Yurtiçi piyasa güne ‘olumlu hava’yla başladı

Borsa yüzde 1’in üzerinde primle açıldı, dolar ve faiz dünün altında.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İMKB, erken seçim olasılığının ortadan kalkması ve yurtdışı olumlu havanın etkisiyle alıcılı açıldı.  Borsa açılışını 626 puan artışla 57.424 puandan yaptı. Dolar ve faizde aşağı yönlü hareket hakim. 

Anayasa Mahkemesi, anayasa değişiklik paketini kısmen iptal etti. İptal edilen maddeler dışında 12 Eylül’de referanduma gidilecek. Yatırım uzmanları, Anayasa mahkemesinin verdiği kararı ’erken seçim endişesinin ortadan kalkması’ açısından olumlu değerlendirdi.

Dün ABD borsalarına ikinci çeyrek bilançoları öncesi özellikle bankalara yönelik güçlü kar beklentisi ve perakende satışlardaki rekor artış sert yükseliş getirdi. Avrupa piyasalarına ise bankalara yönelik stres testi sonuçlarının olumlu geleceğine yönelik beklentiler destek verdi.

Yurtdışı olumlu hava Asya piyasalarında da devam etti. Şanghay hariç Asya borsalarında yüzde 1'in üzerinde artış var.

İMKB ise yurt içinde Anayasa mahkemesinin verdiği karar ile erken seçim endişesinin ortadan kalkması ve yurt dışı piyasalardaki pozitif seyre paralel olarak güne yükselişle başladı.

Güne 626 puan artışla 57.424 puandan başlayan borsa en yüksek 57.582 puanı gördü. İMKB-100, saat 10:30 itibariyle 57.370 (+571) puanda yer alıyor. İşlem hacmi 386 milyon TL.

Bu arada TÜİK Sanayi Üretim Endeksi verilerini açıkladı. Buna göre; sanayi üretimi mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 15,6, bir önceki aya göre de yüzde 3,7 arttı.

Öte yandan yurtiçinde bugün Hazine nakit dengesi ve TCMB beklenti anketi yayınlanacak. Dış piyasalarda ise İngiltere ve Avrupa merkez bankaları faiz kararları ile ABD haftalık işsizlik başvuruları, İngiltere sanayi üretimi ve Almanya sanayi üretimi takip edilecek.

Dolar ve faiz düştü

Olumlu havanın etkisiyle yurtiçi piyasada dolar ve faizde düşüş gözleniyor. Euro/Dolar şu sıra 1.2643 seviyesinde yer alırken, Dolar/TL'de en iyi alış/satış 1.5510/1.5530 düzeyinde.

Diğer yandan 25 Ocak 2012 vadeli kıymette bileşik faiz yüzde 8.37 ile dünkü seviyenin altında yer alıyor. Gösterge faiz dün yüzde 8.45 seviyesinden kapanmıştı.

***

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Bu konularda ilginizi çekebilir