”Yurtlarımız tüm ziyaretlere açıktır”

Babacan, Türkiye'deki iki ayrı zihinsel engelli çocuk yurduna ilişkin İngiliz yayın kuruluşu ITV'nin yaptığı programla ilgili soruları cevapladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA - Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Türkiye'deki çocuk yurtlarının yetkili her türlü organizasyonun önceden haber vermeksizin yapacağı ziyaretlere açık olduğunu açıkladı.

Babacan, Londra'da İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband ile yaptığı görüşmeden sonra düzenlenen basın toplantısında, özellikle, Türkiye'deki iki ayrı zihinsel engelli çocuk yurduna ilişkin İngiliz yayın kuruluşu ITV'nin yaptığı programla ilgili sorulara yanıt verdi.

Babacan bir soru üzerine, Türkiye'nin insan ve çocuk hakları konusunda pek çok uluslararası anlaşmaya imza koymuş bir ülke olduğuna dikkat çekerek, Türkiye'deki yurtların yetkili her türlü organizasyonun önceden haber vermeksizin yapacağı ziyarete açık olduğunu belirtti. Babacan, "Bu konuda çok şeffafız, ama burada 'uluslararası yetkili organizasyon' tanımının altını çiziyorum. Bu, denetimin düzgün biçimde yapılması için şarttır" dedi.

İddialara konu edilen çocukların zihinsel engelli olduğunu, ancak bu çocukların da "çocuk olmak" gibi hakları bulunduğunu vurgulayan Babacan, şunları kaydetti:

"(Denetimler) açık olarak yetkili kurumlar tarafından zaten yapılıyor, ama bunları gizli olarak gizli kamerayla yapmak uygun bir yol değil. Bir televizyon kanalı ya da herhangi birisi bunu popülaritesi için yapabilir, bunu anlarız, ama bunun sonuçları olacaktır. Çocuklarımızın engellerinin ortaya ulu orta serilmemesini bekleme hakları vardır. Çocuklarımızın rahatsızlıklarının bir televizyon programında böyle sergilenmesi Türk halkını incitmiştir. Bunlar Türk çocukları, onlarla ilgili dikkatli olunmasını isteriz."

Konuyla ilgili soruyu yanıtlayan Miliband ise Türk hükümetinin bu konuda açık ve şeffaf bir tutum izlediğini ve gerekirse kurumlarını, televizyon kanalları dahil, herkese açabileceklerini söylediğini belirterek, Türk hükümetinin, soruşturma açıldığı ve iddiaların araştırıldığına dair açıklamasının önemine işaret etti.