Yüzde 50'nin bize niye oy vermediğini araştırıyoruz

TİM'in 18. Olağan Genel Kurulu'na katılan Başbakan Erdoğan, siyasi partilere ön yargılardan uzak yeni bir anayasa yapma çağrısında bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Başbakan Erdoğan, siyasi partilere ön yargılardan uzak yeni bir anayasa yapma çağrısında bulundu, "Biz diyoruz ki kaportası yamulmuş, motoru sürekli tekleyen, elektrik aksamı güven vermeyen bu arabayı bırakalım ve sıfır kilometre yepyeni bir araçla yolumuza devam edelim" dedi.Seçim öncesi tartışmalara milletin sandıkta son noktayı koyduğunu söyleyen Erdoğan "Bugün biz AK Parti olarak neden yüzde 50 oy aldığımızdan daha ziyade diğer yüzde 50'nin niye bize oy vermediğini araştırıyoruz" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, Türkiye İhracatçılar Meclisinin 18. Olağan Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, 12 Haziran seçimlerine girerken, en büyük projelerinin yeni bir Anayasa olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

"Bu Anayasanın geniş tabanlı bir uzlaşmayla yapılacağı konusunda açık taahhüdümüz var. Buradan, bütün muhalefet partilerine, sivil toplum kuruluşlarına, medyaya, konuyla ilgili herkese sesleniyorum; gelin, bütün önyargıları bir kenara bırakalım, ön şartları bir kenara bırakalım, geçmişteki olumsuzlukların ürünü refleksleri bir kenara bırakalım. Özgürce konuşalım, tartışalım, tekliflerimizi ortaya koyalım. Birbirimizin önünü kesmek değil, birbirimizi tamamlamak için çalışarak, mümkün olan en geniş uzlaşmanın ürünü bir yeni Anayasa metni hazırlayalım. Bu geniş katılımın içinde halkımızın iradesi olsun, sivil toplum kuruluşları olsun, çalışmayı en geniş anlamda yapalım. En doğudan, en batıya, en kuzeyden, en güneye halkımın her bir ferdi 'Bu benim Anayasam, işte aradığımı buldum' diyeceği bir Anayasa'yı geniş bir konsensüsle yapalım. Mesele bu. Türkiye olarak, en temel sorunlarımızdan biri olan Anayasamızı, hiçbir zorlamaya maruz kalmadan, tamamen kendi irademizle sivil siyaset ve sivil kuruluşlar eliyle yapabileceğimizi dosta, düşmana gösterelim."

Kaportası yamulmuş arabayı bir kenara bırakalım

Başbakan Erdoğan,  12 Haziran seçimleriyle başlayan yeni sürecin, hukukun üstünlüğünün çok daha fazla güç kazanacağı bir süreç olacağına inandığını belirtti.

Bu sürecin aynı şekilde, demokrasinin standartlarının daha ileri seviyelere ulaşacağı bir süreç olacağını ifade eden Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bugünlerde yaşanan tartışmalar da bir kez daha göstermiştir ki Türkiye, yeni bir anayasaya, yasaların da çok ciddi bir reforma artık her zamankinden daha fazla ihtiyacı var. Açıkçası, geçtiğimiz 8,5 yıl, bu noktada AK Parti'nin adeta tek başına mücadele verdiği bir süreç oldu. Her reformda, her düzenlemede, her değişiklikte engellerle, engellemelerle, akıl almaz ithamlarla karşılaştık. Dün, bizim tek başımıza yürütmek zorunda kaldığımız reformlara karşı çıkanların, bugün işin ucu kendilerine dokununca hukuku ve demokrasiyi hatırlamaları manidardır. Buradan, güncel birkaç hususa ilişkin değerlendirmelerimi de sizlerle paylaşmak isterim. Bir kere, milli irade üzerinde hiçbir engeli, hiçbir vesayeti, hiçbir gölgeyi asla ve asla kabul etmiyoruz, tasvip etmiyoruz. Türkiye, bir hukuk devletidir. Anayasa'ya özellikle yapılması gereken değişiklikler noktasında 26 maddelik çalışmamızı biliyorsunuz ve bu çalışmada nasıl yalnız kaldığımız milletimizin bilgisi dahilindedir. Yasalara yönelik eleştirilerimiz var. Eleştirilerimizin olması, bunlara uymayacağımız, bunları yok sayacağımız, bunları çiğneyeceğimiz anlamına gelmiyor ve gelemez. Bu eleştirilerimizi konuşuruz, paylaşırız, istişaremizi yaparız ve hep birlikte gereken değişiklikleri de gerçekleştiririz."

Yeni bir anayasa hazırlandığı zaman içine düşülen tartışmalar ve pek çok sorunun ortadan kalkacağını ifade eden Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Aksi takdirde yıllarımız yine tek tek sorunlar ve sıkıntılar içinde formül bulma arayışlarıyla geçip gidecek. Biz diyoruz ki kaportası yamulmuş, motoru sürekli tekleyen, elektrik aksamı güven vermeyen bu arabayı bırakalım ve sıfır kilometre yepyeni bir araçla yolumuza devam edelim."

Yüzde 50'nin bize niye oy vermediğini araştırıyoruz

Erdoğan, dünün tartışmalarına milletin sandıkta son noktayı koyduğunu söyledi.

"Dünün siyaset kültürü de millet tarafından açık ve net bir şekilde reddedilmiştir" diyen Erdoğan, "Bugün biz AK Parti olarak neden yüzde 50 oy aldığımızdan daha ziyade diğer yüzde 50'nin niye bize oy vermediğini araştırıyoruz. Bugün de biz bize oy vermeyen yüzde 50'yi anlamak için çaba sarf ediyoruz. Bu konuda bilimsel çalışmalarımız başladı, sürüyor" ifadelerini kullandı.

3. kez üst üste genel seçim, 2 kez yerel seçim kazanmış, 2 kez de referandumdan başarıyla çıkmış bir siyasi parti olarak kibir ve gururdan sakındıklarını vurgulayan Erdoğan, "Tevazuya her zamankinden daha fazla dikkat etmek durumundayız" dedi.

Erdoğan, bugün hassasiyetlerinin daha fazla olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Bizim 12 Haziran'da yaptığımız helalleşme çağrısı, üzerimizdeki yükün ağırlığının bir neticesidir. Seçim öncesinde ve seçim sürecinde AK Parti, tek ve ortak bir hedef haline getirildi. AK Parti'ye ithamlar atıldı. Şahsıma, aileme, arkadaşlarıma çirkin saldırılar yapıldı. Bütün bu süreçte muhalefetin üslubu üzerinde durulmadı. Bize yapılan ağır hakaretler, küfürler görmezden gelindi. Bütün bunlara rağmen biz çıktık açık açık dürüstçe haklarımızı helal ettiğimizi ifade ettik. Diğerlerinden de helallik diledik. Hiçbir tartışmaya girmek, hiçbir polemik yaratmak niyetinde değilim. 12 haziran akşamı açılan siyasetin beyaz sayfası bizim tarafımızdan asla lekelenmeyecek. Muhalefetin de bu sayfayı temiz tutmak noktasında en az bizim kadar hassas olacağımını umuyorum."

Bize yapılan o çok ağır hakaretler, küfürler görmezden gelindi

Bugün sorumluluklarının her zamankinden fazla olduğunu dile getiren Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

"Bizim, 12 Haziran akşamı yaptığımız helalleşme çağrısı, üzerimizdeki yükün ağırlığının bir neticesidir. Seçim öncesinde ve seçim sürecinde, AK Parti tek ve ortak bir hedef haline getirildi. AK Parti'ye iftiralar atıldı, ithamlar yapıldı. Şahsıma, aile fertlerime, arkadaşlarıma ve onların ailelerine yönelik çirkin saldırılar oldu. Daha da öteye geçildi, şiddet adeta bir kampanya aracı olarak kullanıldı, parti temsilciliklerimiz, araçlarımız, milletvekillerimiz, koruma polislerimiz hedef haline getirildi. Bütün bu süreçte ne yazık ki kimse muhalefetin üslubu üzerinde durmadı. Muhalefetin tarzı, yöntemi, dili, üslubu tartışılmadı, gündeme taşınmadı. Bize yapılan o çok ağır hakaretler, küfürler görmezden gelindi. Bütün bunlara rağmen, biz çıktık, açık açık, dürüstçe, çok samimi olarak, haklarımızı helal ettiğimizi ifade ettik, diğerlerinden de helallik diledik. Hiçbir tartışmaya girmek, hiçbir polemik başlatmak niyetinde değilim. 12 Haziran akşamı açılan siyasetin beyaz sayfası, bizim tarafımızdan asla lekelenmeyecektir. Muhalefetin de bu sayfayı temiz tutmak noktasında en az bizim kadar hassas olacağını umuyorum."

Türkiye, şu anda sağlam zeminde yürüyor

Başbakan Eroğan'ın konuşmasında öne çıkan ifadeler şöyle:

• "Biz, 2023 hedeflerine, önümüzdeki 12 yılda Türkiye'nin her alandaki standartlarını çok daha yükseğe çekerek ulaşacağız."

• "Bizim derdimiz, hedefimiz, tek başına ihracatı 500 milyar dolar rakamına ulaştırmak değil. Bizim meselemiz, Türkiye'yi bölgesinin en güçlü, modern, istikrarlı bir ülkesi haline getirmek, demokratik standartları çok daha ileri seviyelere ulaştırmakve buna paralel olarak da ekonomik kalkınmayı gerçekleştirmektir."

• "Bazıları diyor, 'son gelişmelerle ekonomik kriz olur mu?' Arkadaşlar, geçin bu işleri... Türkiye, şu anda sağlam zeminde yürüyor."

Seçimden sonra ilk kez biraraya geldiler

Başbakan Erdoğan ve CHP lideri Kılıçdaroğlu, 12 Haziran seçimlerinin ardından ilk kez TİM'in 18. Olağan Genel Kurulu'nda bir araya geldi.

Başbakan Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Genel Kurul'un yapılacağı Dış Ticaret Kompleksi'ne gelişinde TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi tarafından karşılandı.

Genel Kurul'un yapıldığı salona önce Kemal Kılıçdaroğlu, ardından da Başbakan Erdoğan giriş yaptı. Başbakan Erdoğan'ı oturduğu yerden kalkarak karşılayan Kılıçdaroğlu, Erdoğan ile el sıkıştı. Erdoğan ve Kılıçdaroğlu, 12 Haziran seçimlerinin ardından ilk kez TİM Genel Kurulu'nda bir araya geldi.

Genel Kurula, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Devlet Bakanları Hayati Yazıcı ve Zafer Çağlayan, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Vedat Akgiray, THY Genel Müdürü Temel Kotil de katıldı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir