Yükseköğretim, 5 prensiple yapılanacak

YÖK, yeniden yapılandırma çalışmasını yıl sonuna kadar tamamlamayı hedefliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Yükseköğretim Kurumu (YÖK) komisyonu, yükseköğretimin yeniden yapılandırılması çalışmalarına ilişkin ön komisyon çalışmasını tamamlayarak YÖK Genel Kurulu'na sundu. Rapora göre yükseköğretim, 'çeşitlilik', 'kurumsal özerklik ve hesap verebilirlik', 'performans değerlendirmesi ve rekabet', 'mali esneklik ve çok kaynaklı gelir yapısı' ile 'kalite güvencesi' temel prensipleri çerçevesinde yapılandırılacak.

YÖK Başkanvekili Prof. Dr. Yekta Saraç, ön çalışma raporunda temel çerçevenin ve temel ilkelerin belirlendiğini dile getirerek, bu ilkelerin bundan sonraki çalışmalara yön vereceğini belirtti.

Ön raporun, Galatasaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ethem Tolga, Hacettepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Kazdağlı ve Işık Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Öktem Vardar'ın katkılarıyla hazırlandığını anlatan Saraç, raporun bugün toplanan YÖK Genel Kurulu'nun incelemesine sunulduğunu söyledi.

Bundan sonra bir ay içinde üniversite rektörlerinin toplanarak konuya ilişkin görüşlerinin alınacağını bildiren Saraç, hemen ardından ilgili sivil toplum kuruluşları, öğrenciler ve diğer paydaşlarla da toplantılar yapılacağını ifade etti. Saraç, tüm süreci bu yıl sonuna kadar tamamlamayı planladıklarını ifade etti.

Yeni yapının getirecekleri

Yükseköğretim kurumlarının verdiği derecelerin karşılaştırılmasının ve geçerliliğini sağlayacak asgari standartlar çerçevesinde çeşitliliğin sağlanması gerektiğinin altının çizildiği raporda, "Kitle eğitiminin giderek çeşitlendirdiği öğrenci profiline muhatap olmak ve bunun yarattığı öğrenci taleplerini karşılamak, piyasa ihtiyacına cevap vermek ve istihdam gibi nedenler tüm dünyada yükseköğretimde çeşitliliği öne çıkarmaktadır" denildi.

Yükseköğretim kurumlarına serbest hareket imkanı verilmesi, bununla birlikte işlem ve kararlarının sonuçlarından sorumlu tutulmasının, bu sistemin temel ilkelerinden olacağı belirtildi.

Yükseköğretimde kalite güvencesinin önemine dikkat çekilerek, uluslararası kalite kuruluşları tarafından da tanınan ulusal bir kalite sistemin oluşturulacağı belirtildi.

Raporda, "Bu temel zihniyet ve ilkeler çerçevesinde yükseköğretimin yeniden yapılandırılması çalışmaları belli bir süreç dahilinde yürütülecektir. Çok kısa zamanda, ilk önce üniversitelerimizin rektörlerinin, daha sonra konunun diğer ilgili bütün taraflarının katkılarının teminine çalışılacak, şeffaflık ve katılımcılık ile bu süreç yürütülecektir" ifadesine yer verildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir