YSK kararı kesin; sorun Meclis'te çözülmeli

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Dicle'nin vekilliğinin düşürülmesiyle ilgili değerlendirmede bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, YSK'nın, beğenilmese de eleştirilse de bir karar verdiğini ve bu kararın kesin olduğunu belirterek, "Siyaset mutlaka TBMM zemininde yapılmalı ve siyasetin alanıyla ilgili sorunlar varsa, bu mutlaka TBMM zemininde çözülmelidir" dedi.

Şahin, göreve yeni seçilen Kardemir Karabükspor Başkanı Nevzat Şahin ve beraberindeki yönetim kurulu üyelerini kabulünde bir gazetecinin, "Hatip Dicle'nin milletvekilliği yolunu açabilmek adına, hem Anayasa'da hem de Adli Sicil Kanununda değişiklik öneriliyor. Bu öneriye nasıl bakarsınız?" sorusu üzerine, YSK'nın seçim sonuçları ile ilgili kesin kararını verdiğini ve sonuçların da Resmi Gazete'de yayımlandığını söyledi.

Dicle'ye verilen mazbatanın iptali durumunun son derece tartışmalara neden olduğunu kaydeden Şahin, şöyle konuştu:

"Ancak bu tartışmaları yapmanın, buna tepki göstermenin bir faydası olduğu kanaatinde değilim. Çünkü, YSK, beğensek de beğenmesek de eleştirsek de eleştirmesek de hatalı görsek de görmesek de bir karar vermiş, bu karar kesindir. Siyaset mutlaka TBMM zemininde yapılmalı ve siyasetin alanıyla ilgili sorunlar varsa, bu mutlaka TBMM zemininde çözülmelidir; çözümü burada aranmalıdır. Birtakım tepkilerle çözümü başka yerlerde aramak aslında konuyu çözümsüzlüğe itmek demektir."

Kayıt yaptırmazlarsa Genel Kurul çalışmalarına katılamazlar

Şahin, bir milletvekilinin mazbatasını aldığı an milletvekili sıfatını kazandığını belirterek, "Bağımsız milletvekilleri kayıt yaptırmazlarsa milletvekilliği sıfatı devam eder ancak Genel Kurul çalışmalarına katılamazlar" dedi.

TBMM Başkanı Şahin, kabulde gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

Hatip Dicle'nin mazbatasının iptal edilmesinin tartışıldığı anımsatılarak, "Diğer bağımsız milletvekilleri, Sayın Başbakan'ın Siirt seçimleri ile ilgili yol haritasını örnek gösterdiler. Dicle'nin milletvekilliği yolunu açabilmek adına hem Anayasa'da hem de Adli Sicil Kanununda değişiklik yapılmasını öneriyorlar. Bu öneriye nasıl bakıyorsunuz" sorusu üzerine Şahin, YSK'nın seçim sonuçları ile ilgili kesin kararını verdiğini ve sonuçların da Resmi Gazete'de yayımlandığını söyledi.

Dicle'ye verilen mazbatanın iptali durumunun tartışmalara neden olduğunu belirten Şahin, şöyle konuştu:

"Bu tartışmaları yapmanın, buna tepki göstermenin bir faydası olduğu kanaatinde değilim. Çünkü YSK, beğensek de beğenmesek de, eleştirsek de eleştirmesek de, hatalı görsek de görmesek de bir karar vermiş, bu karar kesindir. Siyaset mutlaka TBMM zemininde yapılmalı ve siyasetin alanıyla ilgili sorunlar varsa bu mutlaka TBMM zemininde çözülmelidir; çözümü burada aranmalıdır. Birtakım tepkilerle çözümü başka yerlerde aramak aslında konuyu çözümsüzlüğe itmek demektir."

Şahin, TBMM'nin, bunun için başta Anayasa olmak üzere birtakım yasalarda değişiklikler yapabileceğini ifade ederek, "Bu, parlamento çalışmaya başladıktan sonra çeşitli vesilelerle gündeme gelecek olan konudur" dedi.

Bağımsız milletvekillerinin kayıt yaptırmaması halinde TBMM İçtüzüğü'nün neyi öngördüğünün sorulması ve ara seçimden bahsedildiğinin anımsatılması üzerine Şahin, şunları söyledi:

"Bir milletvekili arkadaşımız mazbatasını aldığı an milletvekili sıfatını kazanmış olur. Parlamentoda yemin keyfiyeti, parlamento çalışmaları ile ilgili bir konudur. Bağımsız milletvekili arkadaşlarımız kayıt yaptırmazlarsa milletvekilliği sıfatı devam eder ancak Genel Kurul çalışmalarına katılamazlar diye değerlendiriyorum. Seçimden önce siyasi partilerin ve bağımsız adayların yeni dönemde, Türkiye'nin gerek demokrasi gerek özgürlükler alanında önünü açacak adımlar atma vaadinde bulunduğunu biliyorum. O nedenle bu vaatleri gerçekleştirmenin yolu parlamento zeminidir."

 

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir