Yunanistan borç krizi Euro Bölgesi özel sektörde yavaşlama yarattı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Seda Yalçınkaya  - İntegral Menkul Değerler Araştırma Uzmanı

Euro Bölgesi imalat ve hizmet sektörlerinin bel kemiğini oluşturan PMI verileri, 2015 yılı başından bu yana Birlikteki olumlu havanın değişerek  Yunanistan borç krizi ile yavaş görünüm sergilediğine işaret etti. Euro Bölgesi imalat ve hizmet sektörü son iki ayın düşüğünde açıklandı. İmalat sektörünü yansıtan PMI verisi 52.2 düzeyinde, hizmet sektörünü yansıtan PMI verisi ise 53.8 seviyesinde açıklandı. 

Euro Bölgesinin lokomotifi olarak bilinen Almanya hizmet ve imalat sektörlerini yansıtan PMI verilerinde 2 ayın en düşüğünde ılımlı zayıflama görüldü. Alman üreticileri değerlendirmesinde, Temmuz ayına ait yeni iş oranlarında hafif yukarı eğilim görülse de, sektör büyüme görünümünde yavaşlama hissedildiği görüşü verildi. Aynı zamanda, Markit’in PMI verileri üzerine düzenlemiş olduğu raporda, Yunanistan borç krizinin Almanya’da faaliyet gösteren büyük ölçekli özel sektör şirketlerini olumsuz etkilenmediği bildirildi. 

Fransa imalat sektörüne ait PMI ise 2 ayın düşüğünde 49.6 düzeyinde açıklandı. Ülkenin hizmet sektörüne ait PMI verisinde de son üç ayın en düşüğünde (52.0) zayıflama yaşandı. Bilindiği gibi, PMI verilerinde 50 puan eşik değer olarak alınır ve 50 puanın üzerindeki veriler ekonomilerde genişleme olduğunu gösterir. Fransa imalat sektörü 2015 yılı içerisinde Haziran ayı dışında 50 eşik düzeyine ulaşamadı. Fransa’da istihdam düzeyi beş ay sonra ilk kez zayıflama göstermesi Fransa imalat ve hizmet sektörlerinde durağan bir görünüme işaret etti. 

Genel olarak Markit’in yayınladığı raporda, Temmuz ayı boyunca Yunanistan borç krizinin sürmesi Euro Bölgesi ekonomik büyüme görünümünde hafif ivme kaybı yaratmasına neden oldu. Buna karşın Hizmet sektörü iş güveninde 2015 yılında görülen zayıflamanın Yunanistan borç krizinin olumlu sonuçlanmasının ardından toparlanma görüleceği belirtildi.

Sonuç olarak, 2015 yılında Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) parasal genişleme politikasını benimsemesi Euro Bölgesi özel sektör genişlemesini destekledi. Ancak birlikte yer alan üye ülke ekonomilerinde görülen riskler, Euro Bölgesi ekonomik aktivitelerde domino etkisi yaratabilecek bağlantıya sahip. Yunanistan borç sorununa yönelik belirsizliklerin Birlik ülke sektörlerinin ikinci çeyrek verilerinde yavaşlama yaratmış durumda. Ancak ECB’nin piyasaya süreceği genişleme politikası 2016 yılı Eylül ayına kadar süreceği düşünülürse, Euro Bölgesi özel sektör genişlemesinin önümüzdeki aylarda yeniden güçlenmesi beklenebilir.

untitled-1-015.jpg

http://www.integralmenkul.com.tr/​

http://www.integralforex.com.tr/

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve yalnızca bilgilendirme amaçlı ve kişisel kullanım içindir. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.