Yumurta fiyatları son 1 ayda yüzde 81-130 arasında zamlandı
Yumurta fiyatlarındaki bu yükseliş uzun süredir zararına satış yapan sektörün, yem maliyetlerinin de artmasıyla iyice sıkıntıya düşüp üretimi azaltmasından kaynaklandığı ifade ediliyor.
Hüseyin GÖKÇE
ANKARA - Yumurta fiyatları son 1 ayda yüzde 81-130 arasında zamlandı. Yumurta fiyatlarındaki bu yükseliş uzun süredir zararına satış yapan sektörün, yem maliyetlerinin de artmasıyla iyice sıkıntıya düşüp üretimi azaltmasından kaynaklandığı ifade ediliyor.
Son yıllarda başta Irak olmak üzere İran, Suudi Arabistan gibi ülkelere yapılan yüksek hacimli ihracatla, iç piyasadaki arz talep dengesizliğinin yarattığı sıkıntıları üzerinden atan yumurta sektörü bu kez de yüksek maliyetlerle baş etmeye çalışıyor. İhracatta artışa rağmen, rakip ülkelerle fiyat rekabeti yüzünden uzun süre maliyetin altında satış yapmak zorunda kalan sektör, şimdi yükselen fiyatlarla açığı kapatmaya çalışıyor. Türkiye'de yumurta fiyatlarında en etkili göstergelerden birisi olan Afyon Başmakçı da son bir ay içinde fiyatlar normalin üstünde artış gösterdi. 6 ağustos'ta 13.5 kuruş olan duble yumurta fiyatı yüzde 81.4 artarak 24.5 kuruşa yükselirken, 62-67 gr aralığındaki eski ana yumurta 11 kuruştan 23 kuruşa yükselerek yüzde 109 arttı. Ağırlığı 58-62 gr aralığında değişen yeni ana yumurta, fiyatı en çok artan çeşit oldu. Bu ürünün fiyatı bir ayda yüzde 130 artarak 10 kuruştan, 23 kuruşa çıktı. Aynı dönemde 53.58 gr aralığındaki yarka yumurta fiyatı yüzde 120 artarak 10 kuruştan, 22 kuruşa yükseldi.
Dış ve iç pazarda talep arttı
Fiyatların uzun süre bu seviyesini koruyamayacağını belirten uzmanlar yumurta fiyatlarındaki artışa 3 temel neden gösteriyorlar. Bunlardan birincisi kırmızı et sektöründe olduğu gibi, beyaz et ve yumurtacılık üretiminde de artan yem maliyetleri ve yem bulamama yüzünden bazı hayvanların zorunlu olarak kesime gönderilmesi. Fiyatı arttıran diğer unsurlar ise ihracattaki artış trendinin sürmesi ve mevsimsel olarak iç piyasada talebin yükselmesi gösteriliyor.
"Hayvanlar erken kesime gitti"
Kayseri Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı olan İbrahim Afyon fiyatların bu seviyeye gelmesinin kaçınılmaz son olduğunu belirterek, yemde özellikle soya grubundaki aşırı yükselişin bunda etkili olduğunu söyledi. Bazı hammaddelerde gümrük vergi oranlarının düşmesinin maliyetlerde bir miktar etkilese de dünya fiyatlarındaki yükseklikten dolayı bunun beklenen ölçüde olmadığının altını çizen Afyon, "Bazı üreticilerimiz bu yüzden hayvanlarını erken kesime göndermek zorunda kaldılar. Yani 3-4 ay daha yumurta verebilecek hayvanlar, yem sıkıntısı yüzünden kesime gönderildi" diye konuştu.
İhracatın en büyük pazarlarından Irak'ın istediği belge zorunluluğunun yılbaşına ertelenmesine rağmen yine de sürecin sıkıntılı geçeceğini ifade eden Afyon, talep edilen GDO ve domuz yağı yoktur belgelerini Türkiye'de verebilecek laboratuar olmadığını bildirdi.