'Yiyecek bedelinin yüzde 5'ini hükümlüler karşılıyor'

Adalet Bakanı Bozdağ, cezaevlerindeki hükümlülerin yiyecek bedelinin yüzde 5'ini kendilerinin ödediğini ayrıca kişisel bakım ürünlerinin de kendileri tarafından temin edildiğini açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, CHP Milletvekili Mahmut Tanal'ın yazılı soru önergesine verdiği cevapta cezaevlerinde su, aydınlatma ve ısınma giderlerinin bakanlık bütçesinden karşılandığını yiyecek bedelinin ise yüzde 5'inin hükümlülerden tahsil edildiğini açıkladı.

Bakan Bekir Bozdağ, cezaevlerindeki aydınlatma, su ve ısınma giderlerinin Bakanlık tarafından karşılandığını kaydetti. Bozdağ, hükümlü ve tutukluların kendi talepleri ile kullandıkları eşyaların elektrik giderlerinin hükümlüler tarafından karşılandığını bildirdi. Bekir Bozdağ, hükümlülerin ceza infaz kurumlarında yiyecek bedellerini ödemeye mecbur olmalarının mevzuatta belirlendiğini söyledi. Bozdağ, devletin hükümlülerden tahsil ettiği bedelin, harcanan tutarın yüzde 5'i olduğunu belirtti.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ açıklamasında ihtiyaç sahibi hükümlülere değindi. Bozdağ," İhtiyaç sahibi hükümlülerin ihtiyaçları genel bütçe el verdiği ölçüde karşılanmakta, ayrıca ihtiyaç sahibi hükümlü ve tutukluların giysi, ayakkabı gibi ihtiyaçlarının karşılanması için yardım kuruluşlarına başvurulmaktadır. Temizlik için ihtiyaç duyulan sarf malzemelerine ilişkin ödenekler Ceza infaz kurumlarına üçer aylık dönemler halinde gönderilmektedir. Hükümlü ve tutuklular kişisel bakım ürünlerini kendileri satın almaktadır" dedi.

Geçen yıl 310 tutuklu cezaevinde öldü

Bakan Bozdağ, 2011- 2016 yılları arasındaki cezaevinde hayatını kaybedenlerin rakamlarını da paylaştı. Bozdağ'ın paylaştığı ve UYAP'ta yer alan istatistiklere göre, Ceza İnfaz Kurumlarında eceli ile hayatını kaybeden hükümlü ve tutuklu sayısı 2009 yılında 242, 2010 yılında 260, 2011 yılında 285, 2012 yılında 286, 2013 yılında 265, 2014 yılında 312, 2015 yılında 373, 2016 yılında 310 oldu.


'Sağlık hizmetleri ücretsiz'

Cezaevlerinde bulunan hükümlü ve tutukluların sağlık muayenesi ve tedavisinin ücretsiz olduğunu ifade eden Bozdağ, "Ceza infaz kurumlarında bulunun tüm hükümlü ve tutuklular, diğer vatandaşlar gibi her türlü sağlık hizmetlerinden tıbbı gereklilik ve ilgili mevzuat hükümleri doğrultusunda faydalanmaktadır. Hükümlü ve tutukluların, beden ve ruh sağlığının korunması, hastalıkların tanısı için, ilk muayene ve tedavi hizmetleri ceza infaz kurumlarında verilmekte, ileri tetkik, tedavi ve rehabilitasyon gerekenler Devlet hastanelerine, daha ileri sağlık hizmeti gerekenler ise Üniversite hastanelerine sevk edilmektedir.Ceza infaz kurumlarında barındırılan tüm hükümlü ve tutukluların her türlü muayene ve tedavileri de devletin teminatı altında ve ücretsizdir" ifadelerini kullandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir