Yurtiçi piyasa güç kazanıyor

Dolar/TL bugün 1.51 seviyelerine çekilirken, İMKB 54 bin 300 bölgesine geldi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL – Küresel piyasalardaki pozitif tablo yurtiçindeki olumlu havayla birleşince, İMKB'de yükseliş, dolar ve faizde düşüş etkili oluyor.

Dün bin 200 puanın üzerinde artış kaydeden borsa bugün de 1070 puan yükselerek 54.303 puandan günü tamamladı. Hisse senetleri gün sonunda ortalama yüzde 2 değer kazandı.

Yurtdışındaki iyimser hava ile faiz ve dövizdeki geri çekilme, İMKB hisse senetleri piyasasında alım tarafına destek oldu. 54.315 puana kadar çıkan Bileşik Endekste, iki günlük yükseliş 3 bin puanı geçti.

Hazine'nin iç borçlanma oranını yüzde 99 seviyesinden yüzde 90-95 aralığına çekmeyi planlaması sonrasında faizde geri çekilme yaşanmaya devam etti. 16 Kasım 2011 vadeli gösterge tahvilde bileşik faiz bugün yüzde 9.04 seviyesine indi. Faiz cephesinde yarınki Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısı izlenecek. Faizde değişiklik beklenmiyor ancak, toplantı sonrası açıklamanın öncekilerden farklı olup olamayacağına bakılacak.

Para piyasasında Türk Lirası güçlendi. Dolar gün içerisinde 1.51 TL seviyelerinden alıcı buldu. Serbest piyasada dolar 1.5190 TL'den, Euro 2.0870 TL'den kapandı.

Yurtdışı piyasalarda ise Fed ve BOJ beklendiği gibi faizleri değiştirmedi. Fed düşük faiz politikasına devam edeceğini açıklarken ve Japonya Merkez Bankası kısa vadeli kredi destek programını 10 trilyon yenden 20 trilyon yene çıkardı. Bunların yanında S&P'nin Yunanistan'ı olası bir not indirimi için izlemekten vazgeçmesi de olumlu etkisini sürdürdü.

ABD'de ÜFE şubat ayında son 7 ayın en büyük düşüşünü göstererek bir önceki aya göre yüzde 0,6 geriledi. Bu arada ABD senatosu istihdam tasarısını onayladı. 17.5 milyar dolarlık paketle işsiz Amerikalıları işe alan şirketlere vergi indirimi sağlanması hedefleniyor.

***

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Bu konularda ilginizi çekebilir