”Zirvelerin dışında kalmak, dünya enerji politikalarının dışında kalmak demektir”

Cumhurbaşkanı Gül, Enerji Zirvesi dönüşünde Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde açıklamalarda bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in daveti üzerine "Enerji Zirvesi"ne katılmak amacıyla Bakü'ye yaptığı ziyaretten döndüğünü belirterek, "Zirvelerin dışında kalmak, dünyadaki enerji politikasının dışında kalmak demektir" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Bakü'den dönüşünde Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde yaptığı açıklamada, Enerji Zirvesinin, enerji güvenliğiyle ilgili güncel durumun ve perspektiflerin ele alınması bakımından çok faydalı olduğunu ifade ederek, Avrasya'nın başlıca enerji üreticisi, tüketicisi ve transit ülkelerinin temsil edildiği bu zirvede, enerji güvenliği alanındaki imkan ve beklentilerin ayrıntılı ele alındığını anlattı.  

Zirvedeki konuşmalarında, Türkiye'nin enerji politikasını izah ettiğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin yürütmekte olduğu ve gerçekleştirdiği gaz ve petrol boru hatları ile diğer projeler hakkında geniş bilgi verdiğini ifade etti. 

Kafkas İşbirliği Platformu konusunda da Cumhurbaşkanı Gül, Kafkasya'nın istikrarı ve güvenliği sağlandığı takdirde bu işbirliğinin daha da gelişeceğini bildirdi.

Cumhurbaşkanı Gül, Bakü zirvesinin daha önce diğer ülkelerde yapılmış enerji zirvelerinden farkının, Türkiye'nin en üst seviyede, Cumhurbaşkanlığı düzeyinde katılımı olduğunu vurgulayarak, "Zirvenin önemli bir gelişmesi; Türkiye'den geçen hatlar ve Türkiye'nin görüşleri geniş biçimde zirvenin içine girmiştir" dedi.

Bu zirveye, 7 ülke cumhurbaşkanı, 2 başbakan, AB, ABD Enerji Bakanı ve Orta Asya'nın diğer ülkelerinden enerji bakanları olmak üzere 17 ülkenin katıldığını aktaran Cumhurbaşkanı Gül, bu vesileyle diğer heyet üyeleri ve cumhurbaşkanlarıyla karşılıklı görüşme imkanı olduğunu ve onlarla birçok konuyu paylaştıklarını anlattı.

Cumhurbaşkanı Gül, diğer heyet başkanlarının konuşmalarında, Türkiye'nin enerji alanında oynadığı role ve Türkiye'nin önemine hep vurgu yaptıklarını belirterek, bunun da Türkiye'nin önemini 17 ülke arasında bir kez daha dünyanın gündemine getirdiğini kaydetti.

Zirvenin çok faydalı geçtiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, şöyle devam etti:

"Çünkü zirvelerin dışında kalmak, dünyadaki enerji politikasının dışında kalmak demektir. Bizim görüşümüz şu ki bu konuda yeni hatlar yapılabilir. Türkiye zaten doğu-batı koridorunun ana omurgasıdır. Aynı şekilde kuzeyden güneye, güneyden kuzeye ve batıya bildiğiniz gibi enerji koridoru Türkiye üzerinden geçmekte. Böyle önemli role sahip Türkiye'nin bu toplantılarda en üst seviyede bulunması çok faydalı olmuştur." 

4. Uluslararası Enerji Zirvesi'nin sonuç bildirisi

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bugün yapılan 4. Uluslararası Enerji Zirvesi'nin sonuç bildirisinde Avrupa enerji güvenliğinin önemine işaret edilerek , Kazak petrolünün Hazar Denizi ve Azerbaycan üzerinden Avrupa ve dünya pazarlarına taşınması sisteminin oluşturulmasına yönelik bölgede yapılan çalışmaların da olumlu bulunduğu ifade edildi.

Zirvede küresel enerji güvenliğinin alındığı ifade edilen bildiride, katılımcıların uluslararası alanda enerji kaynaklarının artan önemine işaret edilerek, hidrokarbon enerji kaynaklarının üretimi, taşınması ve tüketimi sürecinde pazar ekonomisi, şeffaflık, bağımsız rekabet ve karşılıklı çıkar ilkelerinin temel alınmasından yana oldukları belirtildi.

Bildiride, Hazar'daki hidrokarbon enerji kaynaklarının uluslararası pazara ulaştırılması için şimdiye dek gerçekleştirilen çalışmaların gerekliliği ve desteklendiği ifade edilerek, bundan sonraki süreçte de üretici, transit ve tüketici ülkeler arasındaki işbirliğinin karşılıklı çıkar sırasında geliştirilmesi ve güçlendirilmesi gerektiği kaydedildi.

Toplam 13 maddelik bildiride, gerek Azerbaycan gazının, gerekse Hazar Denizi havzasındaki petrol ve doğalgazın dünya ve Avrupa pazarlarına taşınması güzergahlarının çeşitlendirilmesi ve buna yönelik projelerin gerçekleştirilmesinin gerektiği anlatılarak, sözkonusu çalışmaların bölgesel işbirliği ve ülkelerarası ilişkileri güçlendirdiği de belirtildi.

Azerbaycan ve Hazar Denizi enerji kaynaklarının taşınmasında yeni güzergahların oluşturulmasının gerekliliği vurgulanan bildiride, Bakü-Tiflis-Ceyhan, Bakü-Novorossiyk, Bakü-Supsa, Bakü-Tiflis-Erzurum ve Türkiye-Yunanistan hatlarının bu alandaki çalışmalara olumlu örnek olduğu kaydedildi.

Bildiride, Odessa-Brodi hattının oluşturulmasının gerekliliği de ifade edildi ve Hazar-Karadeniz-Baltık enerji transit bölgesi oluşturma çabalarının desteklendiği kaydedildi.

Bildiri Azerbaycan ve Türkiye'nin yanısıra ABD, Bulgaristan, Estonya, Gürcistan, İsviçre, İtalya, Macaristan, Litvanya, Letonya, Polonya, Romanya, Ukrayna, Yunanistan ve ve Avrupa Komisyonu tarafından imzalandı.