Yerli Chery 6 ay sonra banttan inecek

Mermerler Otomotiv'in Adapazarı'nda kuracağı fabrikada ilk araç fabrikanın üretime başlamasından 6 ay sonra banttan inecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURSA - Mermerler Otomotiv tarafından 500 milyon doların üzerinde yatırımla Adapazarı'na kurulacak otomobil fabrikasında, ilk Çin menşeli araç Chery'nin 6 ay sonra banttan inecek.

Mermerler Otomotivin Genel Müdür Yardımcısı Aydın Akyol, yaptığı açıklamada, Çinli ortaklarıyla Chery markası kapsamında Türkiye'de yapacakları yatırımda 3-4 aylık gecikme olduğunu söyledi.

Akyol, sadece Chery'nin üretilmeyeceği fabrikanın, montaj fabrikası olmayacağını dile getirerek, aynı anda 4-5 farklı aracı aynı anda üretebilecek şekilde dizayn edilecek tesis için ekipman siparişlerinin tamamlandığını, kredilerinin sağlandığını anlattı.

Otomobil fabrikası için ilk başta 350 milyon dolarlık yatırım maliyeti öngördüklerini ifade eden Akyol, şunları kaydetti:

"Son dönemlerde 450 milyon dolara yükselmişti. Bunu da aşmış durumda. Dizel motor üretim fabrikası yoktu. Fabrikaya bu bölümün de ilavesi gerekiyor. Toplam maliyetimiz 500 milyon doları geçecek. Yıllık kapasitesi 100 bin adet olarak planlandı. İlk açıldığında 20 bin adet olacak sonra 40 ve 60 bine, ardından da 100 bine çıkacak."

Akyol, üretilecek araçların yüzde 60-65'inin ihracatının düşünüldüğünü vurgulayarak, Avrupa'ya açılımda Chery için Türkiye'nin "kapı" konumunda olduğunu söyledi.

Çinli ortaklarının Avrupa'ya Türkiye'den açılmaya büyük önem verdiğini belirten Akyol, "İlk otomobili 1,5 yıl içinde üretmemiz gerekiyor. Fabrika kurulurken montaj olarak üretime başlayacağız. İlk yerli aracı 6 ay içinde banttan indiririz" dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir