Yine yeşerdi fındık dalları

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ORDU'DAN / Murat GÜRSOY

Ülkemizin tarım ürünleri arasında en fazla döviz girdisi sağlayan fındıkta yeni sezon öncesi 3 ayrı kurumdan 3 ayrı rekolte açıklansa da ortada bir gerçek var ki 2011 yılı fındık rekoltesi düşük olacak. Öncelikle Fındık Tanıtım Grubu, bu yılki fındık rekoltesini 458 milyon kilo olarak açıkladı. Ardından Ordu Tarım İl Müdürlüğü 428 milyon kilo dedi ve son olarak Ordu Ziraat Odası 2011 yılında 404 bin 148 tonluk rekolte tahminini 14 il ve 90 ilçede 276 dal sayarak ve karanfil rekoltesinin 623 bin160 ton olacağını belirterek, açıkladı.

Şimdi 3 ayrı rekoltedeki tek gerçek, 2011 yılı fındık rekoltesinin düşük olacağı. Bu durumda TMO depolarındaki fındığın önemi bir kez daha artmış durumda. Bu ülkede fındık sanayinin bir şekilde çalışması ve Türk fındığını dünyaya ihraç etmesi gerekiyor. Diğer tarafta da ortaya güçlü bir fındık üreticisi çıkarmamız gerçeği yatıyor.

Önceki hükümetin açıklamış olduğu yeni fındık stratejisi, 2011 fındık sezonu ile üçüncü yılına girmiş olacak fakat son 3 yıldır fındık rekoltesinde yaşanan düşüklük ve fındık üreticisine verilen prim desteği ile beraber ortaya çıkan fiyatlar, ortada sorun yokmuş gibi gözükse de, geride kalan 3 yılın sektör açısından boşa geçirildiğini gösteriyor. Çünkü  hala fındık borsası ve lisanslı depoculuk çalışmaları çok ağır ilerliyor,hatta hiç gitmiyor diyebiliriz.

Arabayı hep duvara vurur gibi, yıllardır günü birlik ve seneyi kurtarma politikalarıyla bugünlere gelindi. Hükümetler yıllardır Fiskobirlik'e 'Fındıkta arz fazlasını al' dediler; aldı, 'Sat' dediler, sattı. Şimdi ise Fiskobirlik geçmişe dayalı sorunlarının çözümü için uğraşıyor. TMO'nun ise depolarında  fındık olmasına rağmen fındık sektöründen çekildiği açıklanmıştı. Ama hep beraber o gün de söylemiştik; depolarında fındık olan bir kurum fındık sektöründen çekildi sayılamaz. Şimdi işin sonuç kısmına gelelim. Fındıkta hala altyapı eksiklikleri sürüyor. Ortada güçlü bir fındık üreticisi yok. Ürün borsası ve lisanslı depoculuk kurulmuş değil. Sadece rekolte 3 yıldır az olduğundan ve hükümetin fındık üreticisine prim ödemesinden dolayı işler yolunda gibi gözüküyor. Peki altyapı eksiklikleri devam ederken, 800 milyon kiloluk bir rekoltede nasıl bir tabloyla karşı karşıya kalacağız? Bu sorunun çözümü için 3 yıldır zaman boşa harcandı.Dilerim önümüzdeki süreç, 800 milyon kilo rekolte ortaya çıkana kadar beklenecek bir süreç olmaz.

Evet, fındıkta arz ve talebe göre hareket edelim. Ama altyapı eksikliklerini de tamamlayalım. Bugün olduğu gibi sosyal devlet olmanın gereği olarak prim ödemelerini de devam ettirelim. 2011 fındık sezonu TMO depolarındaki fındığın değerli olacağı bir sezon olacak. Yine yeşerdi fındık dalları, yeni sezon tüm sektöre hayırlı uğurlu olsun.