”Yıl sonuna kadar çözüm olmazsa herkes kendi yoluna”

Bakan Çiçek, Kıbrıs süreciyle ilgili olarak, "Rum tarafı artık adil ve kalıcı çözüm için gerekli adımları atmalıdır" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LEFKOŞA - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Türkiye'nin Kıbrıs'ta yıl sonuna kadar çözüm istediğini vurgulayarak, "Bu yılın sonuna kadar Rum tarafı ve onu destekleyenler, bu meseleyi bir çözüme kavuşturamazlarsa herkes kendi yolunda gitmeye devam edecektir. Çünkü bu, ilanihaye sürdürülecek bir konu değildir. Rum tarafı da artık denizin bittiğini idrak etmeli, üzerine düşeni yapmaya karar vermeli, adil ve kalıcı çözüm için gerekli adımları atmalıdır" dedi.

Devlet Bakanı Çiçek, Kıbrıs Barış Harekatı'nın 36. yıl dönümü nedeniyle Lefkoşa'da Dr. Fazıl Küçük Bulvarı'ndaki törende yaptığı konuşmada, 20 Temmuz 1974 Kıbrıs Barış Harekatı'nın 36. yıl dönümünde KKTC'de bulunmaktan, bu gururu paylaşmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi. Çiçek, "Anavatan Türkiye ve hükümeti adına hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Bugün hepimiz için mutlu bir gün. Kutlu olsun" diye konuştu.

Çiçek, Kıbrıs meselesini Türkiye'nin önüne Avrupa Birliği üyeliğinin ön şartı olarak koyanlara Lefkoşa'dan seslendi ve tercihlerinin her zaman Kıbrıs olacağını vurguladı.

Kıbrıs Türk halkına verdiği sözleri tutmayan AB'nin sınıfta kaldığını belirten Çiçek, Türkiye ile KKTC ilişkilerinin dünyada eşi, emsali olmayan, karşılıksız bir ilişki olduğunu, gönülden, tarihten ve maziden geldiğini söyledi.

Cemil Çiçek, güçlü, sağlıklı, sürdürülebilir bir ekonomik yapı için meselelerin üzerine cesaretle gidilmesi gerektiğini de belirterek, "Bu gelecek nesillere borcumuzdur, hep birlikte başarmak zorundayız. Türkiye her zaman olduğu gibi bu uzun soluklu mücadelede Kıbrıs Türkünün yanındadır. Hükümetimiz için ve bütün Türk hükümetleri için Kıbrıs Türk halkının refahı ve ekonomik başarısı öncelik arz etmektedir" diye konuştu.

Çiçek, "Bizim KKTC'yle ilişkilerimiz, bir menfaat ilişkisi, bir ekonomik ilişki değildir. Dünyada eşi, emsali olmayan, karşılıksız bir ilişkidir. Gönülden, tarihten, mazimizden gelen bir ilişkidir" dedi.

Bakan Çiçek, KKTC'nin yeni hükümetiyle de tam bir dayanışma içinde çalıştıklarını belirtti.

"Rum tarafında çözüm iradesi yok"

Çiçek, Kıbrıs sorununun çözümünün ulaşılamayacak bir hedef olmadığını belirterek, yarım asırdır BM gündeminde bulunan meselenin çözümünün parametrelerinin ortaya çıktığını ve yerleştiğini kaydetti. Adada kalıcı barış olacaksa "adada iki eşit halk, iki ayrı devlet, iki ayrı demokrasi bulunduğu" parametrelerine dayanacağını vurgulayan Cemil Çiçek, "Çözüm için gereken siyasi irade bizde var, KKTC'de var, ama Rum tarafında bu irade maalesef yoktur" dedi.

Çiçek, Rum tarafının da üzerine düşeni yaparak çözüm yolunu açması, Kıbrıs Türkü'nün çözüm çabalarına aynı iyi niyetle cevap vermeyi başarması gerektiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Müzakereleri uzatmak, çözüm ilkelerini aşındırmaya çalışmak, Türk tarafının önerilerini karşılıksız bırakmak çare değildir, çözüm hiç değildir. Dün en sert baskılardan yılmamış Türk tarafını bugün köşeye sıkıştıracaklarını, adanın gerçekleriyle bağdaşmayan formülleri dayatabileceklerini, Türkiye'yi ahdi ve tarihi vecibeleri hilafına Kıbrıs Türkünü feda etmeye zorlayacaklarını düşünenler varsa bir defa daha yanıldıklarını ve yanılacaklarını iyi bilmelidir. Kıbrıs'ın eşit sahiplerini ikinci sınıf hayata mahkum edeceklerini umanlar varsa bilmelidirler ki yine ve sonsuza kadar yanılmaya ve hüsrana uğramaya devam edeceklerdir."

"Biz çözüm istiyoruz"

Kıbrıs'ta çözüm istediklerini ve bunun için çalıştıklarını vurgulayan Çiçek, adil ve kalıcı çözüm sözlerinin arkasında durduklarını, şimdi verdikleri sözün arkasında durması gerekenlerin başkaları olduğunu söyledi.

Kıbrıs meselesini, Türkiye'nin en temel politikaları önünde engel olarak görenler, engel çıkarmaya çalışanlar, hatta vazgeçilmez şart koymaya çalışanlara daha önce de söylediklerini bir kez daha söylemek istediğini belirten Çiçek, şunları ifade etti:

"Hiçbir zaman Anavatan Türkiye verdiği sözlerden cayan bir ülke olmamıştır. Biz her defasında burada adil ve kalıcı bir çözümü istedik, istemeye devam ediyoruz. Bütün bunlara rağmen Kıbrıs meselesini AB'nin ön şartı olarak önümüze koyanlara, koymak isteyenlere ve bu şartta ısrar edenlere demek istiyoruz ki, eğer Türkiye Cumhuriyeti'ne 'ya Kıbrıs ya AB, bu ikisinden birini seçeceksiniz' diyorlarsa böyle bir açmazın, üçgenin içine sokmak istiyorlarsa Türkiye'nin her zaman tercihi, her defasında tercihi, her hükümetin tercihi Kıbrıs'tır, Kıbrıs olacaktır.

Elbette Türkiye olarak kalıcı barışı istiyoruz, en evvel, en kısa sürede istiyoruz, mümkünse bu yılın sonuna kadar bu işin bitmesini istiyoruz. Bu ilanihaye devam edecek bir süreç değildir. Bu yılın sonuna kadar Rum tarafı ve onu destekleyenler, bu meseleyi bir çözüme kavuşturamazlarsa herkes kendi yolunda gitmeye devam edecektir. Çünkü bu ilanihaye sürdürülecek bir konu değildir. Rum tarafı da artık denizin bittiğini idrak etmeli, üzerine düşeni yapmaya karar vermeli, adil ve kalıcı çözüm için gerekli adımları atmalıdır."

Çiçek, kapsamlı çözüm hedefine bir an önce ulaşılmasının istisnasız tüm tarafların çıkarına olduğunu belirterek, çözümün tüm Doğu Akdeniz'de istikrarı ve refahı sağlayacağını, çözümün sadece adadaki tarafların değil, AB başta olmak üzere tüm uluslararası tarafların menfaatine olacağını vurguladı.

Bu konularda ilginizi çekebilir