”Yunanistan, toplam satışımızı etkilemez”

Toyota CEO'su Tamer Ünlü, "2010'a girerken küçük küçük sipariş artışları gelmeye başladı" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SAKARYA - Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye A.Ş. Genel Müdürü ve Üst Yöneticisi (CEO) Tamer Ünlü, Yunanistan'da başlayan krizin, üretimlerinin yüzde 95'e yakınını Avrupa'ya göndermeleri nedeniyle kendilerini direkt etkileyebileceğini belirterek, ancak toplam satışlarını etkilemeyeceğini söyledi.

Tamer Ünlü, Ekonomi Gazetecileri Derneği'nin (EGD) Sakarya'ya düzenlediği gezi kapsamında fabrikaya yapılan ziyarette basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

"Araç geri çağırmadık"

Toyota'daki araç geri çağırmalarıyla ilgili Türkiye'deki fabrikada bir sorun olup olmadığı yönündeki soru üzerine Ünlü, "Biz de gazetelerden, sizlerden takip ediyoruz ne olup bittiğini. Bizim buradan çıkan herhangi bir arabada ben şu ana kadar bir sorun olduğunu duymadım. Hiçbir şey geri çağırmadık. Zaten sorun zannediyorum Amerika'da oldu diye basından takip ediyoruz. Avrupa'da çok çok az bir şeyler duyduk. Türkiye'den gitmiş de buraya geri gelmiş bir araba yok" dedi.

'Bir numarasınız' diyorlar

Fabrikanın dünyadaki diğer Toyota fabrikaları arasındaki durumunun ne olduğu yönündeki soru üzerine, Ünlü, Toyota içerisinde fabrikalar arasında bir sınıflamanın olmadığını dile getirdi.

Ünlü, "Ama kaliteyi denetleyen ekipler dolaşır. Bize yılda 2 defa gelirler bunlar, didik didik ederler arabayı ve puan verirler. Biz aldığımız puanlardan memnunuz. Gazetecilerin olmadığı yerde bize kulağımıza eğilip 'bir numarasınız' diyorlar. Ama abartıyorlar mı ben bilmiyorum. O da aramızda kalsın, çünkü bozuluyorlar. 'Bunu söylemeyin diğer fabrikalar küser' diyorlar"  diye konuştu.

Bir soru üzerine, "Yatırım yapmayan otomotiv sektöründe, durur ve sonra da geriye gider" diyen Ünlü, Türkiye'de yeni bir fabrika kurmak için alınmış bir karar olmadığını, ancak dünyada bazı ülkelerde inşaatlar olduğunu, bazı projelerin iptal olduğunu, bazı projelerin hızlandırıldığını bildiğini söyledi.

"Küçük küçük sipariş artışları gelmeye başladı"

Tamer Ünlü, Yunanistan ve ardından Euro Bölgesinde yaşanacak bir sıkıntının Türkiye'deki üretimi ne yönde etkileyeceği yönündeki bir soruya da şu cevabı verdi:

"Direkt etkileyebilir. Çünkü bizim üretimimiz yüzde 95 civarında Avrupa'ya gidiyor. Kosta Rika bile alıyor. Rusya'ya falan her yere gönderiyoruz. Ama krizin başlaması 2008'in ortaları. 2009'un başında basından biri sormuştu 'bizi vurdu mu' diye. 'Evet vurdu' dedim. 'Vurdu, bundan sonra 1 sene böyle dipte gideceğiz ondan sonra yavaşça tırmanma başlayacak'. Hakikaten 2009 dipte geçti. 2010'a girerken küçük küçük sipariş artışları gelmeye başladı. Tırmanma yavaş yavaş, azar azar, yılın sonuna doğru daha... Şimdi bu Yunanistan olayı daha yeni patladı. Bunun etkisi ne olur biz de oturup bekliyoruz. Ama bu 2-3 memleketi etkiliyor.

Bizim en büyük müşterimiz Almanya. Yani teknolojinin göbeği Almanya bizim en büyük müşterimiz. Ondan sonra Fransa. Bunlar güçlü ekonomiler. Tabii İspanya da alıyor, İtalya da alıyor, Portekiz çok çok az alıyor, Yunanistan alıyor ama az alıyor. Etkiler mi? Evet etkiler. Toplamı ne kadar etkiler? Fazla etkilemez."

 "Milyon dolar verseniz yeni modeli kimse açıklamaz"

Bir gazetecinin "Yeni model var mı önümüzdeki dönemde?" sorusu üzerine ise Ünlü, "Milyon dolar verseniz yeni modeli hiç kimse açıklamaz" dedi.

Ünlü, bu yılki üretim hedefine ilişkin soruyu da "Zannediyorum 100 bin civarında. Rakamlar sürekli değişiyor çünkü biz haftalık sipariş alırız. Aşağı yukarı 100 bin civarında olur" şeklinde yanıtladı.

Toyota Türkiye'de üretilen araçlarda yerlilik oranının yüzde 50'ye geldiğini anımsatan bir gazetecinin "Burada hedef ne?" sorusu üzerine de Ünlü şu karşılığı verdi:

"Burada hedef koymuyoruz. Yüzde 50 civarında modelden modele bu. 60'ı bulan modeller var, 45'te kalan modeller var. İlk model çıktığında 40'larda başlar biterken 70'lere kadar ulaşabilir. Şimdi biz yüzde 95 ihracata çalıştığımız için satın alan kişi Avrupa'daki teşkilatlar yerli oranına Avrupa'yı katarak bakıyorlar. Diyorlar ki 'yüzde 90 yerli'. Yerli dediği Türk malı, İngiliz malı, Fransız malı olur başka. Biz de o açıdan bakıyoruz. Ama bizim memleketimiz burası biz de burada doğmuşuz, daha çok Bursa'dan, İstanbul'dan, İzmir'den alalım çabası gayet tabii doğal olarak var. Ondan dolayı Avrupa'dan birazcık yukardayız. Avrupa'dan yüzde 40 alıyoruz, bizden yüzde 50-55 gidiyor."

Bu konularda ilginizi çekebilir