Yerli makineci tepkili

Leasing sektöründe 2008'de yüzde 1'den yüzde 18'e çıkarılan KDV'nin üretimde kullanılan makinelerle sınırlı olmak üzere yeniden yüzde 1'e indirilmesine yönelik çalışmada son aşamaya gelindi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hüseyin GÖKÇE

ANKARA - Leasing sektöründe Bakanlar Kurulu'nun belirleyeceği bazı ürün gruplarıyla sınırlı olmak üzere KDV'nin yüzde 18'den yüzde 1'e indirilmesine yönelik çalışmada son aşamaya gelindi. Düzenleme yetiştirilebilirse 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren ara malları ve otomobil gibi ürünlerin dışında, Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu (GTİP) belirlenecek ürünlerin leasinginde KDV yüzde 1 olarak uygulanacak.

Başka bir ifade ile halen ilgili malın satışında uygulanan KDV'ye tabi olan leasing işlemlerinde yeni dönemde KDV yüzde 1 olarak uygulanacak. Yeni yatırımlarda maliyeti düşürme amacıyla hazırlanan KDV indirimine yönelik düzenlemeye yerli üreticilerden tepki geldi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz yanı sıra Gümrük Müsteşarlığı ve Hazine Müsteşarlığı konu üzerinde çalışmalar yapıyor. Çalışmalar yetiştirilebilirse 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren üretimde kullanılan Bakanlar Kurulu Kararıyla belirlenecek malların leasing yoluyla alınması halinde o mal grubunun tabi olduğu KDV oranı yerine artık yüzde 1 KDV uygulanacak.

KDV 2008 yılında yüzde 18'e yükseltilmişti

Ekonomi yönetimi 2008 yılı başına kadar yüzde 1 KDV'ye tabi olan leasing sektöründe, çeşitli suiistimalleri gerekçe göstererek KDV'yi yüzde 18'e yükseltmişti. Önümüzdeki dönemde ise yeni yatırımları daha cazip hale getirebilmek için KDV'nin indirilmesi planlanıyor. Kaynaklar 2012 yılında büyümenin hız keseceğine yönelik beklentilerin giderek ağırlık kazandığını belirterek, bunun önüne geçmek adına yeni yatırımlardaki artışın şart olduğunu, bunun da maliyetin azalmasıyla sağlanabileceğini ifade ediyorlar.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Dünya Ticaret Örgütü toplantısına katılmak üzere önceki gün gittiği İsviçre'de leasingde KDV'nin yüzde 1'e indirileceğini söyledi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise "Arkadaşlarımıza bu konuyu çalışmaları konusunda talimat verdim. 'Bunu çalışın, konuyu düzeltelim, ben bunu haklı buluyorum' dedim" demişti.

Dalgakıran: Cari açığı daha çok artırır

Hazırlıkları DÜNYA'ya değerlendiren Makine İhracatçıları Birliği (MİB) Başkanı Adnan Dalgakıran düzenlemenin ithalatçıların işine yarayacağını belirterek, kendi ayakları üzerinde yürümeye çalışan yerli makine üreticilerine zarar vereceğini söyledi. Halen makine sektörünün yıllık 25 milyar dolar ithalat yaptığının altını çizen Dalgakıran, KDV'nin yüzde 1'e indirilmesiyle ithalatın daha cazip hale geleceğini, yerli makine kullanımının azalacağını bildirdi.

Yerli makine üretiminin desteklenmesi için çok daha farklı önlemler alınması gerektiğinin altını çizen Adnan Dalgakıran, "Cari açık önümüzde ciddi bir problem, bunun azaltılması için ciddi önlemlere ihtiyaç var. Teşvik kapsamında yapılan yatırımlarda alınan makineler zaten KDV'den muaf. Teşviklerden faydalanmayı kolaylaştırırsak, yerli üretimi de dolaylı olarak desteklemiş oluruz" şeklinde konuştu.

Dalgakıran, ağırlıklı olarak büyük tonajlı endüstriyel makinelerde leasing yönteminin kullanıldığını ve bu alanda yerli üreticilerin henüz zayıf olduğunu ifade ederek bu tür ürünlerde ithalatın ciddi artacağı uyarısında bulundu. Adnan Dalgakıran, "Leasingde KDV'yi yüzde 1'e indirmek yerli makine sektörüne bir şey kazandırmaz, aksine durum ithalat yapanların işine gelecektir" diye konuştu.

Özdebir: Finansmanı kolaylaştıracak

Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) ve Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanlığını yürüten Nurettin Özdebir, düzenlemenin yatırımlarda finansmanı kolaylaştıracağını söyledi. Maliye Bakanı'nın açıklamalarından KDV indiriminin tüm ürün gruplarına uygulanmayacağını anladıklarını ifade eden Özdebir, "Yatırım finansmanını kolaylaştıracağı için yerli üreticilerin daha çok makine üretip satabilmesine yol açacaktır. Büyük yatırımcılar zaten teşvik belgeli alımlarında KDV ödemiyorlar. Düzenleme daha çok küçük işletmelerin alacakları birkaç makine ile teknoloji seviyesini yükseltmelerine yarayacaktır" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir