Yunanistan, Çin ve Siyaset

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Volkan Onat / Finansinvest

Küresel piyasalarda risk iştahında düşüş sürüyor. Yunanistan konusunda karamsarlık artarken, Çin borsasında yaşanan gelişmeler de Asya piyasalarını hakimiyeti altına almış durumda. Yurtiçinde ise siyasi gündem ön planda kalmaya devam ediyor. 

Yunanistan referandum sonuçları ülkenin direkt olarak Euro Bölgesi’nden çıkması anlamına gelmese de, bu durumun gerçekleşme olasılığına dair beklentiler de giderek artıyor. Öte yandan ülkenin 20 Temmuz’da ECB’ye toplamda 3,5 milyar Euro ödeme gerçekleştirmesi gerekiyor. Bu miktar ödenmezse ECB, Yunan bankalarının teminatlarını kabul etmeyebilir. Dolayısıyla Yunanistan ile kreditörler arasında bir anlaşma sağlanmadığı ve ülkenin EUR’dan çıkış ihtimalinin yüksek kaldığı bir ortam küresel piyasalara olumsuz yansımaya devam edecektir. 

Çin borsası ise 2014 ortasında 2 bin seviyelerinde iken çok sert bir yükseliş gerçekleştirdi ve yaklaşık bir yılda 5 binin üzerine çıktı. Bunda Çin hükümetinin ekonomiyi desteklemek için açıkladığı önlemler ve gevşek para koşullarını devam ettirmesi etkiliydi. Ancak Haziran ortasından bu yana Çin borsasında resim değişmiş görünüyor. Açılan soruşturmalar ile piyasada özellikle açık pozisyon taşıyanlara yönelik işlemler incelemeye alınırken birçok şirketin hisse senetlerini yaşanan düşüşten etkilenmemesi için işleme kapatması da dikkat çekiyor.

Yurtiçinde ise seçim sonrası yeni hükümete dair belirsizlikler sürüyor. Son dönemde gözlemlenen kısmi iyimserliğe karşın, koalisyon kurma sürecinin piyasaların beklediğinden zorlu olduğunu izleyebiliriz. Öte yandan Suriye sınırımızda yaşanan gelişmeler de bölgede gerilimin devam ettiğini gösteriyor. Tüm bu gelişmeler altında TL varlıklarda değer kazanımları sınırlanabilir.