Yılda 2 milyar 100 milyon ekmek israf ediliyor
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, "Türkiye'de yılda 2 milyar 100 milyon civarında ekmek israf ediliyor" dedi.
KARS - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "Türkiye'de yılda 2 milyar 100 milyon civarında ekmek israf ediliyor. Dolayısıyla bizim gibi ekmeği nimet ve adeta kutsal kabul eden kültüre sahip bir ülkede bunun olması gerçekten bizim yüreğimizi sızlatıyor" dedi.
Çeşitli gezi ve incelemelerde bulunmak üzere Kars'a gelen Eker, Vali Eyüp Tepe'yi makamında ziyaret etti.
Eker, burada yaptığı açıklamada, ülke genelinde ekmek israfının önüne geçmek için başlatılan kampanyanın önemine değinerek, bir yılda israf edilen ekmekle yaklaşık 500 kilometre asfalt yapılabileceğini söyledi.
Ekmek israfının ekonomik kaybının büyük olduğunu ve kaybın önüne geçmek için kamuoyu bilincinin oluşturulması gerektiğini belirten Eker, şunları kaydetti:
"Türkiye'de yılda 2 milyar 100 milyon civarında ekmek israf ediliyor. Dolayısıyla bizim gibi ekmeği nimet ve adeta kutsal kabul eden kültüre sahip bir ülkede bunun olması gerçekten bizim yüreğimizi sızlatıyor. Çünkü günah. Ekonomik kaybı itibarıyla yıllık 1,5 milyar Türk lirası kayba sebebiyet veriyor. Yılda 1,5 milyar para ekmek israf ediliyor, çöpe atılıyor. Fırınlarda, lokantalarda, restoranlarda, evlerde, fabrikalarda, iş yerlerinde, resmi kurumlarda her yerde. Bu 1,5 milyar lirayla neler yapabiliriz? En az 500 kilometre duble yol yaparsın. Yüzlerce okul, yüzlerce hastane yapılır, on binlerce öğrencimize burs sağlanır, sosyal yardım yapılır, sağlık hizmeti götürülür."
Bakan Eker, bayat ekmeklerden 20 çeşidin üzerinde yemek yapılabileceğini hatırlatarak, yemeklerin kitap haline getirilerek yayınlandığını dile getirdi.
Kentteki kaz tüyünün önemine de değinen Eker, şöyle devam etti:
"Bu bölgenin tarihinde bir ilk olarak bir proje başlattık. Ardahan, Kars, Artvin Kırsal Kalkınma Projesi. Bu kırsal kalkınma projesi burada hayata geçti. Bu 26 milyon dolar tutarında bir proje. Bu projede amaç kalkınmayı bugüne kadar kullanılanların dışında da alternatif sektörler yaratmak, oralarda bir takım yeni faaliyet alanları bulmak şeklindedir. Amacımız odur. O çerçevede biz bunları da değerlendiriyoruz. Kaz tüyünün yeniden burada ilave bir destek imkanı olur mu, olmaz mı? Bunların hepsi çalışmalarımız içerisinde yer alıyor."