Yıldönümünde yanına gömülecek

Denizler'in avukatlığını yapan Halit Çelenk, "bugün" toprağa verilecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - 1968 kuşağının devrimci gençlik önderlerinden Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın avukatlığını yapan Halit Çelenk, 89 yaşında yaşamını yitirdi. Çelenk, Gezmiş, Aslan ve İnan'ın idam edildiği gün olan 6 Mayıs'ta (bugün) toprağa verilecek.

Avukat Halit Çelenk, 1922 yılında Antakya'da doğdu. Çelenk, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden 1944'te mezun oldu. 1962'de Türkiye İşçi Partisi'ne üye olan ve Genel Yönetim Kurulu'nda görev yapan Çelenk, Devrimci Avukatlar Derneği ile İlerici Avukatlar Derneği'nin kuruculuğunu da yaptı.

TÖB-DER ve Türkiye Öğretmenler Sendikası'nın da avukatlığını yapan Çelenk, Türk Hukuk Kurumu'nun ikinci başkanlığını ile Çağdaş Hukukçular Derneği başkanlığını da yaptı.

Çelenk, 1960 ve 1970'li yıllarda Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu (THKO), Türkiye İşçi Partisi, (TİP) Türkiye Komünist Partisi (TKP), Türkiye Sosyalist İşçi Partisi (TSİP), Dev-Genç, Dev-Yol, DİSK davalarının da avukatlığını yaptı. Çelenk'in kamuoyunca en bilinen davası Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın idama mahkum olduğu THKO davası oldu. Çelek, Gezmiş, Aslan ve İnan'ın idamlarında yanlarında bulundu.

Çelenk, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın yanısıra Mahir Çayan, Taylan Özgür, Gün Zileli, Melih Pekdemir, Kemal Türkler, Aziz Nesin, Mahmut Dikerdem, İlhan Selçuk, Oktay Akbal, Erdal Atabek, Vedat Türkali, Mihri Belli, Uğur Mumcu, Remzi İmame, Mümtaz Soysal, Bahri Savcı, Adalet Ağaoğlu, Işık Kansu, Muzaffer İlhan Erdost, Süleyman Ege, Melike Demirağ, Sadun Aren, Abdullah Baştürk, Vahat Erdoğdu, Seyhan Erdoğdu, Fakir Baykurt, Talip Apaydın, Asım Bezirci, Arif Damar, Öner Yağcı, Emin Değer'in de avukatlığını yaptı.

Çelenk'in, "İdam Gecesi Anıları", "THKO Davası, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan ve Arkadaşlarının Sorgu ve Savunmaları", "Hukuk Yazıları", "Devlet Güvenlik Mahkemeleri Niçin Kaldırılmalı?", "Umut Hangi Dağın Ardında?", "Türkiye İşçi Partisinde İç Demokrasi" gibi birçok kitabı yayınlandı.

Gezmiş, Aslan ve İnan'ın idamlarının yıldönümü olan her 6 Mayıs'ta Karşıyaka Mezarlığı'ndaki mezarları başında düzenlenen anma törenine katılan Çelenk, kırılan sol bacağından geçirdiği ameliyat nedeniyle geçtiğimiz yıl düzenlenen anma törenine katılamamıştı. Çelenk, bugün toprağa verilecek.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir