olarak veri gönderebilecek ve GPS/IP no özellikleri ile GİB tarafından erişim sağlanabilecektir. Yazarkasa fiş bilgilerini direkt olarak elektronik kayıt ünitesine kaydedecektir. Mali hafızalarının arızalanması halinde yeni mali hafızalar yetkili servis tarafından üzerindeki bilgiler korunarak değiştirilecektir. Kullanılmış cihazların el değiştirmesi halinde mali hafıza değişimi olmayacak, yazarkasa yetkili servis nezdinde gerçekleştirilecek devir sırasında satıcıya ait mali hafıza raporunun ilgili vergi dairesi/mal müdürlüğüne gönderilmesi suretiyle işlem tamamlanacak ve alıcı mükellef satıcının bıraktığı yerden mali hafıza kaydına devam edecektir. 

Sonuç olarak; 2016 yılına girmemize sayılı günler kala halen daha eski nesil yazarkasa kullanan mükelleflerimizin bağlı bulundukları vergi dairesi/mal müdürlüğüne müracaat etmeleri ve GİB tarafından onaylanmış yeni nesil EFT-POS özellikli yazarkasalarını temin ederek kayıt yaptırmaları gerekmektedir. Aksi takdirde VUK 353/8 ve mükerrer 355. madde hükümlerine göre ceza ile karşı karşıya kalacaklar ve bu cezalar da 3100 sayılı kanuna göre beş kat olarak uygulanacaktır. Bu hususları sizlere tekrar hatırlatarak sıkıntı yaşamamamızı amaçladık, malum tebliğ yürürlüklüye gireli uzunca bir (2012) süre olması hasebiyle unutulmuş olabileceğini düşündük.