”Zaman, sektörün 'Çılgın Türkler' kitabını yazma zamanıdır”

Nane, "Bugün bir yol haritası çıkarmanın peşindeyiz." dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) Başkanı Mehmet Nane, yurtdışında varolan gıda perakendecileri de dahil olmak üzere yaklaşık 2.100 mağazanın ve 59 alışveriş merkezinin (AVM) 5 yıl sonra, bugün benimsenecek stratejilerle 5 bini ve 150'yi bulmasının kaçınılmaz olduğunu bildirdi.

Nane, Yurtdışı Perakende Yatırım Çalıştayında, yeni dönemde firmalar arasında yurtdışında ortak akıl geliştirip, ortak çıkarları belirlemek, sektörlerin kendi içlerindeki yarışı yurtdışında sağlam işbirliklerine çıkar birliklerine dönüştürmek ve temsilci kuruluşların bu seferberlik doğrultusunda paralel çalışmasını sağlamayı hedeflediklerini söyledi. 

Bugünü Türk perakende sektörü için bir kilometre taşı olarak tarihe geçirebileceklerini ifade eden Nane, Türkiye'nin sahip olduğu bilgi ve donanımın ile özel olarak yarattığı iş ortamının, yeni fırsatlara işaret ettiğini, doğu ülkelerinin bu fırsatlar için işbirliği yapmak istediklerini vurguladı.

Mehmet Nane, "Bizler tek tek firmalar olarak rüşdümüzü çoktan ispat ettik. Perakendecilerimiz Avrupa ülkelerindeki alışveriş merkezlerinden yatırım için teklifler alıyor" dedi.

Türkiye'de organize perakende sektörünün 72 milyar dolara ulaşan cirosu, 450 bin kişilik çalışanı ve 40 bin mağazada günlük operasyonu bulunduğunun altını çizen Nane, bu yılın ilk 5 ayında yüzde 6 büyüme kaydettiklerini bildirdi.

Yurtdışında varolan gıda perakendecileri de dahil olmak üzere yaklaşık 2.100 mağazanın ve 59 AVM'nin 5 yıl sonra, bugün benimsenecek stratejilerle 5 bini geçmesi ve 150'yi bulmasının kaçınılmaz olduğunu ifade eden Nane, "Şimdi zaman çılgın rekabeti alt etmek için içeride, kendi aramızda işbirlikleri kurma ve dayanışma kurma zamanıdır. Şimdi zaman, tek tek değil omuz omuza yelken açma zamanıdır. Şimdi zaman, sektörün çılgın Türkler kitabını yazmak zamanıdır" şeklinde konuştu.

"Yol haritası çıkarmanın peşindeyiz"

"Tüm girişimciler için uygun yatırım kriterlerini birlikte belirlemek ve geliştirmek istiyoruz. Dışarıda ve içeride yatırım destek ve teşviklerinin geliştirilmesine yardımcı olmak istiyoruz. Ağırlıklı olarak küresel seviyede lobi ve tanıtım faaliyetleri yapmaya odaklanmamız gerektiğini düşünüyoruz. Ayrıca yurtdışında Türk mallarının imajını yükseltmek, tanıtımını yapmak önemli bir öncelik olacak. Hedef pazarlara yönelik perakende hedefli ticaret heyetleri düzenleyeceğiz. Hedeflerimiz bunlar... Peki bugün neyi hedefliyoruz? Bu hedefleri realize etmek için gerekli olan mekanizmaları nasıl oluşturacağız? Kaynak yaratmada hangi alanlar kritik, hangi alanlarda desteğe ihtiyacımız var? Bugün bir yol haritası çıkarmanın peşindeyiz. Bu haritayı da 2023'e kadar güncelleyerek devam ettirmek istiyoruz."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir