Yıldırım bugün istifa edecek

Binali Yıldırım, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak gösterilmesinin ardından yaklaşık 6 ay süren Meclis Başkanlığı görevinden bugün istifa edecek. Yıldırım'ın istifasıyla boşalacak Meclis Başkanlığı için Bostancı, Şentop, Kurtulmuş, Bozdağ ve Yazıcı'nın ismi geçiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

CANAN SAKARYA

24 Haziran seçimlerinin ardından 12 Temmuz 2018'de Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin ilk Meclis Başkanı seçilen Binali Yıldırım, 31 Mart 2019 tarihinde yapılacak yerel seçimlerde AK Parti'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak gösterilmesinin ardından yaklaşık 6 ay süren Meclis Başkanlığı görevinden bugün istifa edecek.

Yıldırım, belediye başkan adaylarının isimlerinin Yüksek Seçim Kurulu'na verileceği 19 Şubat'tan bir gün öncesi olan 18 Şubat'ta istifa edeceğini açıklamıştı. Seçim süreci de Yıldırım'ın istifasının 19 Şubat'ta Meclis Genel Kurulu'nda okunmasıyla başlayacak.

TBMM Başkanlığı seçimi için 5 gün sürecek adaylık başvurusu 19-23 Şubat günleri arasında yapılacak. İçtüzük gereğince ikinci 5 gün olan 24-28 Şubat tarihleri arasında seçim yapılacak. 5 gün süren adaylık başvurusu süreci kısaltılamıyor dolayısıyla başvurular 23 Şubat Cumartesi günü saat 24.00'da sona erecek. İçtüzük, 4 tur olarak gerçekleştirilen seçimlerin aynı gün yapılmasına imkân sağlıyor. Meclis Başkanlığı seçimine ilişkin turların 24 Şubat Pazar günü yapılarak seçimin aynı gün tamamlanması planlanıyor. İlk iki tur oylamada üye tam sayısının üçte ikisi olan 400 oy, üçüncü tur oylamada üye sayısının yarıdan bir fazlasının oyu olan 301 oy gerekiyor. MHP lideri Devlet Bahçeli aday çıkarmayıp AK Parti'nin göstereceği isime destek vereceklerini açıkladı. AK Parti ve MHP'nin oyları ilk iki tur için yeterli değil ancak üçüncü turda AK Parti ve MHP'nin sayısı seçimin tamamlanmasına yetiyor. Yeni başkan seçilene kadar en yaşlı başkanvekili, MHP'li Celal Adan TBMM Geçici Başkanı olacak.

Öte yandan TBMM Başkanı Binali Yıldırım, eski TBMM başkanları ve 27. dönem milletvekilleriyle bugün veda yemeğinde buluşacak.

Bostancı, Şentop, Kurtulmuş, Bozdağ ve Yazıcı'nın ismi geçiyor

Binali Yıldırım'ın istifasıyla boşalacak, cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin ikinci Meclis Başkanlığı için kulislerde AK Parti Grup Başkanı Naci Bostancı, Meclis Başkanvekili Mustafa Şentop, Anayasa Komisyonu Başkanı Bekir Bozdağ, AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş ile Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı'nın isimleri konuşuluyor.