Yurt binasındaki ölü sayısı 18'e yükseldi

Binanın merdiven boşluğunda 1 cesede daha ulaşıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

KONYA - Konya'nın Taşkent ilçesine bağlı Balcılar beldesinde çöken yurt binasının enkazının altında bir öğrencinin daha cesedi çıkarıldı. 

Çöken binanın enkazında çalışmalarını sürdüren arama-kurtarma ekipleri, binanın merdiven boşluğunda Şehriban Avcı'nın cesedine ulaştı. Böylece çöken yurt binasında ölenlerin sayısı 18'e ulaşırken, enkaz  altında başka ceset bulunmadığı duyuruldu. Yaralı sayısı 27. 

Enkazda hayatını kaybedenlerin isimleri şöyle:

''Leyla Semerci, Sema Ünal, Elif Beyza Turan, Sema Bayram, Rukiye Sema Demirbaş, Teslime Duran, Ümmünur Gümüştekin, Fadimana Toz, Hatice Doğru, Fadime Yazıcı, Şerife Göktaş, Cennet Karaalp, Zehra Güllü, Huriye Durmuş, Hatice Özçömlekçi, Teslime Gökdemir, Şerife Bağcı, Şehriban Avcı.''

Cenazesi öğle saatlerinde toprağa verilecek

Çöken yurt binasının enkazında ailesinin "kayıp" talebi üzerine yeniden başlayan arama kurtarma çalışmalarında bulunan öğrenci Şehrinaz Avcı'nın cenazesi bugün öğle saatlerinde toprağa verilecek. 

Edinilen bilgiye göre, yeniden başlayan arama kurtarma ve enkaz kaldırma çalışmaları sonunda binanın merdiven boşluğunda cesedi bulunan Şehrinaz Avcı'nın cenazesi, bugün öğle saatlerinde Balcılar beldesinde düzenlenecek törenin ardından toprağa verilecek. 

Avcı'nın cesedinin bulunmasıyla birlikte ölü sayısı 18'e yükselirken, sağ olarak kurtulan ve patlamanın detaylarını anlatan öğrenci Merve Avcı da, artan şikayetleri üzerine Hadim Devlet Hastanesine yatırıldı. Belinde incinme ve kaşında kanama olan Avcı, sağlık durumu iyi olduğu için hastaneye götürülmemişti. 

Vücutlarında yüzde 40 ve 50 derecede yanıklar bulunan ve durumlarının ağır olduğu belirtilen öğrenciler Teslime Dağtekin ve Fatma Özbağrıaçık, Başkent Üniversitesi Ankara Hastanesine sevk edildi. 25 yaralının tedavisi ise Konya'daki hastanelerde sürüyor. 

Konya Numune Hastanesinde Meryem Özbağrıaçık, Zübeyde Kulu, Meryem Semerci, Zahide Kambur, Semra Kambur ve Tuğba Özçömlekçi, Meram Tıp Fakültesi Hastanesinde Şerife Atayer, Büşra Güneş, Cennet Tatmaz, Ayşe Semerci, Zehra Uysal, Emine Dağtekin, Esmanur Durmuş ve Fatma Göktaş tedavi görüyor. 

Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Tuğba Güllü, Zehra Parlatıcı ve Seher Sümer'in, Dr. Faruk Sükan Doğum ve Çocuk Hastanesinde Teslime Akcan, Asude Akdede, Ünzile Semerci, Dilek Türker, Zeynep Büşra Demirbaş ve Selma Doğrul, Hadim Devlet Hastanesinde ise Teslime Gümüştekin ve Aysun Erdoğan'ın tedavilerinin devam edildiği öğrenildi. 

Bu arada Hatice Doğrul, Fadime Yazıcı, Fadimana Toz ve Elif Beyza Tuğyan'ın cenazelerinin dün Konya'da Kurtuluş mezarlığında toprağa verildiği öğrenildi. 

Makine Mühendisleri Odası'nın incelemesi

Makine Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı İsmail Özkarakaya, olay yerinde yaptıkları incelemelerde, yer üstü LPG tankından kullanım mahalline gelen gazın birikmesinin sebebinin, emniyet sistemlerinin eksik veya çalışmamasından kaynaklandığını gözlemlediklerini, ayrıca meydana gelen gaz kaçağına kullanıcının hatalı müdahalesi sonucu, bu olayın yaşandığını gözlemlediklerini bildirdi. 

Özkarakaya, yaptığı yazılı açıklamada, Balcılar beldesinde yurt binasının çökmesi sonucu 18 çocuğun hayatını kaybettiğini, 27 öğrencinin de yaralandığını anımsattı. 

Meydana gelen bu tür facialardan mutlaka ders alınması gerektiğini ifade eden Özkarakaya, şunları kaydetti: 

"Balcılar beldemizde öğrenci yurdunun göçmesinin sebebi gaz kaçağı patlamasıdır. Tank içerisindeki gazın karkas bina zemin katındaki mutfak içerisine akması ve bu biriken gazın bir tutuşturucu ile alev alıp patlaması sonucu yığma binada göçük meydana gelmiştir. Olay yerinde yaptığımız incelemelerde yer üstü LPG tankından kullanım mahalline gelen gazın birikmesinin sebebinin, emniyet sistemlerinin eksik veya çalışmadığından kaynaklandığı, ayrıca meydana gelen gaz kaçağına kullanıcının hatalı müdahalesi sonucu, bu elim olayın meydana geldiği gözlemlenmiştir." 

Olayla ilgili yetkili kurumlarca detaylı olarak araştırılma yapılacağını belirten Özkarakaya, bu olayın sebeplerinin LPG tesisatındaki aksaklıklar veya kullanıcıdan kaynaklanan sebeplerden mi olduğu yapılan detaylı araştırma ve bilirkişi raporları ile aydınlatılacağını bildirdi.