Zehirlenme yok 'süt hazımsızlığı' var

Okul sütü dağıtımının ikinci günü de sorunlu geçti. Konunun muhatabı bakanlar ise velilere "Bize güvenin" mesajı verdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Okul sütü projesi kapsamında süt dağıtımının ikinci gününde birçok ilde yüzlerce öğrenci yine hastanelik oldu. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Recep Akdağ,"Zehirlenme yok, hazımsızlık var" derken,  Bakan Eker, şüphe duyulan sütlerin dağıtımının durdurulduğunu bildirdi. Milli Eğitim Bakanı Dinçer ise süt dağıtma programını ısrarla devam ettireceklerini söyledi.

Eker: Şüpheli sütler piyasadan çekildi

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker şüphe duyulan sütlerin piyasadan çekildiğini bildirdi.

Bakan Eker, TBMM Genel Kurulu'nda, okul sütündeki zehirlenme iddialarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Ülkede 200 mililitre süt üretebilen bütün tesislerin tamamının ihaleye çağrıldığını belirten Eker, ''16 firma katıldı. 16 firmanın tamamı, sütü ortak olarak üretiyor, bir ya da 3 firma üretmiyor'' dedi.

Eker, ilk kez bu kadar büyük ölçekli bir proje gerçekleştirildiğini ifade ederek, ''Öğrenciler, farklı sosyoekonomik yapıya, gelir durumuna sahip çocuklar. Farklı biyolojik özelliklerine sahip bireyler olabilir, onların bir kısmı süte, süt şekerine hassasiyeti, bir kısmının belki alerjisi olabilir'' dedi.
Sütlerin bozuk olduğu konusunda şüphe duydukları her ilde dağıtımı durdurduklarını ifade eden Eker, ''Sütten dolayı zehirlenme şüphesi ve tanısıyla hastanede yatan, tedavi gören çocuk yok'' diye konuştu.
Mehdi Eker, sütlerin analizlerinin yapıldığını kaydederek, 24 saat ile 48 saat içinde sonuçlarının alınacağını söyledi. Eker, ''Bu projeyi birilerinin provoke etmesine müsaade etmeyeceğiz'' dedi. Eker, projenin devam edeceğini de bildirdi.
 
Akdağ: Zehirlenme değil, hazımsızlık
Zehirlenme iddialarına ilişkin Akdağ, süt dağıtımının dün okullarda başlamasının hemen ardından Sağlık Bakanlığı olarak meseleyi çok yakından takip ettiklerini söyledi. Sağlık kuruluşlarına başvurular olduğunu hatırlatan Akdağ, şunları söyledi:
"Olaylar çocukların süt içmesini takiben hemen ilk ikinci saat içerisinde meydana gelmiştir. Bütün bunlar, bu başvuruların genel anlamda, süt hassasiyeti ya da süt şekerine karşı hassasiyet diyebileceğimiz ya da süt hazımsızlığı diyebileceğimiz bir sebeple meydana geldiği hususunda birleşiyor. Bilim adamlarımızın ortak görüşü bu." Milli Eğitim Bakanlığı'nca ailelere daha önce anketler gönderilerek, çocuklarda süte karşı böyle bir hassasiyet olup olmadığının sorulduğunu hatırlatan Akdağ, bunun çok ağır bir rahatsızlık olmadığını ama çocukları ve aileleri rahatsız ettiğini söyledi.
 
Hassasiyeti olduğu tespit edilen çocuklara süt verilmeyeceğini açıklayan Akdağ, "Başından beri zaten verilmemesi gerekirdi, tedbirler ona göre alınmıştı. Ama söylediğim gibi belli sebeplerden dolayı ailenin de önceden bilemediği, fark edemediği ya da öğretmeni, okulu bilgilendiremediği durumlar olabilir" şeklinde konuştu.
 
Süte karşı hassasiyeti olana ayran
Aileleri ve öğretmenleri süte karşı hassasiyeti olan çocuklarla ilgili uyaran Akdağ, ailelerin bu durumu okulla paylaşmalarını, öğretmenlerin de çocuklardaki bu hassasiyeti dikkate alarak süt içirme gayreti içine girmemelerini istedi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ve Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer ile bu konuyu görüştüğünü belirten Akdağ, süte karşı hassasiyeti olan çocuklara yoğurt ya da ayran verilebileceğini, üç bakanlığın bunun üzerinde çalıştığını bildirdi.
 
Analiz sonuçları
Sağlık Bakanı Akdağ, "Analize gönderilen sütlerle ilgili sonuçların ne zaman çıkacağı" sorusu üzerine, "Normalde laboratuvar sonuçları 2-3 gün içinde çıkıyor. Çünkü bir kontaminasyon var mı, mikrop üreyecek mi diye bakılıyor. Bu vakaların içinde bu kadar yaygın kullanımı olan bir durumda çok az sayıda bulaş da olabilir. Zehirlenme denilince hepimizin aklında farklı bir algı oluşuyor. Bu çocuklarımıza süt verilmemesine yol açabilir ki bundan hiçbir çocuğun yarar görmesi mümkün değil" diye konuştu.
"Süt dağıtımında erteleme olabilir mi?" sorusu üzerine ise Akdağ, bu tür olayların 1-2 gün içinde minimuma inmesinin beklendiğini söyledi.
Başlangıçta fark edilemeyen çocuklara artık süt verilmeyeceği için bu tür problemlerin ortaya çıkmayacağına işaret eden Akdağ, "Dolayısıyla ben önümüzdeki günlerde vakaların çok azalacağını düşünüyorum. Bu bir tahmin tabii. Kesin bir şey söyleyemem" dedi.
 
Dinçer: Veliler bize güvensin, telaşa gerek yok
 
Konuyla ilgili bir değerlendirme de Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'den geldi. Dinçer, "Gerekli analizleri yaptırıyoruz, veliler bize güvensin. Telaş etmeye gerek yok. Analizler yapıldıktan sonra sonuçları kamuoyu ile paylaşacağız" dedi.