Yeşil binalarla ilgili yönetmelik geliyor

Bakan Güllüce'nin talimatıyla ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının, meslek odalarının ve sivil toplum kuruluşlarının görüş ve önerileri de alınarak yönetmelik için çalışmalar yapıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, "Sürdürülebilir Yeşil Bina ile Sürdürülebilir Yerleşme Belgelendirme Sistemlerine İlişkin Yönetmelik Taslağı" hazırladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'nin talimatıyla ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının, meslek odalarının ve sivil toplum kuruluşlarının görüş ve önerileri de alınarak yönetmelik için çalışmalar yapıldı.Mevzuat çerçevesinde Bakanlık sertifika verilmesi ile ilgili sistemi düzenleyici konumda bulunacak. Bakanlık çeşitli kurum ve kuruluşların temsilcilerinin yer aldığı Daimi Komiteyi teşkil edecek. Daimi Komite değerlendirme başlıklarını, ağırlık puanlarını ve esaslarını belirleyecek ve "Sürdürülebilir Yeşil Bina Temel Değerlendirme Kılavuzu"nu yayımlayacak. Daimi Komitece yetkilendirilecek Belgelendirme Kuruluşları sistem içinde sertifika düzenleme yetkisine sahip olacak. Binasına ve yerleşmesine sertifika almak isteyenler belgelendirme kuruluşuna kendileri veya bakanlıkça yetkilendirilecek sürdürülebilirlik uzmanları vasıtasıyla başvurabilecekler. Belgelendirme kuruluşlarında görev alan değerlendirme uzmanları, binayı veya yerleşmeyi belgelendirme kuruluşunun değerlendirme kılavuzundaki kriterlere göre değerlendirecek ve uygun olanlara sertifika verecek.

Bakanlık sertifika sistemi ile ilgili sekretarya görevini yürütecek. Sertifika sistemi ile ilgili kayıtlar Bakanlık tarafından oluşturulacak Ulusal Yeşil Bina Bilgi Sisteminin  (UYBBS) veri tabanında yer alacak.Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bu yönetmelik kapsamında ulusal ve yerel düzeyde enerji verimli, çevre dostu, az su kullanan, bulunduğu yerin coğrafi özelliklerini kullanan bina uygulamalarının yaygınlaştırılması hedefliyor. Ayrıca yenilenebilir enerji teknolojilerinin teşvik edilmesi, CO2 emisyonlarının azaltılması, enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji konularında farkındalığın ve kapasitenin geliştirilmesi amaçlarken sürdürülebilir binaların inşaatının teşviği amacıyla sertifika kriterlerinin ele alınması, ülkeye özgü sürdürülebilir yeşil bina ile sürdürülebilir yerleşme sertifika programını oluşturulması hedefliyor.

Konuyu değerlendiren Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, "Biz bu yönetmeliği çıkarttıktan sonra bizim lisans verdiğimiz bazı kurumlar evet burası yeşil binadır diye belge verecekler. Türkiye'deki kendi firmalarımız, kendi yerli firmalarımız yeşil binalarımızın belgelendirilmesini yerli mühürle yapacaklar. Bu bir kere beni çok mutlu eden bir durumdur. Çünkü o belgelendirmeyle ilgili şu ana kadar bir sıkıntımız vardı" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir