Yozgat, ''arabaşı''nı tescil ettirdi

Bölgede soğuk kış günlerinin vazgeçilmez yemeği ''arabaşı'', Yozgat Belediyesi tarafından, TSE'ye tescil ettirilerek kente özgü yemekler listesine eklendi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

YOZGAT - İç Anadolu Bölgesi'nde soğuk kış günlerinin vazgeçilmez yemeği ''arabaşı'', Yozgat Belediyesi tarafından, TSE'ye tescil ettirilerek kente özgü yemekler listesine eklendi.

Belediye Başkanı Yusuf Başer, Hayri İnal Konağı'nda gazetecilere yaptığı açıklamada, ''arabaşı'' yemeğinin kış aylarında tavuk, kaz veya keklik etinden yapıldığını söyledi.

Arabaşı yemeği ile dostane ortamlar oluştuğunu ve insanların bir araya gelerek baklava dilimi şeklinde kesilen hamurunu yutarak arabaşını yediğini anlatan Başer, yemeği kente özgü yemekler listesine eklediklerini belirtti.

 

-''Kaşığı yutmamak için ip boyna bağlanırdı'' -

 

Arabaşı yemeğinin yüzde 95'inin su olduğunu aktaran Başer, şöyle devam etti:

''Kışın gribal hastalıklara çok iyi gelir. Arabaşı yenmez, yutulur. Arabaşının kendine has özellikleri var. Tepsinin orta kısmındaki arabaşı hamuru yıldız şekli verilerek kesilir. Yıldızı kim unutarak bozarsa bir sonraki arabaşının masrafları ona ait olur. Bu güzel bir gelenek, bu geleneklerin yaşatılması gerektiğini düşünüyorum. Herkesi Yozgat'a arabaşı yutmaya davet ediyorum.''

Arabaşı'yla ilgili geçmişte yarışmalar yapıldığını da hatırlatan Başer, şunları kaydetti:

''Geçmişte arabaşı yutmak için yarışanlardan bir kişinin kaşığı da yuttuğu anlatılır. Kaşıkların üstüne konan hamurlar yutulurken, kaşığın da yutulmaması için yarışmacılar boynuna ip bağlarmış. Bu hikayeler, arabaşı yerken anlatılır ve yüzlerde güzel tebessümler bırakır. Arabaşı yemeğimizi TSE'ye tescilini yaptırdık. Artık Yozgatımızn tescilli testi kebabı ve tandır kebabından sonra arabaşı yemeğine de sahip. Arabaşı yemeği İç Anadolu yöresinde kış gecelerin vazgeçilmez yöresel bir yemeğimiz.''

 

-Veysel Karani Hazretleri'nin yemeği -

 

Arabaşı yemeğinin tarihinin çok eskilere dayandığını anımsatan Başer, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bir rivayete göre Peygamber Efendimizin Uhud Savaşı'nda dişleri kırılması nedeniyle Veysel Karani Hazretleri de tüm dişlerini çektirir. Veysel Karini'nin annesi de, Karani Hazretleri yemeğini rahat yesin diye unla karıştırarak bir çorba yapar. Suyla unu karıştırarak bir hamur elde edilir. O günlerden günümüze kadar gelmiş bir Türkmen yemeğidir. Türkiye'nin bazı yörelerinde yapılıyor, ancak en yaygın olarak da Yozgat'tadır. Biz de belediye olarak tescilini yaptırdık.''

Vali Abdulkadir Yazıcı da arabaşı yemeğini ilk defa tattığını ve beğendiğini söyledi. Bu tür yemeklerin bir araya gelmek ve muhabbet etmek için fırsat oluşturduğunu belirten Vali Yazıcı, yemeğin tescilini yaptıran Başkan Başer'e de teşekkür etti.

Konuşmaların ardından, Vali Yazıcı ve Başkan Başer ile gazeteciler arabaşı yemeği yedi.