Yüksek kapasiteli geri kazanım tesisi kuracak

Geri Kazanım Sanayicileri Derneği (GEKSANDER), yüksek kapasiteli atık yağ geri kazanım tesisi kuracak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GÜLSÜN SALLIOĞLU GÜL

ANKARA - Geri Kazanım Sanayicileri Derneği (GEKSANDER) bünyesinde faaliyet gösteren Atık Yağ Komisyonu, yüksek kapasiteli atık yağ geri kazanım tesisi kurmayı hedefliyor. “İş ve güç birliği” adı altında yürüttükleri konsorsiyum çalışmalarında son aşamaya geldiklerini belirten GEKSANDER Başkanı İbrahim Engin, atık yağlara ilişkin yönetmeliğin tamamlanmasının ardından ilgili bakanlığa müracaat edeceklerini ifade etti. 

Çevre bilincinin yaygınlaştırılması ve sektörel sorunların daha hızlı çözümü için dernek bünyesinde atık cinslerine göre 8 komisyon oluşturduklarını belirten Engin, “Ömrünü Tamamlamış Lastikler, Tıbbi atık, Atık Bitkisel ve Madeni Yağ, Tehlikeli Sıvı Atıklar, Endüstriyel Atıklar, Elektrik ve Elektronik Atıklar ve Tehlikesiz Atıklar komisyonlarımız çalışmalarını yürütüyor. Kurumlarla işbirliği içerisinde çalışan komisyonlarımız, sektörün sorunlarını ve çözüm önerilerini ilgili kurum ve kuruluşlara bildiriyor, görüş sunuyor” dedi. Bu kapsamda Atık Yağ Komisyonu’nun TÜBİTAK MAM ile “Atık Yağ Raporu” çalışmasını tamamladığını belirten Engin, “20 yıl aradan sonra Milli Kütüphanede 2’nci Madeni yağ Çalıştayı’na katıldık. Çetin Kayam’ın çalışmasını kitap olarak yayınladık. Bu kitap, petro kimya bölümünde okuyan öğrencilerimize kaynak oldu” dedi. 

Akademik çalışmaların yanı sıra komisyonun, konsorsiyum oluşturarak yüksek kapasiteli bir tesis kurmak içinde çalıştığını ifade eden Engin, altyapı çalışmaları tamamlanan proje için yönetmeliğin yayınlanmasının ardından bakanlığa başvuracaklarını açıkladı. Avrupa’nın önde gelen firmaları ile görüştüklerini belirten Engin, tesis için Marmara, Ege ve İç Anadolu bölgelerinde fizibilite çalışmaları yaptıklarını söyledi.

TÜBİTAK ile standart çalışması 

Diğer atık cinslerinde de kayıt altına alınabilen miktarın yüzde 10’larda kaldığını belirten Engin, atıkların değerlendirilmemesinin ülke ekonomisi için büyük bir kayıp olduğunu söyledi. Geri kazanım tesislerinde belirli bir standart oluşturulamamasının sektörün başlıca sıkıntılarından biri olduğunu ifade eden Engin, “Şu anda atık madeni yağlar dışında hiçbir geri kazanım tesisinde belirli bir standart uygulanmıyor. Bu da merdiven altı tabir edilen kayıt dışı işletmelerin artmasına yol açıyor. Atık cinslerine göre standartlar belirlenmeli” dedi. Engin, Ömrünü Tamamlamış Lastik (ÖTL) Komisyonu’nun bu konuda TÜBİTAK MAM ile bir çalışma yürüttüğünü söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir