Yılbaşı kutlayacaklara 'hayati uyarı'

31 Aralık gecesi sevdikleriyle yılbaşını kutlamak isteyenlerin dikkat etmesi gereken bazı hususlar var.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İzmir Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü yılbaşı hazırlığı yapan, binlerce kişiyi zehirleyecek kaçak içkiyi yakaladı. 

Sahte içkilerin yılbaşı öncesi etiket ve bandrollenmeye hazırlandığını tespit eden ekipler, Bornova’da bulunan bir depoya 13 Aralık’ta baskın düzenledi. Yapılan aramada ele geçirilenler dudak uçuklattı. 

Depoda; 502 bin adet çeşitli markalarda alkol şişesi etiketi, 500 bin adet sahte TAPDK bandrolü, 9 bin adet yabancı menşeli bandrol, 3 bin adet şişe kapağı, 2 bin 976 şişe rakı, 15 şişe votka, 19 adet viski olmak üzere toplam 3 bin 10 şişe satışa hazır bandrolsüz 70 CL’lik dolu içki, 2 bin 700 adet boş şişe ele geçirildi. Ele geçirilen içkilerin piyasa değerinin yaklaşık 240.800.00 TL, engel olunan kamu zararının ise yaklaşık 150.500.00 TL olduğu belirtildi.

Ağaç kesene 6 yıldan 10 yıla kadar hapis

Öte yandan ev veya iş yerlerinde “yılbaşı süsü” olarak kullanmak üzere kaçak ağaç kesenlere, Orman Kanunu uyarınca 6 aydan 10 yıla kadar hapis cezası verileceği bildirildi. 

Kırklareli Orman İşletme Müdürü Nüfer Yavuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yılbaşı için ağaç kesenlere yönelik tüm tedbirleri aldıklarını söyledi. Kırklareli'nin yüzde 40'ının orman olduğunu, yılbaşı öncesi 8 ekibin 24 saat ormanları koruyacağını ifade eden Yavuz, şöyle konuştu: "Kentte yaklaşık 27 bin 375 dönüm çam ormanı var. Yılbaşı için ağaç kesmek yerine orman işletme şefliklerince dağıtılan fidanları toprakla buluşturmak daha iyi olur. Gelecek kuşaklara yeşil bir dünya bırakmak için ağaçlara zarar verilmemesi lazım. Yeni yıl öncesi süslemek amacıyla ağaç kesen vatandaşlarımız yılbaşını cezaevinde geçirebilir. Kırklareli'nde uzun yıllardır böyle bir şey söz konusu değil. Yeni yıl için çam ağacı kesmek isteyenleri 6 aydan 10 yıla karda hapis cezası bekliyor. Fidanın yaşına göre de tazminat cezası verilecek."

Ücretsiz fidan dağıtılacak

Yavuz, her yıl olduğu gibi bu yılda yılbaşı öncesi vatandaşlara ücretsiz çam fidanı dağıtılacağını belirtti. Vatandaşların dağıtılacak fidanları, yılbaşı gecesi süsledikten sonra toprakla buluşturabileceğini dile getiren Yavuz, şunları kaydetti:

"Yılbaşı öncesi Vilayet Meydanı'nda yaklaşık 5 bin ücretsiz çam fidanı dağıtacağız. Vatandaşlarımız da dağıtılan bu fidanları toprakla buluşturacak. Kırklarelili vatandaşlarımız ormanlarına sahip çıkma konusunda son derece duyarlı. Vatandaşlarımız şüphelendikleri durumlarda 177 ücretsiz ihbar hattını arayarak bilgi verebilirler."