Yurtdışında okul açanlara destek
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSTANBUL - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, yüksek ve orta öğretim kurumlarının yurt dışında açacakları ofislerin yıllık kira giderlerini yüzde 60 oranında ve 200 bin dolara kadar destekleyeceklerini açıkladı.
Çağlayan, "Döviz Kazandırıcı Hizmet Ticaretinin Desteklenmesi hakkında Tebliğ" ile "Teknik Müşavirlik Hizmetlerine Sağlanacak Devlet Yardımları Hakkında Tebliğ" konusunda basın toplantısı düzenledi.
Çağlayan, sağlık turizmi, bilişim - yazılım, dizi film - sinema sektörlerinin tamamının dış ticaret fazlası verdiğinin altını çizerek, bu sektörlere ve eğitim sektörüne çeşitli destekler vereceklerini söyledi.
Bunlarla cari açığa bir darbe daha vurup "minderden bir daha kalkamaz hale getirmek" istediklerini ifade eden Çağlayan, açıkladıkları desteklerin cari açık üzerindeki olumlu etkisini orta vadede göreceklerini belirtti.
Çağlayan, "Bu çalışma, hizmet sektörümüzün uluslararası tarafı hızla gelişen gürbüz çocuklarını, sağlık turizmi, bilişim, film ve eğitim sektörlerini bir araya getiriyor, bu sektörlerin ihracatını, yatırımını ve istihdamını artırmayı ve desteklemeyi amaçlıyor" dedi.
Türkiye'nin ihracatının 135 milyar dolara ulaştığını anımsatan Çağlayan, bu rakamın 2012'nin ilk 5 ayında da 60 milyar dolar olduğunu kaydetti.
Bugün dünya mal ticaretinin 18 trilyon dolar, hizmet ticaretinin 4 trilyon dolarlık büyüklüğe ulaştığını belirten Çağlayan, bu noktada sağlık turizmi, bilişim, film ve eğitim gibi yeni ve farklı sektörleri kilit sektörler olarak belirlediklerini ifade etti.
"Döviz Kazandırıcı Hizmet Ticaretinin Desteklenmesi hakkında Tebliğ"in Türkiye'nin hizmet sektörüne yönelik ilk tebliğ olduğuna dikkati çeken Çağlayan, desteklerin sağlık turizmi, bilişim, film ve eğitim sektörlerinin yurt dışı tanıtım, pazarlama ve diğer faaliyetlerini desteklemeye, bu sektörlerin yeni pazara giriş vizyonlarını cesaretlendirmeye yönelik olduğunu dile getirdi
Bilişim merkezlerine yıllık 600 bin dolara kadar destek
Çağlayan, bilişim sektörüne yönelik destekler ile ilgili şöyle konuştu:
"Teknokentlerin yurt dışında silikon vadilerinde açacakları bilişim merkezlerinin yıllık kira giderlerini ve bu merkezlerde çalıştıracakları iki personelin maaşlarını yüzde 80 oranında ve yıllık 600 bin dolara kadar destekliyoruz. Ayrıca yurt dışında açılan ofislerin yıllık kirasını şirketler için yüzde 60 oranında ve 200 bin dolara kadar, işbirliği kuruluşları için yüzde 70 oranında ve 300 bin dolara kadar destekliyoruz. Yıllık ticaret hacmi 50 milyar dolar civarında olan bilgisayar oyunu sektöründen ülkemizin en az bir milyar dolar pay alabileceğini düşünüyoruz. Bu yöndeki faaliyetleri desteklemek amacıyla bilgisayar oyunlarının pazara giriş giderlerini yüzde 50 oranında ve oyun başına 100 bin dolara kadar destekliyoruz. Biliyorsunuz bu uygulamalar son yıllarda mobil bilgisayar ve akıllı telefonlarla hayatımıza giren bir yenilik. 2011 yılında 29 milyar defa aplikasyon indirildiği ve bunların satışlarının 7,3 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor. Bakanlığımız bilişim sektörümüzün bu alanda yapacağı çalışmaları artırmak amacıyla, Türkiye'de üretilen ve satışı yapılan her bir aplikasyonun komisyon giderlerini yüzde 50 oranında ve toplamda 50 bin dolara kadar destekleyecek."
Google'da tanıtım da desteklenecek
Bakan Çağlayan, bilişim sektörünün yurt dışında yapacağı tanıtımlara ilişkin reklam, pazarlama, danışmanlık ve organizasyon giderlerinin yüzde 50 oranında ve yıllık 300 bin dolara kadar, fuarlara katılım giderlerinin de yüzde 70 oranında yıllık 100 bin dolara kadar destekleneceğini bildirdi.
Bilişim şirketleri Google, Yahoo, Baidu ve Yandex gibi çok kullanılan arama motorlarında yapacakları tanıtımlara da yüzde 50 oranında ve yıllık 100 bin dolara kadar destek sağlanacağını belirten Çağlayan, bilişim sektöründeki sektörel ticaret ve alım heyetlerinin ulaşım, konaklama ve organizasyon giderlerinin yüzde 70 oranında ve 150 bin dolara kadar karşılanacağını açıkladı.
Çağlayan, bilişim sektöründe yeni başlayan şirketlerin kurumsallaşmalarını sağlamak amacıyla alacakları danışmanlık hizmetlerinin yüzde 50 oranında ve 200 bin dolara kadar destekleneceğini ifade etti. Çağlayan, şirketlerin yeni pazarlara girmek için ihtiyaç duyacakları sektör, ülke ve uluslararası mevzuat bilgilerine ulaşmak için satın alacakları veya uzman kuruluşlara hazırlatacakları raporlara ilişkin giderlerin de yüzde 60 oranında ve 100 bin dolara kadar destekleneceğini kaydetti.
İşbirliği kuruluşları kendi üyeleri için bu harcamaları yaparlarsa onları da yüzde 70 oranında ve 300 bin dolara kadar destekleyeceklerini dile getiren Çağlayan, bilişim şirketlerinin uluslararası teknik mevzuata uyum sağlamak için aldıkları belgeler için yaptıkları giderlerin de yüzde 50 oranında ve her bir belge için 50 bin dolara kadar destekleneceğini bildirdi.
Çağlayan, bilişim sektörünün 250 milyon dolar ihracatını 2013'te 1 milyar dolara 2023'te 10 milyar dolara yükseltmeyi hedeflediklerini söyledi.
Yurt dışında okul açanlara 200 bin dolara kadar yardım
Bakan Çağlayan, Türkiye'nin şu anda yurt dışına 100 bin öğrenci gönderirken yurt dışından ancak 25 bin öğrenci alabildiğine dikkati çekerek, "Yüksek ve orta öğretim kurumlarının yurt dışında açacakları ofislerin yıllık kira giderlerini yüzde 60 oranında ve 200 bin dolara kadar destekleyeceğiz. Eğitim kurumlarımız bu destekten her bir birim için 4 yıl olmak üzere toplam 10 birim için yararlanabilecekler" diye konuştu.
Çağlayan, eğitim sektörüne verilecek destekleri de şöyle anlattı:
"Eğitim kurumlarımızın yurt dışı fuarlara katılım giderlerini de yüzde 70 oranında ve fuar başına 15 bin dolara kadar destekleyeceğiz. Tamamen yeni bir desteğimiz, arama motoruna reklam verme desteği. Bu kurumlarımızın arama motorlarına verecekleri reklamların giderlerini yüzde 50 oranında ve yıllık 100 bin dolara kadar destekleyeceğiz. Eğitim kurumlarımızın yurt dışında yapacakları tanıtımları da destekleyeceğiz. Bu kapsamda reklam, sponsorluk, danışmanlık giderlerini yüzde 50 oranında ve yıllık 300 bin dolara kadar karşılayacağız. Kurumların pazara giriş çalışmaları kapsamında satın alacakları pazar araştırması raporlarının giderlerini de yüzde 60 oranında ve yıllık 100 bin dolara kadar destekleyeceğiz.
Ayrıca, Hükümetimiz geçtiğimiz günlerde 6322 sayılı Kanun ile Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunlarımızda önemli bir değişikliğe de imza attı. Bu değişiklikle, eğitim ve sağlık sektörümüze çok önemli bir destek mekanizması daha geldi. Buraya dikkat edin lütfen, eğitim ve sağlık alanında faaliyet gösteren ve Türkiye'de yerleşmiş olmayan kişilere hizmet veren işletmelerin, bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazancın yüzde 50'si vergi matrahından düşülebilecek. Yani, ülkemizde yerleşik olmayanlara verilen eğitim ve sağlık hizmetlerinden elde edilen kazancın yüzde 50'si vergiye tabi olmayacak. Bu kadar da değil, Bakanlar Kurulumuz bu oranı yüzde 100'e kadar arttırma yetkisine de sahip."
Bakan Çağlayan, hedeflerinin eğitim sektörünü dış ticaret fazlası veren bir sektör haline getirmek olduğunu belirterek, 2011 yılında 25 bin olan yabancı öğrenci sayısını 2013'te 40 bine 2023'te ise 100 bine çıkartmak istediklerini söyledi.
Çağlayan, bu sayede, eğitim sektöründen 2023'te 2 milyar dolarlık bir döviz geliri elde etmeyi beklediklerini kaydetti.
Sağlık turizmi
Dünya sağlık turizmi pazarının bu yıl itibarıyla 100 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşacağının ve 5 milyon kişinin sağlık turisti olacağının tahmin edildiğini vurgulayan Çağlayan, Singapur ve Malezya gibi sektörün lider ülkelerinin de olduğu, 50'ye yakın ülkenin sağlık turizmini stratejik sektör olarak belirlediğini söyledi.
Türkiye'nin geçen yıl 130 bin civarında sağlık turistini ağırladığını ve sektörden 1,5 milyar dolar döviz geliri elde ettiğini bildiren Bakan Çağlayan, 4 saatlik uçuş mesafesinde 56 ülkenin olması, sağlık hizmetlerinin yanında doğal güzelliklerinin bulunması ve 47 sağlık kuruluşu ile ABD'den sonra dünyada en fazla JCI (JCI-Joint Commission International) akreditasyonlu sağlık kuruluşuna sahip olmasının Türkiye'nin avantajları olduğunu dile getirdi.
Destekler sağlık sektörünün marş motoru olacak
Türkiye'de sağlık kuruluşlarının en kaliteli hizmeti, rakiplerine ve hedef ülkelerine kıyasla oldukça ucuza sunduğunu belirten Çağlayan, şunları kaydetti:
"Bypass ameliyatı için ABD'de 145 bin, Meksika'da 30 bin, Tayland'da 23 bin doları gözden çıkarmanız gerekiyor. Oysa aynı tedaviyi, hatta daha da kalitelisini, ülkemizde almanın bedeli sadece 12 bin dolar. Ülkemiz sadece medikal tedavi alanında değil, 'termal tedavi' alanında da büyük imkanlara sahip. Geçen yıl termal turizm kapsamında 250 bin kişiyi ağırladık. Bu alanda da çok büyük potansiyelimiz var. Şimdi Sağlık Bakanlığı'ndan ruhsat almış termal tedavi kliniklerini de destekleyeceğiz. Hem medikal hem de termal sağlık sektörümüzün sıçrama yapmasını sağlayacak her türlü şart mevcut, ancak bizim desteklerimiz sektörün marş motoru olacak.
Bakan Çağlayan, ilk kez "Hasta Yol Desteği" adlı bir desteği uygulamaya koyacaklarını bildirerek, "Sağlık kuruluşlarımızın yurt dışından getirecekleri yabancı hastaların uçuş giderlerini yüzde 50 oranında ve hasta başına bin dolara kadar destekleyeceğiz. Bu desteği sadece Bakanlığımızın protokol yaptığı sağlık kuruluşlarına vereceğiz. Yine sağlık kuruluşlarının ve sağlık turizmi şirketlerinin yurt dışında yapacakları sponsorluk, tanıtım ve pazarlama giderlerini yüzde 50 oranında ve 300 bin dolara kadar, işbirliği kuruluşlarını ise yüzde 70 oranında ve 500 bin dolara kadar destekleyeceğiz" dedi.
Arama motorlarına verilen reklamlara da destek
Sağlık kuruluşlarının, sağlık turizmi şirketlerinin ve işbirliği kuruluşlarının fuar, kongre ve konferanslara katılım giderlerini de yüzde 70 oranında ve etkinlik başına 15 bin dolara kadar destekleyeceklerini vurgulayan Çağlayan, arama motoru reklam desteğini sağlık kuruluşlarına da vereceklerini, Google, Yahoo', Baidu ve Yandex gibi çok kullanılan arama motorlarında yapılacak reklamları yüzde 50 oranında yıllık 100 bin dolara kadar destekleyeceklerini söyledi.
Çok önemsedikleri bir diğer desteğin "yurt dışı birim desteği" olduğunu ifade eden Çağlayan, sağlık kuruluşlarının, sağlık turizmi şirketlerinin ve işbirliği kuruluşlarının yurt dışında açacakları ofis ve konsültasyon merkezlerinin yıllık kira giderlerini yüzde 60 oranında ve 200 bin dolara kadar karşılanacağını belirtti.
Hedef 2013'de 3 milyar, 2023'de ise 20 milyar gelir
Söz konusu kuruluşlarının aldıkları tüm uluslararası akreditasyon ve sertifikaların giderlerini yüzde 50 oranında ve belge başına 50 bin dolara kadar destekleyeceklerini, böylece uluslararası akreditasyon ve sertifikasyona sahip sağlık kuruluşu sayısıyla Dünya liderliğinin amaçlandığını ifade eden Bakan Çağlayan, şöyle konuştu:
"Sektörün pazara giriş çalışmalarına rehberlik etmek üzere sağlık kuruluşlarının ve sağlık turizmi şirketlerinin temin ettikleri pazar araştırması raporlarının giderlerini yüzde 60 oranında ve yıllık 100 bin dolara kadar, işbirliği kuruluşlarının rapor giderlerini yüzde 70 oranında ve yıllık 300 bin dolara kadar destekleyeceğiz. Sağlık kuruluşları için de ticaret heyetleri organize edilmesini sağlıyoruz. Bu heyetlerin de giderlerini 150 bin dolara kadar karşılayacağız. Eğitim ve sağlık alanında faaliyet gösteren ve Türkiye;de yerleşmiş olmayan kişilere hizmet veren işletmelerin, bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazancın yüzde 50'si vergi matrahından düşülebilecek. Yani, ülkemizde yerleşik olmayanlara verilen eğitim ve sağlık hizmetlerinden elde edilen kazancın yüzde 50'si vergiye tabi olmayacak. Bu kadar da değil, Bakanlar Kurulumuz bu oranı yüzde 100'e kadar arttırma yetkisine de sahip.
Bakan Çağlayan, sağlık turizmi kapsamında 2013'de 3 milyar dolar, 2023'de ise 20 milyar dolarlık sağlık turizmi geliri hedeflendiğini vurgulayarak, sağlık sektörünün harekete geçireceği turizm, perakende tüketim gibi diğer sektörlerden gelecek gelirlerin de ülkeye büyük katkısı öngörüldüğünü söyledi.
Türk ürünleri pazarlara dizilerle girecek
Film sektörü karlılığı en yüksek sektörlerden biri olduğuna ve maliyeti 300 milyon dolar olan "Avatar" filminin 2 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğine dikkati çeken Çağlayan, "Film sektörümüz son 10 yılın en fazla gelişen sektörlerinden biri oldu. Yerli film sektörünün pazar payı on yılda yüzde 8,5'dan yüzde 46'ya çıktı. Geçen yıl en çok izlenen 10 filmin 7'si yerli yapım. Türkiye son dört yılda Fransa'yı da geçerek yerli film pazarının en yüksek olduğu Avrupa ülkesi oldu. Nuri Bilge Ceylan ve Ferzan Özpetek gibi ödüllü yönetmenlerimiz ile Türk Sineması yurt dışında yeni pazarlara girerken, dizi filmlerimizin gösterildiği ülke sayısı 77'ye ulaştı. Rusya, Çin ve Latin Amerika pazarlarına yoğunlaşarak 2023'de 1 milyar dolarlık film ihracatını hedefliyoruz. Bu ihracat, ülkemizin tanıtımı ve olumlu imajının yaratılabilmesi açısından çok önemli. Dizi filmlerimizin gösterildiği coğrafyalarda ülkemize ve ülkemiz ürünlerine karşı olumlu bir ilgi olduğunu gözlemliyoruz" diye konuştu.
Ekonomi Bakanlığı'nın film sektörü ile ilgili çalışmalara film ihracatını artırmak ve dizi filmlerin beğeniyle izlendiği ülkelerde Türkiye lehine oluşan olumlu imajı kullanarak Türk ürünlerinin yurt dışı tanıtımını yapmak olarak baktıklarını dile getiren Çağlayan,Şirketlerin Türk filmlerine verdikleri reklamların giderlerini yüzde 50 oranında ve film başına 100 bin dolara kadar destekleyeceklerini bildirdi.
Çağlayan, İhraç edilen filmlerimizin sayılarını ve gösterildiği alanları arttırmak için pazara giriş desteği verdiklerini ve bugünden itibaren filmlerin DVD, dublaj, alt yazı ve medya reklam giderlerini yüzde 50 oranında ve film başına 100 bin dolara kadar desteklemeye başlayacaklarını vurgulayarak, filmlerimizin yurt dışında düzenlenen film festivallerinde, fuarlarda veya herhangi bir ülke ve ortamda yapacakları tanıtımların halkla ilişkilerden katalog giderlerine kadar tüm organizasyon giderlerine yüzde 50 oranında ve yıllık 300 bin dolara kadar destek verileceğini de söyledi.
Desteklerden yararlanabilmenin koşulları basitleştirildi
Türk müteahhitlik sektörünün dünyada haklı bir üne sahip olduğunu ve Uluslararası müteahhitlik alanında Çin'in ardından ikinci olarak gelindiğini kaydeden Çağlayan, Türk müteahhitlik şirketleri bugüne kadar 94 ülkede 213 milyar dolar değerinde 6 bin 535 proje üstlendiğini vurguladı.
Hedeflerinin, işbirliği halinde daha fazla sayıda müşavirlik firmasının yurt dışı pazarına açılması olduğunu dile getiren Çağlayan, şu bilgileri verdi:
"Dünyada güçlü müteahhitlik sektörü olan ülkelerin teknik müşavirlik sektörleri olmazsa olmazlarıdır. Destek programımız ile hedefimiz 2023 yılına kadar Türk teknik müşavirlik hizmetleri sektörünün en az Hollanda, İtalya, İsveç kadar dünya çapında teknik müşavirlik firması çıkartması. Bir firmanın faydalanabileceği destek miktarını yıllık 1,5 milyon dolar ile sınırlı tuttuk. Zira, birkaç firmanın değil, çok sayıda firmanın desteklerden yararlanmasını istiyoruz. Diğer yandan, teknik müşavirlik firmalarının desteklerden yararlanabilmesi için gerekli koşulları basitleştirdik. Örneğin, firmaların son iki sene boyunca bu sektörde faaliyet göstermiş olmalarını desteklere başvurabilmeleri için yeterli görüyoruz. Firmalarımız yurt dışında alacakları teknik müşavirlik projelerinde sözleşme bedeli üzerinden yüzde 20 oranında 300 bin dolara kadar desteklenmeye devam edilecek. Yaptığımız değişiklikle yurt dışında teknik müşavirlik ihalelerine katılmak isteyen firmalarımızın bu destekten yararlanması için başvuru sürecini basitleştirdik ve daha işler hale getirdik."
Teknik müşavirlik firmalarının teknik kapasitelerini artırmaları için yılda azami 50 bin dolara kadar destek vereceklerini de belirten Bakan Çağlayan, Türkiye'de yerleşmiş olmayan kişilerle, işyeri, kanuni ve iş merkezi yurt dışında bulunanlara Türkiye'de verilen ve yurt dışında yararlanılan mimarlık ve mühendislik hizmetlerinden elde edilen kazançların da yüzde 50'sinin vergiye tabi olmayacağını söyledi.
Bakan Çağlayan, desteklerle ilgili ayrılan bütçenin yaklaşık 125 milyon lira olduğunu bildirerek, "Bundan sonraki yıllarda bütçenin daha da artırılmasını amaçlıyoruz. Bu yıl ki desteklerin meyvelerini yıl sonunda alırsak, 2013 yılı bütçesinde buraya daha fazla kaynak ayrılmasına çalışacağız" dedi.
Sektörel desteklerde amacın balık vermek yerine balık tutmayı öğretmek olduğunu ifade eden Çağlayan, "Biz büyüyen, gelişen Türkiye'nin 2023 hedeflerine emin adımlarla yürümesi için elimizden geleni yapıyoruz. Bundan 10 yıl önce üç kuruş kredi almak için IMF kapısında bekleyen Türkiye'den bugün 5 milyar dolar IMF'ye kaynak koyan ülke haline geldik. 'Veren el alan elden üstündür'. Muasır medeniyetler seviyesine her geçen gün daha da yaklaşıyoruz. Gerek teşvik sistemi gerekse üzerinde yoğunlaştığımız hizmet sektörü Türkiye'nin zıplamasını sağlayacak. 2011 yılında 39 milyar dolar olan hizmet ihracatımızı 2023 yılında 150 milyar dolar hedefliyoruz. İşte bu Tebliğler de hedefe ulaşılmasında büyük katkı yapacak" diye konuştu.
Bakanı Çağlayan, sunumun ardından bir basın mensubunun, Türk jetinin Suriye tarafından düşürülmesiyle ilgili sorusuna, şu yanıtı verdi:
"Bu konuda Başbakanımız ve ilgili bakanımız çok net açıklamalar yaptı. Türkiye olarak son derece soğukkanlı davrandığımızı söyleyebilirim. Ortak aklı önemseyen bir anlayışla çalışmalar devam ediyor. Başbakanımız konuyu muhalefet liderleriyle görüştü, bugün Bakanlar Kurulu'nda görüşülecek. Bu konuda ülkemiz adına en hayırlı olan neyse o olacak."