Yıldırım: Mega projeleri alternatif kaynaklarla hayata geçireceğiz
Bakan Yıldırım, 2023 yılına kadar 450 milyar dolar yatırım gerektiren projelerin bütçe imkanlarıyla yapılmasının mümkün olmadığını belirtti
ANKARA - Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 2023 yılına kadar 450 milyar dolar yatırım gerektiren 100 projeleri bulunduğunu, bunların bütçe imkanlarıyla yapılmasının mümkün olmadığını belirterek, "Mega projeleri alternatif finans kaynakları ile hayata geçirmek istiyoruz" dedi.
Bakan Yıldırım, Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) üyeleriyle PTT Genel Müdürlüğü Avrasya Lokali'nde bir araya geldi.
Soruları yanıtlayan Yıldırım, Ulaştırma Bakanlığının gündeminde Çanakkale'de inşa edilecek köprü gibi 12-13 Yap-İşlet-Devret modelli proje bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"Finans maliyetinin çok ucuzladığı, bu nedenle de YİD projelerine uluslararası finans kuruluşlarının çok ciddi rağbet gösterdiği bilgileri geliyor. Biz bunu değerlendirmek ve büyük mega projeleri alternatif finans kaynakları ile hayata geçirmek istiyoruz. 2023 yılına kadar 100 projemiz var ve 450 milyar dolarlık yatırım gerekiyor. Bunun bütçe imkanları ile yapılması mümkün değil. Türkiye'de alternatif finans kollarını kullanarak üreten tecrübe birikimi en fazla olan bakanlık bizimki, bu projeleri gerçekleştirmek bize düşer."
Bakan Yıldırım, "Boğaz Köprüsü'ne inşa edilecek üçüncü köprüye ilişkin soruyu yanıtlarken, "Üçüncü Köprü Projesi, Çevre Etki Değerlendirmeye (ÇED) tabi olmamasına rağmen, ÇED çalışmasının da yapılmasının da doğru olacağı, bu kayıtla yapılmasının uygun olacağı şeklinde bir görüş ortaya çıktı. Dolayısıyla köprünün ve onun bağlantı yollarının yapımı ile ilgili konudaki kararlığımızda bir değişiklik yok" diye konuştu.
Yıldırım, köprü ile yerli konsorsiyumlar, Çinliler, Koreliler, Avrupa firmaları ve Atlantik ötesi firmaların ilgilendiğini bildirerek, "Etlik kuzu, közde belli olur. Herkes marifetini gösterecek, ona göre uygun olanı seçeceğiz. Bundan sonra bütçeden para harcama yok. Piyasadaki paraları kullanacağız" diye konuştu.
İnşa edilecek köprünün güzergahı nedeniyle "rant kapısı açıldığı" yönündeki görüşlerin aktarılması üzerine Yıldırım, şunları kaydetti:
"Böyle bir proje muhakkak rant doğurur, bu normal. Biz kamulaştırma kararı alıyoruz. Ona razı olmazsa mahkemeler karar veriyor. Aslında köprü oradan geçtiği için onun etrafında kalan alanlar değerlendiği için vatandaştan şerefiye almamız gerekirken para ödemek zorunda kalıyoruz. Bu da bir çarpıklık. Biz bundan vazgeçtik, birken '3 misli 5 mislini ver' gibi taleplerle karşılaşıyoruz. Düşünün hem yol yapacağız hem de vatandaşı razı edeceğiz."