Yurtdışı riskler azaldı, içeride seçim takvimi işliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Üzeyir DOĞAN / Gedik Yatırım 

Fed beklendiği gibi tutanlardan “sabırlı” ifadesini çıkarmasına rağmen, yılsonu faiz beklentilerinde çok keskin bir düşüşe gitmesi, faiz artışı başlasa bile bunun oldukça ağırdan devam edeceği algısını kuvvetlendirdi. Bu nedenle piyasalar kararı olumlu yorumladı. Aslında piyasalar uzunca bir zamandır yıl sonu faizini Fed’in şuan güncelleme yaptığı seviyelere yakın fiyatlıyordu. Fed’in tahmini piyasanın bu fiyatlamasının çok üzerinde kalmıştı. Bizim beklentimiz her iki tarafında orta noktaya yaklaşacağı yönünde idi. Ancak Fed çok sert bir adım atarak tek hamlede piyasa tarafına geçmiş oldu. Bu durum ABD’de faizler tarafındaki belirsizliğin ortadan kalkmasını sağladı. Şuan takvim oldukça net görünüyor. Haziran ya da eylül ayında 25 baz puanlık bir artış ve ardından yıl bitmeden bir 25 baz puanlık artış daha en makul senaryo olarak görünüyor. Bu artışında doları ani bir şekilde ana vatanına çekme ihtimali çok düşük kalıyor. Bu nedenle enflasyonda kıpırdanma görünene kadar Fed’in faiz artış sürecinin etkisi piyasa üzerinden kalkmışa benziyor.

Avrupa tarafında ise genişleme programını başlatmış bir merkez banaksı bizi karşılıyor. ECB’nin bu ay başlayan ve muhtemelen 2016’nın sonlarına kadar devam edecek genişleme süreci, ekonomilerin daha kötüye gitme riskini azaltacaktır. Bu süreçte Yunanistan hala sorun olarak görünse de biz önceki aylarda olduğu gibi sorunun yüzdürülmeye devam edileceği görüşümüzü koruyoruz. Bu nedenle Avrupa tarafından da en azından önümüzdeki birkaç aylık dönemde önemli bir sorun beklemiyoruz. 

İçeriye döndüğümüzde ise dışarıdaki bu olumlu atmosfer altında yeniden düşüşe başlayan petrol fiyatlarının desteği ve mart ve nisan aylarındaki baz etkisi nedeniyle enflasyondaki düşüş potansiyelinin devamı faizlerde de indirimin devam edeceği beklentisini kuvvetlendiriyor. Bu süreçte risk olaraksa henüz fiyatlamaya tam olarak girmemiş, bir seçim süreci bulunuyor. Genel olarak olumlu bir atmosfer yakalanmış olsa da seçim döneminde yapılacak fiyatlamada ana yönü buradaki beklentilerin oluşturabileceğini göz önünde bulundurmak gerekiyor.