Yerli otomotiv teşvikinde iki seçenek
Sanayi Bakanı Ergün, yerli otomotiv üretiminde elektrikli araç veya içten yanmalı motorlu araçları teşvik edeceklerini söyledi.
İSTANBUL - Bilim Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün,Türkiye'de hem içten yanmalı motorlu hem de elektrikli araçlarda yerli bir marka ve model sürecini teşvik ettiklerini belirterek, "Türkiye'de çıkacak markanın elektrikli araç olması veya içten yanmalı motorlu bir araç olması bizim açımızdan fark etmiyor. Sektörü iki açıdan da teşvik eden iki açıdan da destekleyen bir yaklaşım içindeyiz" dedi.
Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen Dünya Türk Girişimciler Kurultayı'nda gerçekleştirilen ve katılımcılardan gelen soruların yanıtlandığı "Bakanlar Oturumu"nda konuşan Ergün, 2012 yılından itibaren bugün iş adamlarının bir araya geldiği gibi dünyadaki Türk bilim adamlarının da bir araya geleceği bir büyük organizasyonu gerçekleştirmeye başlayacakları kaydetti.
Ergün, "Türkiye'de üretilecek yerli otomobile ilişkin bir soru üzerine " Otomotiv sektöründe Türkiye'nin 50 yıllık bir birikimi bulunduğunu, otomotiv sektöründe Türkiye'nin çok güçlü bir yan sanayisinin ve teknolojik birikimin ortaya çıktığını anlatarak, ancak bu 50 yıllık deneyimin içinde zaman zaman bazı denemeler olsa da milli bir marka ve model oluşturma konusunda başarı elde edilemediğini ifade etti.
Bakan Ergün, hem içten yanmalı motorlarda, hem de elektrikli araçlarda bu atılımın birlikte yapılabileceğini ifade ederek, 2010 yılında Türkiye'nin iç pazarında 510 bin otomobil satışı gerçekleştirildiğini, 2011 yılında bu rakamın 600 bin adet rakamını geçeceğini ve birkaç yıl sonra da sadece otomobildeki iç pazarın 1 milyon adetlik rakamı aşacağını kaydetti.
İç pazarın sadece yüzde 30'unun Türkiye'de üretilen otomobiller tarafından karşılandığına işaret eden Ergün, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye'de iç pazar, Türkiye'de üretilen otomobiller tarafından tatmin edilemiyor. Yüzde 70 oranında ithalatla karşılanıyor. Müşteri taleplerini karşılayan model ve markalar olarak burada yeterli üretimi gerçekleştiremediğini görüyoruz. Bu nedenle hem dünyadaki diğer markalara Türkiye'de yeni yatırım yapma davetimizi tekrarlıyoruz hem de artık bu büyüyen pazarda Türkiye'nin kendi marka ve modelini oluşturma konusunda da çok avantajlı bir konumda olduğunu görüyoruz.
Tasarımdan üretim aşamasına kadar her şeyi yapabilecek güçlü bir yan sanayiye sahibiz. Yan sanayideki firmalarımız dünyanın hemen hemen tüm markalarına otomotiv yan sanayiyle ilgili parçaları üretme imkanına sahiptirler. Yeter ki Türkiye'de yeni bir organizasyon, yeni bir çalışmayla bu mesele bir noktaya bağlanabilsin. Bu noktada özel sektörü teşvik ediyoruz. Her türlü önlerindeki engeli kaldırma çalışmalarımız devam ediyor. İnşallah 2012 yılındaki yeni teşvik sistemininde ortaya çıkmasıyla bu konudaki adımlar netleşmiş olacaktır. Kuşkusuz elektrikli araçlarda da aynı teşvikler devam etmektedir."