YHT'ler depremde otomatik duracak

YHT hatlarına "deprem erken uyarı sistemi" kurulması yönünde çalışma başlatıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - TCDD Genel Müdürlüğü ile Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, Yüksek Hızlı Tren (YHT) hatlarına "deprem erken uyarı sistemi" kurulması yönünde çalışma başlattı. Depremi anında algılayacak olan sistem, YHT'leri otomatik olarak durduracak ve böylece deprem anlarında meydana gelebilecek kazaların önüne geçilecek.

Edinilen bilgiye göre, Ankara-Eskişehir arasında YHT işletmeciliği yapan ve Ankara-Konya ve Ankara-Sivas arasında YHT hatlarının inşaatını sürdüren TCDD Genel Müdürlüğü, bu hatlara "deprem erken uyarı sistemi" kurulması yönünde, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ile çalışma başlattı.

Proje kapsamında, YHT hatlarına belirlenecek aralıklarla depremi anında tespit edecek cihazlar kurulacak. Bu cihazların depremi tespitinin ardından YHT'lere uyarı sinyali gönderilecek ve YHT'ler, makinistlerin müdahalesinin dışında otomatik olarak duracak. Böylece, deprem anında rayların eğilmesi, hatların yarılması, raydan çıkma gibi nedenlerle oluşabilecek kazaların önüne geçilecek.

Proje kapsamında, TCDD Genel Müdürlüğü ile Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, depremi tespit edecek cihazların ne sıklıkla yerleştirileceği başta olmak üzere teknik detaylar üzerinde çalışıyor. TCDD Genel Müdürlüğü, çalışmaların tamamlanmasının ve ihale şartnamelerinin hazırlanmasının ardından proje için yapım ihalesine çıkacak. İhalede, firmaların cihazları temin ederek YHT hatlarına yerleştirmeleri ve sistemi kurmaları istenecek. TCDD Genel Müdürlüğü, proje için 2011 yılında yapım ihalesine çıkmayı amaçlıyor.

TCDD Genel Müdürlüğü yetkilileri, Türkiye'nin deprem ülkesi olduğuna dikkati çekti. Şu anda sadece Japonya'da kurulu olan sistemin, çok sayıda YHT projesinin hayata geçirileceği Türkiye'de de kullanılmasının önemine işaret eden yetkililer, böylece pek çok kazanın önüne geçilmesinin amaçlandığı kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir