Zenginler daha çok yalan söylüyor

Araştırmanın sonuçları, açgözlülüğün servetle birlikte arttığını ortaya koydu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD ve Kanada'da yapılan bir araştırmaya göre, varlıklı kişiler trafik kurallarını daha çok ihlal ediyor, çocuklara ayrılan şekerlemeri aşırmaktan ya da daha da zenginleşmek için yalan söylemekten kaçınmıyorlar.

California'daki Berkeley ve Kanada'daki Toronto üniversitelerinde, yedi değişik konuda yapılan ve Ulusal Bilimler Akademisi'nin dergisinde bugün yayınlanan araştırmada, lüks ve büyük otomobillerin sahiplerinin, bir kavşakta diğerlerinden daha fazla kuralları çiğneme ve yayaların geçmelerine daha az izin vermeye eğilimli oldukları ortaya çıktı.

Araştırmada ödüllü bir zar oyunuyla yapılan bir başka testte de, üst sosyal sınıfa mensup kişiler skorları konusunda yalan söylemeye meyilli olduklarını ifade ettiler.

Yalan söylemekten çekinmiyorlar

Yine varlıklı kişilerin bir iş görüşmesinde, işe alırken fazla çalıştırmayı düşünmedikleri kişilere teklif edilen pozisyonun yakında kaldırılacağı konusunda yalan söylemekten çekinmedikleri ortaya çıktı.

Bir başka testte de, yine zengin kişilerin çocuklara iletmeleri için verilen bonbon şekerlerini, alt gelir grubuna ait olduklarını söyleyen insanlardan daha fazla yedikleri görüldü.

Açgözlülük servetle birlikte artıyor

Araştırmacılar, makalelerinde, 'kişisel çıkar sağlama arayışının elitler için daha önemli bir motivasyon olduğunu ve açgözlülüğün servetle birlikte arttığını, sosyal düzeyin bazı yanlış davranışlara yol açabildiğinin' altını çizerken, üst sınıf mensuplarının daha bağımsız ve buna karşılık sonuçta ne olacağına dair daha az endişeli olduğunu kaydettiler.

Makalede, daha zenginlerin sonuç kültürüne daha çok önem verdikleri ve davranışlarının diğerleri için sonuçlarına daha az dikkat etmelerine yol açan bir açgözlülük bakış açısı oluşturdukları ifade edildi.

(A.A)

Bu konularda ilginizi çekebilir