Zeytinde yüzde 70 rekolte kaybı bekleniyor

2009-2010 döneminde bölge rekoltesi 139 bin ton olarak gerçekleşirken, bu yıl beklenen miktar ise 40 bin ton.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURSA - Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Marmarabirlik) Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, ilgili kurumların uzmanları, üretici ortaklarla görüşmeler ve zeytinliklerde yapılan incelemeler sonucunda rekolte kaybının yüzde 70 oranında olacağını tahmin ettiklerini belirterek, "Bu miktar çok değil, çok çok önemli bir kayıptır" dedi.

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, yazılı açıklamasında, birliğin yeni yapılanması ve ürün satışları ile zeytinde bu yılki rekolte beklentisine ilişkin bilgi verdi. 

Asa, zeytinde çiçeklenme dönemindeki hava koşullarının rekolteye büyük darbe vuracağına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"İlgili kurumların uzmanları, üretici ortaklarla görüşmeler ve zeytinliklerde yapılan incelemeler sonucunda rekolte kaybının yüzde 70 oranında olacağını tahmin ediyoruz. 2009-2010 döneminde bölge rekoltesi 139 bin ton olarak gerçekleşti, bu yıl beklenen miktar ise 40 bin ton dolayında. Bu miktar çok değil, çok çok önemli bir kayıptır.

Rekolte kaybının, stoklardaki ve önümüzdeki hasat döneminde elde edilecek küçük taneli zeytin fiyatlarının da artmasına yol açacağını belirten Asa, "2009-2010 iş yılında yaklaşık 30 bin ton sofralık zeytin satın aldık. Yapılan çalışmalar sonucunda 2010-2011 kampanyasında alabileceğimiz miktarı 17-18 bin ton olarak tahmin ediyoruz. Bu da geçen yılki alımlarımıza göre yaklaşık yüzde 40-45'lik düşüş demek" dedi.

Marmarabirlik olarak, sürekli ve düzenli zeytin satabilmek için ihtiyaç duyulacak her kalibre zeytini satın alabileceklerine de değinen Asa, ortakların havuzlarından salamura zeytin almaya başlamalarının, üreticiyi mutlu ettiğini ifade etti.

Asa, rekolte kaybına yol açan yağışların zeytinliklerde mantar hastalığı riskini artırdığını, üreticilerin var olan ürünü kaybetmemeleri için tarım teşkilatlarından uzmanların uyarılarını dikkate almalarını istedi.

Kredi borçlarının ertelenmesi gündemde

Bursa İl Genel Meclisi bünyesinde oluşturulan Zeytin Üretimi ve Hastalıkları Araştırma Komisyonu ile yapılan ortak çalışma sonucunda, ortak üreticilere ayni ve nakdi destekte bulunduklarını hatırlatan Asa, bu yıl yaşanan rekolte kaybının yaratacağı mağduriyeti bir nebze olsun azaltmak için yönetim kurulu olarak, vadesi yıl sonunda dolan kredi borçlarının ertelenmesini gündeme aldıklarını kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir