Zorlu Center'ın 'Performans'ı sonbaharda kapılarını açıyor

İşletmesini Broadway’in 101 yıllık şirketi Nederlander’in yapacağı Performans Sanatları Merkezi, 300 milyon dolar yatırımla hayata geçirildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


İSTANBUL - Zincirlikuyu'da inşası süren, içinde alışveriş merkezi, rezidanslar, ofisler ve Raffles İstanbul Otel bulunan Zorlu Center'ın en önemli fonksiyonlarından biri olan Performans Sanatları Merkezi, sonbaharda kapılarını açıyor. İşletmesini Broadway'in 101 yıllık şirketi Nederlander Worldwide Entertainment'in üstlendiği ve toplamda 300 milyon dolara mal olan merkezle birlikte İstanbul, müzikallerin New York Broadway ve Londra West End'den sonraki yeni adresi olacak. 
Zorlu Center Performans Sanatları Merkezi'nin tanıtımı nedeniyle yapılan toplantıda konuşan Zorlu Gayrimenkul Yönetim Kurulu Üyesi Emre Zorlu, Performans Sanatları Merkezi'nin projeye değer katan en önemli parça olduğunu belirterek, "Zorlu Center henüz proje aşamasında iken İstanbul'da kültür sanat için yapılan mekanların yetersiz olduğunu gördük. Zorlu Grubu olarak her türlü konuda en iyiyi sunmayı hedefliyoruz. Bu konuda en iyiyi sunma hedefimiz doğrultusunda da projemizde Performans Sanatları Merkezi'ne önemli bir yer ayırdık. Bu açıdan baktığımızda Performans Sanatları Merkezi'nin Zorlu Grubu'nun kültür-sanat alanındaki sosyal sorumluluk anlayışının da önemli bir göstergesidir. Bu yatırımı Türkiye'ye bir armağan olarak görüyoruz" diye konuştu.

Broadway'in şehre katkısı 12 milyar dolar

Performans Sanatları Merkezi'nin operatörlüğünü üstlenen Nederlander'ın Üçüncü Kuşak
Yöneticisi Robert Nederlander, merkezin İstanbul'un sanat yaşamına önemli katkı sağlayacağını belirterek şöyle konuştu: "Bu merkez dünya ve Türkiye'deki izleyiciye birinci sınıf bir performans imkanı sağlayacak. 101 yıl önce kurulan Nederlander grubu olarak bu tesisin işletmesini yapmaktan gurur duyuyoruz. Dünyada ABD, Londra, Çin, Singapur, Tayvan, Küba ve Brezilya'da 40 yakın tiyatronun işletmesini yapıyoruz. Buna Broadway de dahil."
Sadece Broadway'in New York ekonomisine katkısının 12 milyar doları bulduğunu ifade eden Nederlander, Performans Merkezi'nin İstanbul'un kültürel hayatının yanı sıra ticari hayatına katkı sağlayacağını dile getirdi.

1 milyon ziyaretçi çekecek

Zorlu Gayrimenkul Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Even, önemi gittikçe artan İstanbul'un kebap ve lokum başkenti olarak tanındığını vurgulayarak, "Zorlu Center Performans Sanatları Merkezi bu anlamda büyük bir açığı kapatarak, Broadway'i Broadway yapan çok önemli performanslara ev sahipliği yapacak ve yaşayan bir sanat platformu olacak. İstanbullular artık dünya standartlarında hatta Londra'nın üzerinde bir kalitede klasik müzik ve Broadway izleyebilecekler" dedi. Yabancı oyunların yanı sıra merkezin aynı zamanda Türkiye'de bir sanat platformu olarak çalışmasını öngördüklerini aktaran Even,"Sadece hazır programlara değil, yerel sanatçılara da yer vereceğiz" dedi. Even, 300 milyon dolarlık yatırımla hayata geçirilen merkezi 1 milyon kişinin ziyaret etmesini beklediklerini söyledi.

Her yıl 400 gösteri yapılacak

Zorlu Center Performans Sanatları Merkezi Genel Müdürü Ray Cullom, Zorlu Center Performans Sanatları Merkezi'nin açıldığında teknik ve kapasite açısından Londra ve New York'tan daha iyi bir yer olacağını söyledi. Merkezin açılışında sonra birinci önceliğin Broadway'de olacağını aktaran Cullom, sonrasında ise klasik müzik, dans ve dünyaca ünlü sanatçıları ağırlayacaklarını kaydetti. Burada her yıl 400'e yakın gösteri düzenleyip 500- 600 bin arasında bir seyirciyi ağırlamayı hedeflediklerini vurguladı. Cullom, merkezin Türkiye'nin yanı sıra Balkanlar ve Rusya'ya da hitap edeceğini belirtti.

NewYork'tan Cats Moskova'dan Fındıkkıran gelecek

Toplam 50 bin metrekare kapalı alana sahip Zorlu Center Performans Sanatları Merkezi'nde, farklı kullanım amaçlarına sahip iki ana salon bulunuyor. 2 bin 262  kişilik merkezin büyük salonu müzikal tiyatro için kullanılacak. 738 kişilik küçük salon ise drama tiyatrosuna ayrıldı. Yüksek teknolojik özelliklere sahip salonlar, müzikalden klasiğe, konserden baleye farklı etkinliklerin akustiğini yansıtabilecek şekilde tasarlandı. Zorlu Center Performans Sanatları Merkezi'nin açılışı, klasik ve deneysel müziğin yaşayan en büyük bestecilerinden dünyaca ünlü piyanist Ludovico Einaudi'nin Türkiye'deki ilk konseriyle olacak. Merkezin diğer etkinlikleri de belli olmaya başladı. Dünyanın en çok bilinen ve sevilen müzikallerden Cats, Moskova Klasik Balesi'nden Fındıkkıran Balesi, Luis Bravo'nun dünyaca ünlü dans şovu Forever Tango, film müziklerinin duayen ismi Ennio Morricone'un veda turnesi kapsamındaki konseriyle merkezde olacak.