Zafer Bayramı coşkuyla kutlandı

Zafer Bayramı'nın 88. yıl dönümü tüm yurtta ve dış temsilciliklerde kutlandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 88. yıl dönümü ve Türk Silahlı Kuvvetler Günü, tüm yurtta ve dış temsilciliklerde kutlandı.

Kutlamaların adresi her yıl olduğu gibi bu yıl da ilk olarak Anıtkabir oldu. Tören, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Necdet Özel, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Aslan Güner, Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanı Orgeneral Saldıray Berk, Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Orgeneral Bekir Kalyoncu ve diğer askeri erkanın Aslanlı Yol'dan yürüyüşüyle başladı.

Orgeneral Koşaner, Atatürk'ün mozolesine, üzerinde "Türk Silahlı Kuvvetleri" yazılı kırmızı ve beyaz karanfillerden oluşan çelenk koydu. Saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı okundu.

Orgeneral Koşaner ile Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yeni komuta kademesi Anıtkabir merdivenlerinde hatıra fotoğrafı çektirdi.

Daha sonra Misak-ı Milli kulesine geçen Orgeneral Koşaner, Anıtkabir Özel Defteri'ni imzaladı. Koşaner, daha sonra deftere yazdığı metni yüksek sesle okudu. Orgeneral Koşaner metinde şunları kaydetti:

"Büyük Önder, Ebedi Başkomutan, Yüce Atatürk;

Ulusumuzun bağımsızlık ülküsü etrafında toplayıp kazandığın büyük zaferin 88. yıl dönümünü kutlamanın coşkusunu yaşıyoruz. Kazanılan bu büyük zafer, Türk tarihi için bir dönüm noktası olması bakımından taşıdığı değerin yanında ulusumuzun sonsuza kadar birlik ve bütünlük içinde, çağdaş uygarlıklar arasında yerini almasının teminatı olan Cumhuriyete kavuşmanın yolunu da açmıştır.

Günümüz muharebelerinin gerektirdiği çağdaş teknoloji ürünü harp silah araçları, üstün eğitim ve bilgi birikimine sahip kahraman personeli ile Türk Silahlı Kuvvetleri, gücünü aldığı yüce Türk milletinin gurur kaynağı olmaya devam edecektir.

Yüce Atatürk; sarsılmaz bir kararlılıkla bağlı olduğumuz Atatürkçü düşünce sisteminin ulusumuz için taşıdığı önemin farkında olarak aziz hatıran önünde saygıyla eğiliyoruz. Ruhun şad olsun."

Başkent

Atatürk Kültür Merkezi (AKM) tören alanında resmi geçit töreni düzenlendi. Tören, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün şeref tribünündeki yerini alması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Başbakan Erdoğan, sel felaketinin yaşandığı Rize'deki programı nedeniyle törene katılmadı.

Geçit töreni, TSK Armoni Mızıkası ve sancaklar ile Onur Kıtası'nın pisti boşaltması ve bu sırada Hava Kuvvetleri Komutanlığı ile Genelkurmay Başkanlığı Özel Kuvvetler Komutanlığı'na mensup subay ve astsubaylardan oluşan TSK Paraşüt Timi'nin 3 bin metreden yaptığı atlayışla başladı.

Tören, askeri birliklerin geçişi ile helikopter ve askeri uçakların gösteri uçuşuyla devam etti. Resmi geçit, devlet erkanı ve vatandaşlar tarafından beğeniyle izlenen Türk Hava  Kuvvetleri Akrobasi Timi "Türk Yıldızları"nın gösterisiyle sona erdi.

İstanbul

30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü dolayısıyla, Taksim Cumhuriyet Anıtı'nda tören düzenlendi. Tören, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, üniversiteler, siyasi partiler, yargı organları ve çeşitli sivil toplum örgütlerinin Taksim Cumhuriyet Anıtı'na çelenk koymalarıyla başladı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Kıvrıkoğlu, Anıt Şeref Defteri'ne "Silah arkadaşlarınızla birlikte kurarak, bizlere emanet ettiğiniz laik, demokratik Türkiye Cumhuriyeti'ni, sonsuza kadar yaşatma azim ve kararlılığı ile ilke ve devrimlerinizin yol göstermesiyle, görevimizin başında olmanın mutluluğunu yaşıyoruz" diye yazdı.

KKTC

30 Ağustos coşkusu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde de (KKTC) törenlerle kutlandı. KKTC'deki kutlamalar, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri (KTBK) Komutanı Korgeneral Adem Huduti'nin, Lefkoşa Ortaköy'de bulunan Kıbrıs Türk Kuvvetleri Alay Komutanlığında tebrikleri kabulüyle başladı. Kabullerin ardından Lefkoşa Atatürk Anıtı'nda tören düzenlendi. Buradaki tören, anıt özel defterinin imzalanmasıyla tamamlandı. Daha sonra, Lefkoşa'da Dr. Fazıl Küçük Bulvarı'ndaki geçit törenine geçildi.

Tebrik kabulü ve törenlere KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Başbakan İrsen Küçük, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Kaya Türkmen, KKTC'nin 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, bakanlar, komutanlar ve diğer yetkililerle vatandaşlar katıldı.

Bu konularda ilginizi çekebilir