'Yükselen hayırı görüyorlar'

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Böke, "Saraycılar, yükselen 'hayır'ı görüyorlar. Bir yandan 'hayır'ı terörize etmek derdindeler, bir yandan da çok ihtiyaç duydukları ve alışmış oldukları mağduriyetleri yeniden yaratma telaşındalar." dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke, partisinin Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu.

Tarihe "kendi hükümetini ortadan kaldırmak için kampanya yapan ilk ve tek başbakan olarak geçecek Binali Yıldırım'ın" hafta sonu "tek adam olacak, başka ne olacak" dediğini söyleyen Böke, getirilmek istenenin bir tek adam rejimi olduğunu CHP'nin, saygın anayasa hukukçularının ve milletin zaten bildiğini aktardı.

Böke, söz konusu değişiklikle ilgili CHP, "Tek adam olacak, Meclis feshedilecek, yargı bağımsızlığı olmayacak" dediğinde itiraz edildiğini anımsatarak, "Şimdi Başbakanın telaş kaynaklı bu itirafıyla bu konu da böylece tamamen kapanmış oldu. Bir tek adam rejiminin getirildiği, AKP'nin kendisi tarafından da itiraf edilmiş oldu. Dolayısıyla artık Türkiye'nin 16 Nisan'da neyi oylayacağı konusunda herhalde kimsenin tereddüdü kalmamıştır. Türkiye'nin önüne konmuş olan yol ayrımı çok açık." ifadelerini kullandı.

"Tek adam rejimi" olduğunda nelerin yaşanacağını, dünya örneklerinden, 2,5 yıldır yaşanan fiili durumdan 80 milyonun çok iyi bildiğini ifade eden Böke, "Tek adam rejimi istikrarsızlık, yoksulluk, hayat pahalılığı, darbeler getirir, tek adam rejimi şiddeti, ayrıştırmayı, terörü besler, tek adam rejiminde cebinizdeki para erir, biter. Tek adam rejiminde kaos, belirsizlik, öngörülemezlik olur." dedi.

"Tek adam rejiminde keyfilik oluyor"

Böke, tek adamın bulunduğu Suriye, Irak, Mısır, Libya'da yaşananlara işaret ederek, "Nerede tek adam varsa, orada istikrarsızlık, kaos var. Millet yok, bir kişi var. Bizzat yine Türkiye'de de son 2,5-3 yıldır yaşıyor olduğumuz saray rejimi de bu hukukun uydurulmaya çalışıldığı bu durum yoluyla, tek adamın istikrarsızlık olduğunu bize çok açıkça gösterdi." diye konuştu.

Böke, "Bugün tek adam rejimini savunanlar, 1 Kasım'da milletin kapısını çaldılar ve dediler ki 'Bize oy verin, istikrar getireceğiz.' 6 ay geçmedi, bir baktık Başbakan bir gecede gitti, fırlatıverdiler, kapının önüne konuverdi. Bundan büyük istikrarsızlık olabilir mi? Bir başbakanın bir gecede fırlatıldığı bir düzende öngörülebilirlik olabilir mi? Tek adam rejimi olduğunda keyfilik oluyor, keyfilik olduğunda da istikrarsızlık oluyor. Tek adam olduğu zaman o tek adam kolaylıkla kandırılabilir, o tek adam kolaylıkla hata yapabilir ama o hatanın ve kandırılmanın bedeli 80 milyon için istikrarsızlık olur." değerlendirmesinde bulundu.

Böke, "tek adam rejiminde sadece siyasi değil, ekonomik istikrarsızlığın da olacağını, yatırımın da istihdamın gerçekleşmeyeceğini" belirtti.

"770 bin kişi işsiz kaldı"

Türkiye'nin hukukun üstünlüğü konusunda 113 ülke arasında 99'uncu olduğunu kaydeden Böke, hukukun ve kuralın bulunmadığı yerde, yatırımın da istihdamın da olamayacağını bildirdi.

İş yapma kolaylığında Türkiye'nin 2,5 yılda 18 ülkenin gerisine düştüğünü söyleyen Böke, buna istikrarsızlık ve belirsizliğin yol açtığını belirtti. Bu istikrarsızlık sebebiyle bu 2,5 yılda 770 bin kişinin işsiz kaldığını belirten Böke, tek adam varsa, toplumsal istikrarın olamayacağına değindi.

Böke, "Yüzde 50'nin terörist ilan edildiği, yüzde 50'nin sistem dışına itildiği bir toplumda, sistemde istikrar, barış, birlikte yaşama olmaz. Kutuplaşma, ayrımcılık, yok saymak olur. Öyle olduğunda da bunun bedelini yüzde yüz, herkes, hep beraber öder." dedi.

"Mağduriyet yaratma telaşındalar"

Milletin, tek adam rejiminin maliyetini bildiğini, bu nedenle "hayır" dediğini belirten Böke, "Irak'ı, Liba'yı, Suriye'yi görüyor, kendi hayatına bakıyor ve neden hayır demesi gerektiğini kimsenin ona söylemesi gerekmiyor. Türkiye hep beraber tek adam rejimine, istikrarsızlığa, kaosa ve krize 'hayır' diyor." diye konuştu.

Böke, "Saraycılar, bu yükselen 'hayır'ı görüyorlar ve telaşları da bu yüzden. Son çare bir yandan 'hayır'ı terörize etmek derdindeler, bir yandan da çok ihtiyaç duydukları ve alışmış oldukları mağduriyetleri yeniden yaratma telaşındalar." dedi.

"Şehirlerin bomba deposuna dönmesine göz yumdular"

CHP'nin terörle yan yana getirilmeye çalışıldığını söyleyen Böke, "CHP'yi terörle ilişkilendirmeye hiç kimsenin, hele hele de Türkiye'yi üç terör örgütünün zeminine taşımış olan, üç terör örgütünü bu ülkenin başına bela etmiş olanların hakkı yoktur. Devleti çökerttiler, ülkenin tankını, topunu, uçağını bir terör örgütüne kendileri bilerek, isteyerek teslim ettiler. Bunun sonucunda hep beraber, 80 milyon bir darbe girişimi yaşadık, 80 milyon beraber kayıp verdik. Terör örgütüyle kapalı kapılar ardında siyasi pazarlıklar yaptılar, sonra o pazarlıklardan döndüler, Türkiye'nin şehirlerinin bomba deposuna dönmesine göz yumdular, 'İzin verin' dediler valilere. Bu yetmiyormuş gibi mezhepçi bir yaklaşımla, bir maceraya sürüklenildiği konusunda yaptığımız uyarıları hiç görmezden gelerek Suriye'ye girdiler ve IŞİD belasını bir Türkiye belasına çevirdiler. Şimdi, her üç terör örgütü karşısında da kandırılmayıp, dimdik durmuş olan CHP ve CHP'lileri terörle yan yana getirmeye çalışanlar şunu bilsinler, buna kargalar güler." yorumunda bulundu.

Bu konularda ilginizi çekebilir
chp