Yurda döndüler

Suriye'de tutuklu bulunan gazeteci Adem Özköse ve Hamit Coşkun, Başbakanlığa ait uçakla Tahran'dan İstanbul'a gelirken, tutuklu geçirdikleri 2 ay boyunca yaşadıklarını anlattılar.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME



TAHRAN/İSTANBUL - Suriye'de serbest bırakılan Türk gazeteciler Adem Özköse ve Hamit Coşkun, alıkonuldukları 2 ay boyunca yaşadıklarını anlattılar. Esad yanlısı güçler tarafından gözaltına alındıklarında duydukları ölüm korkusunu aktaran gazeteciler, Şam'da geçirdikleri hücre günlerinde ise uzun yıllar boyunca Türkiye'ye dönemeyeceklerini düşündüklerini söyledi.

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, serbest bırakılan Türk gazeteciler Adem Özköse ile Hamit Coşkun'un özgürlüklerine  kavuşmasına ilişkin, "65 günlük bir mahrumiyette insanlık dramının yaşandığı Suriye'de birçok olaya da tanıklık ettiler. Dileğimiz, Suriye'de şiddetin bitmesi, bütün insanların huzura kavuşmasıdır. Ama biz, iki gazetecimiz burada olduğu için şükrediyoruz" dedi.

Özel uçakla Tahran'dan İstanbul'a getirilen Gerçek Hayat Dergisi Orta  Doğu Temsilcisi ve Milat Gazetesi yazarı Adem Özköse ile kameraman Hamit  Coşkun'u, Atatürk Havalimanı'nda, Başbakan Yardımcısı Atalay ile Özköse ve Coşkun'un aileleri ve yakınları, İHH Başkanı Bülent Yıldırım ve vakıf yetkilileri  karşıladı.
Özköse ve Coşkun, kendilerini karşılamaya gelen yakınlarına sarılarak  hasret giderdi.

Adem Özköse ve Hamit Coşkun ile birlikte Atatürk Havalimanı VIP  Salonu'nda düzenlenen basın toplantısında konuşan Atalay, iki değerli gazetecinin ülkelerine ve evlerine döndüğünü belirterek, onların dönüşü vesilesiyle bir araya gelindiğini söyledi.

Atalay, iki gazetecinin, gazetecilik yapmak ve belgesel çekmek için Suriye'ye gittiğini ifade ederek, "Kaçırıldılar ve o günden bu yana da uzun bir süredir özgürlüklerinden mahrum kaldılar. Türkiye'de, gazetecilerimizin  kaçırılmaları büyük olay oldu. Hem hükümet, hem basın, hem STK'lar olarak  arkadaşlarımızın kurtarılması için değişik çalışmalar yapıldı. Burada Cumhurbaşkanımızdan, Başbakanımızdan, Dışişleri Bakanlığımızdan değişik  girişimlerde bulunuldu" diye konuştu.

Sivil toplum kuruluşları ve basın kuruluşlarının da bu yönde çabaları  olduğunu anlatan Atalay, bütün bu çabalar sonucunda iki gazetecinin özgürlüklerine kavuştuğunu söyledi. Atalay, bu anlamda emeği geçen kişi ve kuruluşlar ile sivil toplum   kuruluşlarına teşekkür edip, "geçmiş olsun" dileğinde bulunarak, şunları kaydetti:

"Ailelerine 'geçmiş olsun' ve 'gözünüz aydın' diyorum. Adem'in çocukları da buradaydı, babalarına kavuştular. 65 günlük bir mahrumiyette, insanlık dramımın yaşandığı Suriye'de birçok olaya da tanıklık ettiler. Dileğimiz, Suriye'de şiddetin bitmesi, bütün insanların huzura kavuşmasıdır. Ama biz, iki  gazetecimiz burada olduğu için şükrediyoruz. Tekrar hoş geldiniz diyorum."

Adem Özköse

Gazeteci Adem Özköse de Türkiye'den haber alamadıkları için neler olup   bittiğini bilmediklerini belirterek, Suriye'ye hem belgesel çekmek hem de haber  yapmak için gittiklerini hatırlattı. "Tahran'a indik, gelişmeleri takip ettik, konuştuk. Hayatımızın  belgeselini çekmişiz, onu fark ettik. Bu iki ay içinde, aksiyon filmlerine,  romanlara konu olabilecek şeyler yaşadık" diyen Özköse, "Özgürlüğe kavuşmamızda büyük emeği olan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve özellikle vicdani, insani diplomasi yürüterek çıkmamızda en büyük payı olan İHH İnsani Yardım Vakfı ve onun başkanı Bülent Yıldırım olmak üzere, tüm sivil toplum kuruluşları ve bizim için dua eden herkese  çok teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

Türkiye halkının böyle insani şeylerde vatandaşına sahip çıktığını dile  getiren Özköse, "Tabi çok enteresan şeylere tanıklık ettik. 55 gün tek kişilik   hücrelerde kaldık. Hamit başka bir hücrede, ben başka bir hücredeydim. İnşallah   orada sıkıntı çeken insanlar da bir an önce bu sıkıntılardan kurtulurlar"  dedi.

"Özgürlük, dünyanın gerçekten en güzel şeyiymiş"

Özköse, içerde kafalarında bir sürü senaryoların dolaştığını ifade  ederek, "Sizin de haber alamadığınız için çeşitli senaryolar oluşmuştur  kafanızda. Çıkarken şunu düşündüm, 'En güzel senaryoyu Alla yazıyor'. Bu senaryo, bizim için çok güzel sonuçlandı. Hepinizden Allah razı olsun. Herkesi,  tüm arkadaşlarımızı ve ailemizi çok özledik. Allah kimseye bu tür şeyleri  yaşatmasın" diye konuştu. Hamit Coşkun da zor günler yaşadıklarını, hücreye ilk alındıklarında Adem Özköse'nin yaşayıp yaşamadığını bilmediğini vurgulayarak, 6 gün boyunca yemek yiyemediğini söyledi.

6'ncı günün sonunda Özköse'nin sesini duyduğunu anlatan Coşkun, "Kur'an okuyordu. Ondan sonra rahatladım ve yemek yemeye başladım. Bizim için emek veren herkese çok teşekkür ediyoruz. Başta Sayın Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Davutoğlu ile İHH Başkanı Bülent Yıldırım ve bizim için dua eden tüm dostlara teşekkür ediyorum. Biz kurtulduk, özgürlük dünyanın gerçekten en  güzel şeyiymiş. Allah bütün mazlumlara ve masumlara özgürlüğü nasip etsin"  dedi.

"Özel bir işkenceye maruz kalmadık"


Serbest bırakılan Türk gazetecilerden Adem Özköse, özel bir işkenceye maruz kalmadıklarını belirterek, "Küçücük bir hücrede   günlerce yalnız kalıyorsunuz. Kaçırıldık. Kaçırıldığımız zaman 11 gün boyunca  ölüm kokusuyla karşı karşıyaydık. Başımıza silah dayadılar. Bu başlı başına bir   işkence, ama
özel fiziksel bir işkenceye maruz kalmadık, çok tehdit edildik" dedi.

Gazetecilerin, "Özel bir işkenceye maruz kaldınız mı, sağlık durumunuz  nasıl?" şeklindeki sorusuna Özköse, "Bir sağlık sorunumuz yok. Özel bir işkenceye maruz kalmadık. Küçücük bir hücrede günlerce yalnız kalıyorsunuz. Kaçırıldık. Kaçırıldığımız zaman 11 gün boyunca ölüm kokusuyla karşı karşıyaydık. Başımıza silah dayadılar. Bu başlı başına bir işkence, ama özel fiziksel bir işkenceye maruz kalmadık çok tehdit edildik. Ama sanırım bu dualar, Türkiye'deki bu kamuoyu, Türkiye devletinin baskısı ve İHH'nın yürüttüğü diplomasi bizim orada işkence görmemizi engelledi diye düşünüyorum" yanıtını verdi.

Özköse, "Casus olmanızdan şüphelendiler mi?" sorusuna karşılık, "Birtakım pazarlıklar, yani bizi birtakım şeylerin karşılığında vermek istiyorlardı. Bizi bilgilendirmiyorlardı. O müzakereler, görüşmelerden dolayı süreç uzadı. Gerçi biz, daha da uzar diye düşünemiyorduk. Çok şükür iki ay içinde  çıktık. Özgürlüğün kıymetini bilmek lazım. Özgürlük gerçekten çok güzel bir şey"  diye konuştu.

Gazetecilerin, "İlk kaçırıldığınızda Şebbihalar'ın eline geçtiniz, kaç gün boyunca onların elinde kaldınız?" şeklindeki sorusu üzerine de Özköse, şunları söyledi:
"11 gün boyunca kaldık. Yolu kesmişlerdi. Esed taraftarları yolda  arabalara ateş açıp kaçırıyorlardı. Biz de 70 kişilik Şebbiha grubunun içinde   kaldık. Şoförümüzü arkaya attılar. Bizim gözümüzü, elimizi bağlayıp, yerin  altında bir yere götürdüler. Şoförümüzü serbest bıraktılar."

Özköse, "Gününüz nasıl geçiyordu, kaldığınız yer nasıldı?" sorusuna  karşılık, kaldıkları yerde hücrelerin olduğunu ve kendilerinin iki metre  uzunluğunda, bir metre genişliğinde bir yerde kaldıklarını anlattı.
 

Bu konularda ilginizi çekebilir