Yılın son enflasyon raporu açıklandı!
Merkez Bankası, 2012 enflasyon tahminini 1.2 puan artırarak yüzde 7.4'e yükseltti.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSTANBUL - Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, yılın son enflasyon raporunu açıkladı. Enerji fiyatları ve vergi artışlarından sonra TCMB, yıl sonu enflasyon tahminini yukarı yönlü güncelledi.
Buna göre, yıl sonu enflasyon tahminini orta noktası yüzde 7.4 olmak üzere yüzde 6.9 yüzde 7.9 aralığı olarak belirlendi. Böylece enflasyon tahmininin orta noktası, bir önceki rapora göre 1.2 puan artırılmış oldu.
MB Başkanı Erdem Başçı, enflasyonun öngörülenden yüksek gözlenmesinde, petorl işlenmemiş gıda ve kamu fiyat ayarlamalarının belirli olduğunu belirterek, çekirdek enflasyon görünümünün ise öngördükleri gibi aşağı yönlü eğilimini sürdürdüğünü bildirdi.
TCMB Başkanı Erdem Başçı raporu açıklamak için düzenlediği basın toplantısında, bir önceki rapora göre enflasyon tahminlerinde 1.2 puan artış olduğunu belirterek, "Temmuz Enflasyon Raporu’nda 110 dolar olarak belirttiğimiz 2012 yılı ortalama petrol fiyatı varsayımını, 112 dolara çektik; yakın dönemdeki gerçekleşmeleri ve vadeli fiyatları göz önüne alarak, ithalat fiyatları varsayımımızı bir önceki rapora göre yukarı yönlü güncelledik. Bu güncellemelerin toplama 0.4 puan yükseltici etkisi oldu" dedi.
Toplam talep koşullarının enflasyona düşüş yönünde verdiği katkının bir önceki rapora kıyasla arttığı bir görünümü esas aldıklarını kaydeden Başçı, "Çıktı açığı tahminini aşağı yönlü revize ettik. Bunun 2012 yılsonu enflasyon tahminimiz üzerindeki etkisi 0.1 puan azaltıcı yönde oldu. Gıda fiyatlarındaki yıllık artış beklentimizi koruduk, işlenmemiş gıda fiyatlarına dair varsayımımız oldukça ihtiyatlı.
Kısa vadeli enflasyon tahminlerinde güncelleme gerektiren en temel gelişme, yakın dönemdeki vergi artışları ve enerji fiyat ayarlamaları oldu. Söz konusu düzenlemelerin 2012 yılsonu enflasyon tahminimiz üzerindeki etkisi 0.9 puan artırıcı yönde oldu" dedi.
Ilımlı iç talep etkileri sınırlayacak
Başçı, Türkiye'de yakın zamanda alınan tedbirlerle yurtiçi talep ile üretim arasındaki uyumsuzluğun giderilmeye başladığını ve bu sürecin sağlıklı büyüme trendine katkıda bulunacağını belirterek, "Önümüzdeki dönemde ılımlı iç talep, enerji fiyat artışının ikincil etkilerini sınırlayacaktır" dedi.
Son çeyrekten itibaren enflasyonun düşmesini ve büyümenin hız kazanması beklediklerini yineleyen Başçı, "Çekirdek enflasyon göstergelerindeki kademeli düşüş sürecek. Güncellediğimiz tahminler yılın son çeyreğinde yönetilen fiyatlarına rağmen enflasyonda belirgin düşüş olacağını gösteriyor; 2013 yılı sonunda enflasyonun yüzde 5 hedefine yakın gerçekleşeceğini öngörüyoruz" diye konuştu.
Orta ve uzun vadede büyüme hızının üç temel belirleyicisinin fiyat istikrarı, finansal istikrar ve verimlilik artırıcı yapısal reformlar olacağını kaydeden Başçı, "Büyüme kompozisyonu giderek daha sağlıklı bir görünüme kavuşurken ekonomideki dengelenme süreci devam ediyor" dedi ve şöyle konuştu:
Net ihracatın büyümeye katkısı belirgin artıyor
"Net ihracatın büyümeye katkısı belirgin artıyor.. İhracat göreli olumlu seyrini koruyacak. Önümüzdeki dönemde tüketim talebinin artış göstermesini, yatırım talebinin ise küresel nedenlerle daha gecikmeli toparlanacağını tahmin ediyoruz.
"Son dönemde açıklanan veriler uyguladığımız politikaların amacına ulaştığını gösteriyor. Son dönemde likidite koşullarını daha destekleyici hale getirmiş olsak da daha ihtiyatlı duruş izledik, temkinli duruş devam edecek... TCMB, fiyat istikrarını koruyup finansal istikrara katkı yaparak büyümeyi desteklemeye devam edecek."
Başçı soruları yanıtladı
Başçı, düzenlediği basın toplantısında Enflasyon Raporu'nu açıklamasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Bir gazetecinin, kredi faizlerinin belirlenmesi ve enflasyon eşiğine ilişkin sorusuna Başçı, "Biz finans kesiminin beklentilerini yüzde 6 ile 6,5 arasında tutmayı başarabiliyoruz, ama hedefimiz yüzde 5, evet burada bir uyumsuzluk var. Finans kesiminin dışında üreticilerin, tüketicilerin, enflasyon beklentilerine baktığımızda da bunun biraz daha yüksek olarak yüzde 8'lerde olduğunu görüyoruz. Finans camiasına aldığımız tedbirleri anlatmak mümkün, ancak bizim bunu vatandaşa anlatabilmemiz için birincisi kararlılık mesajı vereceğiz; 'Merkez Bankası enflasyon konusunda kararlı', ikincisi bunun zaman içerisinde olacağı mesajını vereceğiz ve üçüncüsü bunu göstereceğiz. Enflasyonun düştüğünü göstereceğiz ve herkes bunu hissederek, yaşayarak bunu görecek ve görerek inanacak. Önce yüzde 5'i göstermemiz lazım."
"2013'te daha küçük adımlar atacağız"
Enflasyon Raporu'nda kredilerin ayrımına gitmediklerini ifade eden Başçı, şunları anlattı:
"Krediler için yüzde 14 rakamı hem bizim benzerimiz gelişmekte olan ülkelerle uyumlu hem de sürdürülebilir görünüyor. Cari açık açısından tüketici kredisinin, ticari kredinin etkisi farklı olabilir ama aşağı yukarı uyumlu gelişiyor" diye konuştu.
İndirimlerin tedrici yapılmasına ilişkin soruya da Başçı, "2012 yılının programını açıklarken 2012 yılının Merkez Bankası politikaları açısından hem esnek hem öngörülebilir olacağını söylemiştik. Sonra bir tartışma açmıştık; 'hem esnek hem öngörülebilir nasıl olunur-' 2012 yılında Merkez Bankası'nın öngörülebilirliğinin zor bir ortamda arttığını düşünüyoruz. 2013 yılında esnekliği büyük ölçüde koruyarak, öngörülebilirliği daha da artırmayı düşünüyoruz. Öngörülebilirliğin bir unsuru da attığınız adımların büyüklüğüdür. 2013 yılında daha küçük adımlarla hareket edeceğiz.
Artık hem dünyada hem Türkiye'de enflasyonda düşüş, getirilerde ciddi şekilde düşüş söz konusu olduğu için artık bugün insanlar 1 puan 2 puan ile konuşmayacak faizleri, 0,1 puan, 0,2 puan ile konuşacak. Bizim adımlarımız da bu ölçüde ve küçük adımlarla olacak ve öngörülebilirliği de destekleyecek diye düşünüyoruz."
Dış talepteki zayıflama, küresel büyümedeki düşüşün Lehman dönemindeki gibi çok ani ve sert olmadığını aktaran Başçı, "Dış talepte, yavaş ve kademeli bir düşüş var. Dünyada büyüme yavaş yavaş aşağı yönlü çekiliyor. Bu yüzden bizim de yavaş yavaş hareket etmemizde, şartları, ekonomik gelişmeleri görerek, attığımız adımları sağlam atarak ve iletişimi iyi yaparak gitmemizde fayda var. Bu yeni konjonktürün gereğidir" şeklinde konuştu.
"Parasal anlamda biz destekleyici konumdayız"
Alınan kararların, yönetim ve yatırımlar üzerindeki etkilerine ilişkin soruya da Başçı, "Küresel gelişmeler yatırımları düşürücü yönlü çalışıyor. Parasal anlamda biz destekleyici konumdayız. Haziran ayından itibaren ağırlıklı ortalama fonlama faizimizi aşağı çektik. Bugün itibariyle kısa vadeli reel faizler negatif. Büyüme ve yatırımlar üzerinde dışarıdan aşağı yönlü baskı gelirken, Merkez Bankası tam tersine destekliyor. Bu döngü karşıtı bir para politikası. İyi zamanlarda ekonomiyi yavaşlatıyorsunuz, zayıf zamanlarda destekliyorsunuz. Bunu Türkiye tarihinde ilk defa yapıyor. Çünkü bunu daha önce yapabilme imkanı yoktu" diye konuştu.
Bakanlar Kurulu sunumuna ilişkin soruya Başçı, "Sunumuzdaki başlıklarına bakarsanız, bunların herhangi birinde alınacak mesafe Türkiye'nin büyüme potansiyelini ileriye çekecek. Dolayısıyla bundan sonra tamamen uygulamadır."