Yolsuzuk zanlıları adliyeye sevk edildi

TASİŞ'teki yolsuzluk operasyonunda 49 kişi adliyeye sevk edildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR - Gümrük Müsteşarlığı Tasfiye İşleri Döner Sermaye İşletmeleri Genel Müdürlüğüne (TASİŞ) bağlı İzmir Şube Müdürlüğüne yönelik "ihale yolsuzluğu" iddialarıyla gerçekleştirilen operasyonda gözaltına alınan zanlılardan 49'u, sorgularının tamamlanmasının ardından İzmir Cumhuriyet Başsavcılığına sevk edildi.

Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin 1,5 yıldır sürdürdüğü takibin ardından İzmir, İstanbul, Ankara, Bursa, Antalya, Manisa, Denizli ve Mersin illerinde belirlenen 100'e yakın adrese eş zamanlı gerçekleştirdiği operasyonda gözaltına alınan 60 kişinin ifadeleri alındı.

Gözaltına alınanlardan 11'i savcılık talimatıyla serbest bırakıldı. TASİŞ İzmir Şube Müdürü N.Ç. ve 3 memur ile suç örgütü oluşumunun elebaşılığını yaptığı ileri sürülen G.N, iş adamları ve çalışanlarının da aralarında bulunduğu 49 kişi, "suç örgütü oluşumuna gitmek, yönetmek ve üye olmak", "ihaleye fesat karıştırmak", "devleti zarara uğratmak", "rüşvet", "tehdit", "Ateşli Silahlar Kanunu'na muhalefet" suçlamasıyla İzmir Cumhuriyet Başsavcılığına gönderildi.

İzmir Emniyet Müdürlüğü hizmet binasından çıkarılışları sırasında zanlılardan bazıları, gazetecilere, "Buradakiler namuslu ticaret adamları. Yolsuzlukla ilgimiz yok. Bunları da yazın" dedi. Zanlılar iki ayrı otobüse bindirilerek adliyeye götürüldü.

Hafriyatçılık yapan G.N'nin elebaşısı olduğu ileri sürülen suç örgütünün üyelerinin, TASİŞ'in ihalelerine girdikleri, başkalarının girmesini "tehdit, baskı ya da menfaat sağlayarak" engelledikleri belirtildi.

Zanlıların, gümrük kaçağı olarak ele geçilip, ihalesi yapılan malları bedellerinin yüzde 5, yüzde 10'u karşılığında aldıkları, G.N'nin iş yerinde bir araya gelerek kendi aralarında paylaştıkları ve yüksek kar oranıyla piyasaya sürdükleri iddia edildi.

Ekonomik sıkıntı içindeki kimi örgüt üyelerinin, son 5 yılda söz konusu ihalelere girerek, mal varlıklarını artırdıkları bildirildi.

Şebeke üyelerinin, TASİŞ İzmir Şube Müdürlüğündeki görevlilerden maddi menfaat karşılığı ihale şartları ve verilen tekliflerle ilgili bilgileri temin ettikleri, polisin takip sırasında bu konuyla ilgili bazı teknik kayıtlara ulaştığı öğrenildi.

Polis takibine yakalanmamak için aralarında şifreli konuşmalar yaptıkları kaydedilen zanlıların, sorguda, suçlamaları kabul etmedikleri belirtildi.

Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, TASİŞ İzmir Şube Müdürlüğündeki ihalelerde yolsuzluk yapıldığı yönünde gelen ihbar üzerine başlattığı ve 1,5 yıl devam ettirdiği takibin ardından 8 ilde eş zamanlı operasyon düzenlemiş, 60 kişiyi gözaltına almıştı. Operasyonda toplam 8 silah ele geçirilmişti.

Bu konularda ilginizi çekebilir