Yine grizu faciası: 13 ölü

Balıkesir'in Dursunbey ilçesindeki maden kazasında 6'sı ağır 18 kişide yaralandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DURSUNBEY - Balıkesir'in Dursunbey ilçesindeki madende meydana gelen grizu patlamasında 13 kişi hayatını kaybetti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, daha önce 17 kişi öldüğü belirtilen Balıkesir'in Dursunbey ilçesine bağlı Odaköy'deki maden ocağındaki grizu patlamasında yaşamını yitirenlerin sayısının, 13 olduğunu açıkladı.

Dinçer, madendeki kazada yaralanarak Balıkesir Atatürk Devlet ve Balıkesir Devlet Hastanesine sevk edilen yaralıları ziyaret etti.

Ziyaretten sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Dinçer, Dursunbey'de yaptığı, patlamada ölenlerin sayısı ile ilgili bir karışıklık olduğu, ölü sayısının daha az olabileceği yönündeki açıklamasının hatırlatılması üzerine, şunları söyledi:

"Şu an itibariyle kaybımız 17 değil, 13. Şimdi 13 kaybımız gözüküyor. 13 kaybımız var. Tek tek tespitleri yaptık. Diğer hastanelerdeki 4 arkadaşımızın durumu daha kritik. Henüz 2 tane hayati tehlikeyi atlatamamış arkadaşımız var. Diğerlerinin durumları iyi gözüküyor. Hastanede tedavi altında bulunan toplam 18 arkadaşımız var."

Yaklaşık 20 kişilik işçi grubu madene girdi

Odaköy'de grizu patlamasının yaşandığı maden ocağına bakım, onarım ve su tahliyesi işlemi yapmak üzere yaklaşık 20 kişilik işçi grubu saat 08.30'da giriş yaptı.

Bu arada, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Grup Başkanlığından 5 kişilik bir heyet de maden bölgesine geldi.

Maden mühendisleri ve iş müfettişlerinden oluşan heyet, araştırma ve inceleme yapmak üzere ocağa girmek istedi. Heyet, içerdeki havanın elverişsiz olması nedeniyle ocağa girmekten vazgeçti.

Kazada ölen 13 kişi memleketlerinde toprağa verilecek

Patlamada hayatını kaybeden maden mühendisi Özgür Seçkin (33), İbrahim Saygılı (25), Mustafa Demirel (25), Bünyamin Tuncay (35) ve Süleyman Duman'ın (30) cenazeleri Dursunbey'de, Muammer Karaca (40) ve Engin Tanrıkulu'nun (26) cenazeleri Yaylaçayır Köyü'nde, Ali Yaran (32), M. Serkan Aydın (21) ve İsmail Görlen'in (38) cenazeleri Kavacık Köyü'nde, Önder Kartefe'nin (27) naaşı Göbül Köyü'nde, Celal Karakafa'nın (30) cenazesi Odaköy'de, Mehmet Özel'in (23) cenazesi de Mıcırlar Köyü'nde defnedilecek.

Yaralanan 3 kişi İstanbul'da

Kazada yaralanan işçiler İzmit, İzmir, Denizli, İstanbul ve Balıkesir'e sevk edildikleri belirtildi.

Kazada yanarak yaralanan İsmail Yaren, Mehmet Davran ve Hayrettin Kahraman, ayrı ayrı ambulanslarla jandarma ekipleri tarafından Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesine ulaştırıldı. 

Hastanenin yanık ünitesinde tedavileri süren 3 işçinin sağlık durumlarının ciddiyetini koruduğu öğrenildi.

Bölgelerde incelemeler yapılacak

TBMM Madencilik Sektöründeki Sorunların Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, grizu patlamasının yaşandığı Balıkesir'in Dursunbey ilçesine bağlı Odaköy'de incelemelerde bulunacak. 

Dursunbey Cumhuriyet Savcılığı da , Odaköy'deki maden ocağında meydana gelen grizu patlamasıyla ilgili olarak 3 maden mühendisini bilirkişi olarak görevlendirdi.

TMMOB Maden Mühendisleri Odası Genel Başkanı Mehmet Torun, metan gazı birikmesi sonucu meydana gelen patlama sonucunda 13 işçinin öldüğünü ifade etti. Torun, gazın nasıl ve neden biriktiği, patlamanın ne şekilde olduğu konusunda kesin bir bilgi olmadığını belirterek, ocağa henüz inilip bir inceleme yapılmadığını söyledi.

Torun, Dursunbey Cumhuriyet Savcılığı'nın, 3 maden mühendisini bilirkişi olarak görevlendirdiğini ve teknik çalışmalardan sonra bilgi alınabileceğini belirtti.

Bu konularda ilginizi çekebilir