Yoğun gündem ile dalgalı seyir sürecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Volkan ONAT / Finansinvest

Önümüzdeki hafta yurtiçinde gerçekleşecek genel seçimler, yurtdışında ise ECB toplantısı, G7 Liderler Zirvesi ve ABD’de istihdam rakamları piyasalarımızın volatil bir seyir izlemesine neden olabilir. Öte yandan Avrupa tarafında Yunanistan konusu gündemi meşgul etmeyi sürdürecektir. Dolayısı ile gelebilecek açıklamalar ve makroekonomik göstergelerin yaratabileceği ani dalgalanmalara karşı dikkatli olunmalı. 

Seçimlere bir hafta kala siyasi risk priminin giderek yükseldiği ve piyasalarımız üzerindeki etkisinin giderek arttığı görülüyor. Oldukça düşük bir ihtimal gibi görünse de koalisyon olasılığı nedeniyle seçim öncesi dönemde siyasi belirsizlik yüksek kalarak piyasalarımızı son bir hafta huzursuz edebilir. Öte yandan bu dönemde kur ve faiz tarafındaki seyir BIST üzerinde belirleyiciliğini koruyacaktır. Bu nedenle yakın dönemde döviz kurlarında bir rahatlama olmadığı sürece endekste defansif tercihlerin kullanılmaya devam edilmesi daha makul olacaktır.

G8 Zirvesi ve ECB toplantısından sürpriz niteliğinde bir karar beklenmiyor. Ama Draghi’nin yapacağı açıklamalar ile ileriye yönelik verebileceği sinyaller önemli olacaktır. ABD istihdam rakamları ise Fed’in faiz artırımına yönelik beklentileri şekillendirebileceğinden önemini koruyor. Ancak beklentilerin geçtiğimiz ayki rakamlardan çok farklı olmadığı da unutulmamalı. Yunanistan konusu ise belirsizliğini sürdürecek gibi duruyor. Özellikle Alman ve Yunan liderlerin son yaptığı açıklamaların birbirinden oldukça uzak olduğu düşünülürse kısa vadede net bir çözüm olasılığı düşük duruyor. Özetle bu yoğun gündemi dikkate aldığımızda gelecek hafta piyasaların dalgalı bir seyir izleyeceğini söyleyebiliriz.