Yerli helikopter 5 yıl içinde havada

SSM Helikopter Programları Daire Başkanı Köksal Liman,"Değerlendirmelerimiz, 5 yıl içinde helikopterimizi üretip havalandıracağımız yönünde" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ESKİŞEHİR - Savunma Sanayii Müsteşarlığı Helikopter Programları Daire Başkanı Köksal Liman, Özgün Helikopter Projesi için karar alındığını, helikopterin nasıl  yapılacağı konusunda çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Bir etkinliğe katılmak üzere Eskişehir'e gelen Liman,  Türkiye'nin çevresindeki ülkelerle ilişkilerini geliştirdiğini, buna bağlı olarak ülkede üretilmesi planlanan helikopterlerin de komşu ülkelere satılabileceğini kaydetti.

"En az 4 model üretilecek"

Liman, tekrarlanan maliyetlerde dünya ölçeğinde rekabet edebilecek bir ürün yapılabilineceğini ifade ederek, tekrarlanmayan maliyetler konusunda çok değişik verilere sahip olduklarını bildirdi. Yıllık planlarının olacağını anlatan Liman, şunları kaydetti:

"Bununla ilgili olarak da bütçe planlarımızı da hazırlamış durumundayız. Bu tek bir helikopterin projesi değil, helikopter ailesine geçiştir. En az 4 model üretmeyi hedefliyoruz. Böylece yurt dışı pazarlara açılabilecek fırsatları da yakalayacağız. Ayağı yere basan değerlendirmelerimiz, 5 yıl içinde helikopterimizi üretip havalandıracağımız yönünde. ATAK Projesi bunun göstergesidir. Üretimin ne kadar süre aldığını ATAK Projesi'nde gördük. İtalyanlarla çok ciddi bir iş birliğimiz var. Buradan hareketle planlarımızı yapıyoruz. Eğer hata yapmazsak 5. yılın sonunda bir helikopterin uçması hayal değil. Türkiye'deki 24 helikopter programı çalışmalarında yer alıyorum. 'Satabilir bir helikopter' diyorsak bunun birim maliyetini düşünerek çalışma yürütmemiz gerekir. Maliyet açısından çok ciddi pazar analizlerimiz var. Hedef kitle, ürettiğimiz helikopterin dünyada kaç tane satacağı ve ne kadara mal olacağı yönünde çalışmalarımız var. Uluslararası noktada rekabet edebilir bir ürün ortaya koymak için fiyatları da göz önüne alarak üretim gerçekleştirmeliyiz."

ATAK Projesi'nin Türkiye için kritik bir proje olduğunu anlatan Liman, "ATAK Projesi'nde İtalyanlar ile ortaklık söz konusuydu. Projede yavaş yavaş sona geliniyor. İtalya ve Türkiye'de uçuş testleri devam ediyor. Bu yıl sonunda atış testlerine de başlayacağız. Gelecek yılın nisan ayında ilk helikopterimizi Türk Silahlı Kuvvetleri'ne teslim etmeyi amaçlıyoruz. Atak helikopterini eğer İtalya ve Türkiye dışında üçüncü bir ülkeye

satarsak Türkiye'deki üretim hattından çıkan modeller diğer ülkelere ihraç edilecek" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir