Ziraat Bankası'ndan 3.51 milyar TL net kar

Ziraat Bankası Genel Müdürü Çağlar, takipteki kredi oranın ise yüzde 1,9 olduğunu açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, banka olarak yüzyılın karı denebilecek bir kar elde ettiklerini, brüt karlarının 4 milyar 417 milyon liraya ulaştığını, vergi karşılığı olan 906 milyon lira düşüldükten sonra, net karlarının 3 milyar 511 milyon lira olduğunu bildirdi.

Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, Rixos Otelde yaptığı basın toplantısında, bankanın 2009 yılı faaliyet sonuçlarını ve 2015'e kadar genel vizyonunu açıkladı.

Çağlar, 2009 yılında sektörün üzerinde büyüme performansı gösterdiklerini ve aktif büyüklüklerinin 125 milyar Liraya çıktığını söyledi.

Toplam kredilerinin 35 milyar 792 milyon liraya ulaştığını da bildiren Çağlar, sektörün en çok kredi veren bankası olduklarını, haftada ortalama 1 milyar liranın üzerinde kredi kullandırdıklarını, 1 milyar liranın altında hiç düşmediklerini kaydetti.

Bankanın yapılandırma uygulamalarına de değinen Çağlar, söz konusu yılda 172 bin 600 kişinin 2,7 milyar lira borcunun yapılandırıldığını anlattı.

3 milyar 511 milyon lira net karla yüzyılın karını elde ettiklerini bildiren Çağlar, ''banka olarak yüzyıldır böyle bir kar elde etmediğimizi düşünüyoruz. Brüt karımız 4 milyar 417 milyon lira, vergi karşılığı olan 906 milyon lira düşüldükten sonra net karımız 3 milyar 511 milyon lira'' dedi.

Tarımsal krediler

Tarımsal kredilerde 2009'da 7 milyar 708 milyon lira yıl sonu bakiyesine ulaştıklarını, bir önceki yıla oranla yüzde 21'lik artış gösterdiklerini ifade etti. Çağlar, çiftçiye kullandırdıklarını kredinin son 6 yılda 25 milyar liralık hacme ulaştığını söyledi.

Ziraat Bankası Genel Müdürü Çağlar, haftada 2006'da 70 milyon lira, günümüzde ise 155 milyon lira kesintisiz finansman desteği sağladıklarını anlattı.

Çağlar, Ziraat Bankası tarafından tarımsal kredilere uygulanan sübvansiyonlu faiz oranlarının 30 yıl sonra ilk defa yüzde 9,75-yüzde 5,20 arasında değişen "tek haneli" oranlara indirildiğini de kaydetti.

Takipteki krediler

Takipteki kredilerde sektöre oranla iyi bir performans gösterdiklerini vurgulayan Çağlar, sektörün takip oranı yüzde 5,2 iken Ziraat Bankası'nın 2009 sonu itibariyle takipteki kredi oranının yüzde 1,9 seviyesinde olduğunu söyledi.

Çağlar, "Tarımsal kredilerde verilen 100 lira kredinin 2002 yılında 62 lirası geri dönmezken, bugün sadece 2,4 lirasında problem yaşıyoruz. Bireysel kredilerin 3,3'ü geri dönmezken bugün sektör lideri olduğumuz ortamda yüzde 1'i geri dönmüyor. 2002'de yüzde 24 geri dönmeme oranıyla çalışırken, bugün yüzde 1,9'luk bir geri dönmeme oranıyla çalışıyoruz" diye konuştu.

2015 vizyonu

Çağlar, Ziraat Bankasının 2015 vizyonu konusunda da bilgi verdi. Bundan sonra bankanın yerel gücünü yurt dışında bölgesel güç haline getirmeye çalışacaklarını belirten Çağlar, şöyle devam etti:

"Ama yurt içerisinde de en az sektör kadar büyüyeceğiz. Ne sektörün çok önünde koşacağız, ne de çok gerisinde kalacağız. Sektör kadar büyümeye devam edeceğiz. Yurt dışında ise yerel gücünü, bölgesel güç haline dönüştüren bir banka haline gelme arzusundayız. O yüzden yakın coğrafyamızdaki bütün ülkelerde şubelerimiz, bankalarımız söz konusu. Türkiye'nin sınır komşusu olan ülkelerden Suriye hariç şimdilik, hepsiyle bir şube, ya da iştirak, ya da temsilcilik yoluyla networku oluşturmuş vaziyetteyiz. Özellikle Balkan coğrafyasında özellikle körfez bölgesinde, özellikle Türki coğrafyalarda kısacası Türk iş adamlarının gittiği her yerde onlarla birlikte olmak ya da onlardan önce oralarda olmak şeklinde bir stratejiyle artık 46 yıldır yurt içinde oluşturduğumuz gücü, bölgesel bir güç haline çevirme arzusundayız."

Bu konularda ilginizi çekebilir