Yüzyıldır böyle yağış görülmedi

Bursa merkezde metrekareye 114.8 kilogram yağış düştü. Meteoroloji, İstanbul ve İzmir için de su baskını ve sel uyarısı yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURSA -  Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar, son 24 saatte Bursa merkezde metrekareye 114.8, Bilecik'e 92.0, Ankara Nallıhan'da 86.2, Beypazarı'nda 68.0 kilogram yağış düştüğünü, bu yağışların istasyonların kuruluşundan bu yana ölçüm süresi içinde kaydedilen en yüksek değerler olduğunu bildirdi.

Çağlar, 12 Ekimde yaptıkları meteorolojik değerlendirmede, Marmara ve Kuzey Ege'de başlayacak yağışların İstanbul başta olmak üzere Marmara bölgesi, İç Anadolu'nun kuzeyi ile Bolu, Zonguldak, Düzce, Amasya ve Tokat çevrelerinde kuvvetli olmak üzere zamanla Marmara, Ege, Karadeniz, İç Anadolu bölgelerinde yağışlara neden olacağı tahmininde bulunduklarını hatırlattı.

Son 24 saatte Bursa merkezde metrekareye 114.8, Bilecik'te 92.0, Nallıhan'da 86.2, Beypazarı'nda 68.0 kilogram yağış düştüğünü ifade eden Çağlar, bu yağışların tekerrür periyodunun 100 yılın üzerinde olduğunu, bu yağışların istasyonların kuruluşundan bu yana ölçüm süresi içinde kaydedilen en yüksek değerler olduğunu bildirdi.

İstanbul ve İzmir için sel uyarısı

İki cana ve Bursa'da okulların tatil edilmesine neden olan yağışlı havanın devam edeceği belirtiliyor. Özellikle Batı ve Kuzey bölgelerde kuvvetli yağışa dikkat çekilirken, İstanbul ve İzmir için sel uyarısı yapılıyor.

İstanbul Meteoroloji Bölge Müdür Yardımcısı Ahmet Tayfun Yüksel, sağanak yağışın gün boyu devam edeceğini belirterek, vatandaşları sel ve su baskınlarına karşı tedbirli olmaları konusunda uyardı.

Yüksel, metrekareye yaklaşık 40-50 kilogram yağış düştüğünü ifade ederek, "Sağanak yağış gün boyu devam edecek. Daha önceki yağışlarla toprak doyduğundan bundan sonraki yağışlar doğrudan akışa geçiyor. Bu nedenle de su baskını ve sel tehlikesi gün boyu devam edecek.

Vatandaşlarımızın sel ve su baskınlarına karşı tedbirli olması gerekiyor. Yağışlar akşam saatlerinden sonra önümüzdeki iki gün boyunca hafifleyerek sürecek" diye konuştu.

Mevsim normallerinin birkaç derece üzerinde seyreden hava sıcaklıklarında önemli bir değişiklik beklenmediğini belirten Yüksel, "En yüksek sıcaklık 20 derecelere kadar çıkıyor, en  düşük sıcaklık da 15'e iniyor. Hava kapalı ve yağışlı olduğu için gece ile gündüz arasında çok büyük sıcaklık farkı yok" dedi.

İzmir Valiliği de uyardı

Bu arada İzmir'de kuvvetli sağanak beklendiği belirtilerek, vatandaşların dikkatli olması istendi. İzmir Valiliğinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünün hava tahmini uyarınca bugün il genelinde aralıklarla sağanak ve gök gürültülü sağanak bekleniyor.

Yağışın akşam saatlerinde etkisini artırarak, yarın 06.00'ya kadar devam edeceği kaydedilen açıklamada, kuvvetli sağanağın neden olabileceği sel, su baskını, yıldırım düşmesi gibi olumsuzluklara karşı vatandaşların tedbirli olmaları istendi.

Bursa'da okullar iki gün tatil

Dün akşam saatlerinde başlayan ve aralıklarla etkisini sürdüren kuvvetli sağanak nedeniyle Bursa'da birçok ev ve işyerini su bastı. Ulaşımda zaman zaman aksamaların olduğu kentte, ilk ve orta

dereceli okullara bugün ve yarın eğitimde ara verildi. Bursa Valisi Şahabettin Harput, okulların yanı sıra yarın hamile ve engelli kamu personelinin de idari izinli sayılacağını bildirdi. Su baskınlarıyla ilgili polisi ve itfaiyeyi arayan vatandaşlar hatların yoğun olması nedeniyle yetkililere güçlükle ulaşıyor.

Yatalak adam, hayatını kaybetti

Kuvvetli sağanak nedeniyle Bursa'da evini su basan, yatalak olduğu öğrenilen 84 yaşındaki kişi hayatını kaybetti. Yatalak İsmail Güven'in oğluyla birlikte yaşadığı Alacahırka Mahallesi Orhaneli Caddesi'ndeki evini, şiddetini artıran kuvvetli sağanak nedeniyle su bastı. Oğlunun evde olmadığı öğrenilen yaşlı adam, baskında boğularak öldü.

Derelerin taştığı, çok sayıda ev ve iş yerini suyun bastığı yağış nedeniyle insanlar ev ve araçlarında mahsur kaldı. Yoğun su birikintileri nedeniyle şehir içi trafikte de aksamalar yaşanırken, çok sayıda altgeçidi su bastı. Yağış nedeniyle kayganlaşan yolda çok sayıda yaralamalı ve maddi hasarlı trafik kazası meydana geldi.

30 bin tavuk telef oldu

Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, dün sabah saatlerinden bu yana aralıklarla etkili olan sağanak nedeniyle ilçede büyük çapta hasar oluştuğunu söyledi. Yağışın getirdiği sel ve su baskınları yüzünden ilçeye bağlı Selimiye köyünde bulunan bir çiftlikteki yaklaşık 30 bin tavuğun telef olduğunu ifade eden Aktaş, ayrıca ilçe genelinde fasulye, domates, biber, marul gibi sebze ekili tarlaların sular altında kaldığını kaydetti.Aktaş, ilçeye bağlı köy yollarında ulaşımın güçlükle sağlandığını belirterek, "Köprüler yıkıldı, yollar zarar gördü. Onarım çalışmaları sürüyor. Tarımsal zararımız henüz kesinleşmedi, hasar tespit çalışmaları sürüyor" dedi.

Çatıdan düştü, can verdi

Öte yandan İstanbul Ataşehir Atatürk Mahallesi Girne Caddesi 11 numarada oturan Selçuk Akbulut (42), sağanak nedeniyle tavanından evine  su damlaması üzerine 4 katlı binanın çatısına çıktı. Evine su damlamaması için bir süre çatıda çalışan Akbulut, yağış nedeniyle kayganlaşan zeminde ayağının kayması üzerine düştü. Beton zemine çarpan Akbulut, olay yerinde hayatını kaybetti. Akbulut'un cesedi Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesinin morguna kaldırıldı.

Yağışlı hava devam edecek

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nün son verilerine göre, yurt genelinde görülecek yağmur ve sağanak şeklindeki yağışların; Marmara, İç Anadolu'nun kuzeyi, Orta Karadenizin iç kesimleri ve Kayseri, Erzincan, Tunceli çevreleri ile akşam saatlerinden sonra Kıyı Ege, Batı Akdenizin iç kesimleri, Batı Karadeniz’in iç kesimleri ile Zonguldak, Bartın, Manisa, Kütahya, Uşak ve Denizli çevrelerinde kuvvetli olması bekleniyor.

Sıcaklıklar, Türkiye'nin güneybatısında 1 ila 3 derece azalacak, iç kuzey ve doğu bölgelerde 1 ila 3 derece artacak.

Rüzgar genellikle batı ve güneybatı(Lodos), Marmara'da doğu ve kuzeydoğu yönlerden hafif, arasıra orta kuvvette esecek.

Yağışların; Marmara, İç Anadolu'nun kuzeyi, Orta Karadenizin iç kesimleri ve Kayseri, Erzincan, Tunceli çevreleri ile akşam saatlerinden sonra Kıyı Ege, Batı Akdenizin iç kesimleri, Batı Karadenizin iç kesimleri ile Zonguldak, Bartın, Manisa, Kütahya, Uşak ve Denizli çevrelerinde kuvvetli olması beklendiğinden oluşabilecek olumsuz şartlara (sel, su baskını, heyelan vb.) karşı vatandaşların ve ilgililerin tedbirli ve dikkatli olması gerektiği vurgulanıyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir