YGS kılavuzunun dağıtımı başladı

Sınava başvurular 18 Ocak-12 Şubat arasında yapılacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nın (YGS) kılavuzu basılarak dağıtımına başlandı.
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, sınava başvuruların 18 Ocak-12 Şubat arasında yapılacağını anımsattı. Kılavuzların basımının sürdüğünü, okullara da dağıtımının başladığını kaydetti.
Kılavuzda, YGS'nin kapsamı ve hangi derslerden kaç soru yöneltileceğinin yanı sıra ikinci aşama sınavlarına ilişkin tüm bilgiler yer alıyor. 
Üniversite adayları, uzun yıllardır başlama saati 09.30 olarak belirlenen sınava bu yıldan itibaren saat 10.00'da girecekler. İkinci aşama sınavlarının sabah oturumları da saat 10.00'da başlayacak. Böylece adayların sınava geç kalma sorununun ortadan kaldırılması amaçlanıyor. 
YGS, Türkiye'de tüm il merkezleri ve bazı illerdeki büyük ilçeler ile Lefkoşa'da olmak üzere toplam 160 merkezde gerçekleştirilecek. İkinci aşama sınavları olan LYS'ler ise sadece 81 il merkezi ile Lefkoşa'da yapılacak. 
Sorular
YGS'de Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri testleri uygulanacak. Adaylara her bir testten 40'ar soru yöneltilecek. 
Türkçe testinde "Türkçeyi kullanma gücü ile ilgili" sorular yer alacak.
Sosyal Bilimler testinde, "Sosyal bilimlerdeki temel kavram ve ilkelerle düşünmeye dayalı sorular" bulunacak. Sosyal Bilimlerde Tarih'ten 17, Coğrafya'dan 14, Felsefe'den dokuz soru yöneltilecek. 
Temel Matematik testinde adayların "matematiksel ilişkilerden yararlanma gücü" ölçülecek. 
"Fen bilimlerindeki temel kavram ve ilkelerle düşünmeye dayalı" soruların yer alacağı Fen Bilimleri testinde Fizik'ten 14, Kimya ve Biyoloji'den 13'er soru bulunacak. 
YGS, 160 dakika sürecek.
İnternetten öğrenme tercihe bağlı
Bu yıl uygulanacak sınavda sınav sonuçlarının öğrenilmesine ilişkin yeni bir kural getirildi.
Sınava başvuru sırasında formdaki "İnternet üzerinden işlem yapmak istemiyorum" seçeneğini işaretleyen adaylar sınav sonuçlarını internetten öğrenemeyecekler ve ayrıca internet üzerinden bazı işlemleri yapamayacaklar. 
Sınav sonuçlarını internetten öğrenemeyecek adayların adreslerine sınav sonuç belgesi gönderilecek. Ayrıca internetten öğrenen adaylara da sınav sonuç belgesi iletilecek.
Sınav için başvuru şartları
YGS'ye, öğretim yılında ortaöğretim kurumlarının lise veya dengi okullar ile açıköğretim lisesinin son sınıfında okuyan öğrenciler, ortaöğretim kurumlarının son sınıflarında beklemeli durumda bulunanlar, ortaöğretim kurumlarının dışarıdan bitirme sınavlarına girenler, ortaöğretim kurumlarını bitirmiş olanlar, ortaöğretimlerini yabancı ülkelerde yapanlardan durumları bu şartları taşıyanlar başvurabilecek.
Sınava belirtilen özellikleri taşıyan yabancı uyruklu ve uyruksuz adaylar da başvurabilecek ancak bu adaylar ÖSS sonuçları ile 2010-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nda yer alacak yükseköğretim programlarına yerleştirilmeyecek.
Ortaöğretim Kurumu Müdürlükleri, ÖSYM Sınav Merkezi Yöneticilikleri ve ÖSYM büroları ÖSYS'de başvuru merkezi olarak görev yapacak.
Henüz mezun olmamış son sınıf düzeyindeki adaylar başvurularını okulların bağlı olduğu başvuru merkezine yapacak. Mezun durumundaki adaylardan 2008 ve 2009 ÖSYS'nin her ikisine de başvurmamış olanlar ile 2008 veya 2009-ÖSYS'ye başvurmuş olanlardan öğrenim bilgilerinde değişiklik olanlar başvurularını istedikleri başvuru merkezine yapabilecek.
Mezun durumdaki adaylardan 2008 veya 2009 ÖSYS'ye başvurmuş olan ve öğrenim bilgilerinde değişiklik olmayan adaylar ise başvurularını isterlerse bireysel olarak internet aracılığıyla ya da diledikleri bir başvuru merkezine yapacaklar.
Başvurusunu başvuru merkezinde yapacak adayların gidecekleri başvuru merkezinden randevu alması gerekiyor. Başvuru işlemini yaptıracak aday, başvuru merkezine gitmeden önce başvuru ücretini yatırmış, 2010-ÖSYS Aday Bilgi Formu'nu doldurmuş ve bu formdaki öğrenim bilgilerinin okulun bir yetkilisi tarafından onaylanmış olacak.
Başvuru Merkezi'ne giderken adayların 2010-Aday Bilgi Formu'nu, fotoğraflı ve onaylı bir kimlik belgesini, banka dekontunu ve mezun öğrenciler ortaöğretim diplomasını yanında bulundurması gerekecek.
Sınav ücretleri
Adaylar başvuru merkezlerinden içerisinde 2010-ÖSYS Aday Bilgi Formu da bulunan "2010-ÖSYS Kılavuzu"nu 2 TL karşılığında edinebilecek.
YGS'ye girecek adaylar sınav ücreti olarak 35 TL, YGS'ye girmek istemeyen ancak sadece Sınavsız Geçişe başvurmak isteyen adaylar ise 10 TL ödeyecek.
Adaylar ödemelerini T.C Ziraat Bankası'nın, T. Vakıflar Bankası'nın, T. Halk Bankası'nın ve Akbank'ın tüm şubelerine, T. Garanti Bankası'na ise internetten yapılabilecek.
Üniversiteye girişte ikinci aşama sınavı olan Lisans Yerleştirme Sınavı'nın her bir sınavı için ise adaylardan 20 TL sınav ücreti alınacak. LYS'nin hepsine girecek adaylar 100 TL ödeyecek.
YGS puanlarının hesaplanması
YGS'de uygulanan testlere verilen cevaplar her test için ayrı ayrı değerlendirmeye alınacak. 
YGS'nin değerlendirilmesi sonucunda her bir aday için YGS-1, YGS-2, YGS-3, YGS-4, YGS-5 ve YGS-6 olmak üzere altı ayrı puan türü oluşturulacak. 
Sınavda 140-180 arası puan alan adaylar sadece meslek yüksekokulu ön lisans programları ile açıköğretim programlarını tercih edebilecek. YGS puanlarının en az biri 180 olan adaylar LYS'ye girmeye hak kazanabilecekler.
Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilmek için ise YGS puanlarından en az birinin 140 ve üzeri olması gerekecek.
İkinci aşama sınavları
İkinci aşama sınavı olan LYS'ye başvurular 5-14 Mayıs 2010 tarihleri arasında alınacak ve sınav iki hafta sonu olmak üzere 19-20 Haziran ve 26-27 Haziran 2010 tarihlerinde yapılacak.
LYS puan türleri ile öğrenci alan yükseköğretim programlarına girmek isteyen adayların, YGS'ye ek olarak LYS'lerden gerekli olanlara da girmeleri zorunlu olacak.
YGS ve LYS'lere giren adayların yükseköğretim programlarına yerleştirilmeleri, birlikte merkezi olarak yapılacak.
"İçerik olarak bir farklılık yok"
Prof. Dr. Yarımağan, bu yıl üniversite sınavlarına girişte özde bir içerik farklılığı olmadığını, yalnızca öğrenciye tek sınav yapıp "Alın istediğiniz soruları çözün" demek yerine, hangi sınavlara girmek istiyorlarsa onu söyleyerek o sınava girmelerinin sağlanacağını, yani her adaya sadece cevaplayacağı testleri vereceklerini söyledi.
Yarımağan, "Üniversite sınavı, sadece 1,5 milyon öğrencinin sorunu değil, daha geniş kitlelerin sorunu. Bu yıl özde içerik olarak bir farklılık yok. Öğrenci geçen yıl hangi derslerden hangi tür soruları cevaplıyorsa bu yıl da aynı derslerden aynı şekilde soruları cevaplandıracak" şeklinde konuştu.