Zeybekci'den 'cari açık' değerlendirmesi

Ekonomi Bakanı Zeybekci, dış ticaret açığındaki azalmanın cari açıktaki düşüşü desteklediğini bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ihracatçıların zor küresel şartlarda rakiplerine göre daha iyi bir performans sergilediğini belirterek, bu sayede yılın kalan geri kalanında da dış ticaret açığındaki azalmanın süreceğini ve dış ticaretin bu yıl cari açıktaki düşüşü destekleyeceğini söyledi.

Zeybekci, Temmuz'da 3.15 milyar dolar ile beklentinin altında gerçekleşen cari açık verisinin ardından yaptığı yazılı açıklamada şunları söyledi:

"Cari açıktaki bu olumlu gelişmenin altında büyük ölçüde ilk yedi ayda görülen dış ticaret açığındaki düşüş yatıyor. 2014 yılının ilk yedi ayında 34.2 milyar dolar açık veren dış ticaret dengesi kalemi, bu yılın aynı döneminde 30.75 milyar dolar açık verdi."

Merkez Bankası verilerine göre, cari açık Temmuz'da 3.15 milyar dolar olurken, Ocak-Temmuz'da cari açık 25.43 milyar dolar, 12 aylık açık da 45.03 milyar dolar olarak gerçekleşti.
              
Zeybekci, geçen yıla göre yüzde 10 daha az dış ticaret açığı verilmesi sayesinde, dış ticaret kaleminin cari açığın iyileşmesine 3.4 milyar dolarlık katkısı olduğunu ifade etti.

Yılın ilk altı ayında 800 milyon dolar fazla veren merkezi yönetim bütçesi ve giderek düşen cari işlemler açığı olduğunu kaydeden Zeybekci, Türkiye'de ikiz açıklar döneminin kapanmaya başladığını kaydetti.
              
Merkez Bankası verilerine göre, Ocak-Temmuz'da cari açık 25.43 milyar dolar olurken, 12 aylık açık 45.03 milyar dolar olarak gerçekleşti.