YKB, elektrik üreten gemilere finansör oldu

Banka, Karadeniz Holding'in dünyanın ilk elektrik üreten gemi projesine, 315 milyon dolar kredi sağladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Yapı Kredi, dünyanın "ilk" elektrik üreten gemilerinin yapımında kullanılması amacıyla Karadeniz Holding'e 315 milyon dolar finansman sağladı.

Yapı Kredi'den yapılan yazılı açıklamada, bankanın, Karadeniz Holding tarafından geliştirilip yürütülen Dostluk Enerjisi (Power of Friendship) projesi kapsamında Karadeniz Powership Doğan Bey, Rauf Bey, İrem Sultan ve Fatmagül Sultan gemilerinin yapımında kullanılmak üzere 315 milyon dolar kaynak sağladığı belirtildi.

Powership projesinin birinci fazı için Yapı Kredi tarafından sağlanan kaynak ile inşa edilen enerji gemilerinin halen Basra limanında Irak'a elektrik sağlamaya devam ettiği, projenin ikinci fazı ile birlikte başta Irak olmak üzere pek çok Afrika ülkesinin acil elektrik ihtiyacının karşılanmasının hedeflendiği kaydedildi.

Yapı Kredi Kurumsal ve Ticari Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mert Güvenen, konuya ilişkin değerlendirmesinde, Ortadoğu, Afrika ve Asya'da elektrik ihtiyacının karşılanmasına yönelik hayata geçirilen Karadeniz Powership projesine finansman sağlamaktan dolayı büyük mutluluk duyduklarını ifade etti.

Finansman sürecek

Karadeniz Holding'in gösterdiği "cesaret" ve "girişimcilik" örneğinin tüm dünyada takdir edildiğini belirten Güvenen, "Ülkemizde olduğu gibi tüm dünyada elektrik arzında zaman zaman sıkıntı yaşanabileceği yönünde endişeler bulunuyor. Bu sebeple hem ekonomik hem de sosyal açıdan hayati önem arz eden enerji sürekliliğinin sağlanmasına katkıda bulunmayı, bankamızın sosyal sorumluluk bilinci kapsamında bir görev biliyoruz. Türk reel sektörüne uzun vadeli ve uygun maliyetli finansman kaynağı yaratmaya devam edeceğiz" ifadesini kullandı.

Karadeniz Holding Üst Finansal Yöneticisi (CFO) İbrahim Çolak da dünyanın "ilk" enerji gemisini (Powership) ve enerji filosunu Türk tersanelerinde yerli sermaye ve bilgi birikimleri ile oluşturduklarını, projenin gerçekleşmesinde Türk mühendislerinin bilgi ve deneyimi, Türk işçilerinin emeği ve Yapı Kredi başta olmak üzere Türk bankalarının desteğinin son derece önem taşıdığını kaydederek, şu görüşleri dile getirdi:

"Bir milli enerji ürünü olan Powership projelerimizin birinci faz gemileri gittikleri ülkelerde üretimlerini başarı ile sürdürürken, ikinci faz gemilerimizin inşası hızla devam ediyor. Enerji gemilerimizle acil elektrik ihtiyacı olan ülkelere giderek binlerce kilometre uzaktaki ev, okul, hastane ve iş yerlerine hayat veriyoruz. Global anlamda etkin bir milli ürün olan enerji gemilerimiz ile ülkelerin kalkınmasına katkı sağlamaktan gurur duyuyoruz. Karadeniz Enerji Grubu olarak global bir oyuncu olmak yolundaki girişimlerimiz devam edecek."

Bu konularda ilginizi çekebilir