Yerli asansörcü yükselen pazardan pay alamadı
Kentsel dönüşüm ile birlikte asansör sektörü de yükselişe geçti. Ancak yerli asansör firmaları, yükselenpazardan yeterince pay alamamaktan şikayetçi
Kentsel dönüşüm ile dikey yapılaşmanın yükselişiyle asansör ve yürüyen merdiven sektörü de yükselişe geçti. Gökdelenlerin hızla arttığı İzmir’de, yerli asansör firmaları büyüyen pazardan yeterince pay alamamaktan şikayetçi.
Ege Asansör ve Yürüyen Merdiven Sanayiciler Derneği (EAYSAD) Başkanı Seyfettin Yedikardeş, kentsel dönüşümle birlikte asansör sektörünün büyüdüğünü, ancak yüksek katlı yapılarda yerli firmaların yerine yabancı firmaların tercih edildiğini söyledi.
Müteahhitler yerli firmalara güvenmeli
Yerli firmaların büyüyen pazardan yeterince pay alamamasından yakınan Yedikardeş, “Müteahhitlerimiz, maalesef bizi aynı kefeye koymadan, yabancı firmalarla diyalog içerisinde oluyorlar. Halbuki biz o konforu yakaladık. Yabancı firmalardan daha kaliteli ürünler yaptığımızı iddia ediyoruz. Markalaşamamak yerli firmaları geri planda bırakıyor. Oysa çok değerli yerel firmalarımız var. Dernek olarak ilk hedefimiz yerli firmalarımızı ön plana çıkarmak. Kesinlikle yabancı düşmanı değiliz. Çünkü onlar Türkiye’ye gelerek rekabet ortamı yarattılar ve kaliteyi yükselttiler. Ege Bölgesi’nde yabancı firmalarla eş değer işler yapabilmeyi amaçlıyoruz” dedi.
Yedikardeş, müteahhitlerin geçmişte yaşanan olumsuz deneyimlerinden dolayı yerli firmalara yanaşmak istemediğini öne sürerek, “Biz de diyoruz ki derneğe gelsinler, bize danışsınlar. Bizi ön bilirkişi olarak görebilirler. Biz o işi çok iyi yapacak olan firmalarımızı önerebiliriz. Bizim firmalarımız yurtdışına mal satıyor, yabancılar da bize satıyor. Bizim amacımız dışarıya para kaçırmamak” diye konuştu.
Sektörde ara eleman sıkıntısı yaşanıyor
Yedikardeş, sektörde çok büyük ara eleman açığı bulunduğunu söyledi. Bu açığı kapatmak için dernek olarak girişimlerde bulunduklarını anlatan Yedikardeş, Çınarlı Endüstri Meslek Lisesi Elektro Mekanik Taşıyıcılar Bölümü öğrencilerine burs ve staj desteği verme kararı aldıklarını belirterek, “ Derneğimiz bu bölümü seçen öğrencilerimize okuldaki öğle yemeklerini ve yol parasını karşılayacak miktarda burs verecek. Öğrencilerimiz alacakları burs ile aile bütçesini zorlamadan öğrenimlerini tamamlayacaklar. Bunun yanında bölümü seçen öğrencilerimiz Derneğimiz aracılığıyla stajlarını tamamlayarak mesleğe iyi bir yerden giriş yapmış olacak. Amacımız mesleğimizin geleceğini oluşturacak teknik elemanları sektörümüze ve mesleğimize kazandırmak” dedi.
Derneğin 54 üyesi var
Derneğin 1989 yılında İzmir’de kurulduğunu, şu anda 54 üyeleri bulunduğunu hatırlatan Yedikardeş, Aydın, Manisa gibi Ege Bölgesi’nde de üyeleri olduğunu, ancak tüm bölgeyi kucaklamak amacıyla üye olabilecek firmaları derneğe üye olmaya davet edeceklerini sözlerine ekledi.
Bilinçsiz kullanıcı önce bakım parasını soruyor
Asansör kullanıcılarının can güvenlikleri, asansörlerin kullanım ömürleri ve asansör hakkında Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından çıkartılmış yönetmeliklere uyulması bakımından aylık periyodik asansör bakımlarının, Asansör Yönetmeliği’nde tarif edilen asansör firmaları veya yetkili servisleri tarafından yapılması gerektiğini anlatan EAYSAD Başkanı Seyfettin Yedikardeş, şunları söyledi: “Sorumluluk sadece taahhüt firmalarında değil. Apartman yöneticilerinin de büyük sorumlulukları var. Yöneticilerin, “ Nasıl bakıyorsunuz ? yerine kaça bakıyorsunuz ?“ kelimesine çok kızıyoruz. 50 liraya asansör bakımı olmaz. Dernek olarak bizim tarifemiz var. Bu tarifeden yüzde 80-90 indirimle yapılacak bakımlar ne kadar güvenli. Kimse frensiz arabaya binmez, ama maalesef yöneticilerimiz daha ucuza baktırmanın yollarını arıyor. Bu can güvenliği açısından çok tehlikeli.”