Yılmaz: 13 bin şehit yakını başvurdu

MHP Milletvekili Şefik Çirkin'in soru önergesini yanıtlayan Milli Savunma Bakanı Yılmaz, bedelli askerlik uygulamasından 2 milyar 330 milyon lira kaynak sağlandığını, 13 bin 157 yeni iş başvurusunun alındığını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, bedelli askerlik uygulamasından Temmuz 2013 tarihi itibariyle yaklaşık 2 milyar 330 milyon lira kaynak sağlandığını bildirdi. 

Yılmaz, MHP Hatay Milletvekili Şefik Çirkin'in bedelli askerlik uygulamasından elde edilen gelirin miktarı ile şehit ailelerine tanınan iş hakkının ikiye çıkarıldığı 6353 sayılı kanundan yararlanmak üzere kaç şehit yakınının başvurduğuna ilişkin soru önergesini yanıtladı. 

Yılmaz, kanunun yürürlüğe girdiği 12 Temmuz 2012 tarihinden sonra valilik ve kaymakamlıklar aracılığıyla 13 bin 157 yeni iş başvurusunun alındığını bildirdi. 

Valilik ve Kaymakamlık Hak Sahibi Tespit komisyonlarında gerekli işlemleri tamamlanan şehit ve malul yakınları ile çalışabilecek durumdaki malullerin iş müracaatlarının İçişleri Bakanlığı'na iletildiğini ifade eden Yılmaz, bakanlık tarafından bu kapsamda gelen 11 bin 364 kişiye ait iş talep dosyasının incelendiğini kaydetti. 

Yılmaz, bunlardan hak sahibi olduğu belirlenenlerden atamaya ilişkin evraklarını tamamlayan 4 bin 166 hak sahibinin, tercih ettikleri illerdeki kamu kurum ve kuruluşlarında durumlarına uygun kadro bulunarak 8 Kasım 2013 itibariyle işe yerleştirme işlemlerinin tamamlandığını belirterek, iş hakkını kullananlardan 834'ünün birinci, 3 bin 332'sinin ise ikinci iş hakkını kullandığını ifade etti. 

Birinci iş hakkını kullanacak olanların öncelikle atandığını, atama işlemleri tamamlananların dışında hak sahibi olduğu tespit edilen 3 bin 805 kişiden atanmaları için gerekli belgelerin istendiğini bildiren Yılmaz, söz konusu belgelerin İçişleri Bakanlığı'na gönderilmesinin ardından atamaların en kısa sürede sonuçlandırıldığını belirtti. 

Yılmaz, kanunen iş hakkından yararlanma imkanı olmadığı belirlenen 1.214 müracaatçıya da yazılı bilgi verildiğini, kanun kapsamına girmeyen 836 başvuru sahibine ise iş hakkından yararlanamayacağının İçişleri Bakanlığı'nın internet sitesinden duyurulduğunu, bu konuda yazılı olarak bilgi verme işlemlerinin de devam ettiğini kaydetti. 

Bakan Yılmaz, bedelli askerlik uygulamasından Temmuz 2013 tarihi itibariyle yaklaşık 2 milyar 330 milyon lira tutarında kaynak sağlandığını belirterek, bu kaynağın Hazine Müsteşarlığı tebliği doğrultusunda değerlendirildiğini  bildirdi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir